NML Column Roland Kortenhorst | Maritiem Nederland
Achtergrond

Roland Kortenhorst, voorzitter Koninklijke BLN-Schuttevaer:


NML Column Roland KortenhorstRoland Kortenhorst | woensdag 13 april 2016
Binnenvaart

De binnenvaart speelt een cruciale rol in het draaiend houden van onze zeehavens en om de aanloop van zeeschepen efficiënt te laten verlopen.

Als je iemand vraagt 'hoe werkt een zeehaven?' hoor je snel 'grote zeeschepen en vrachtauto’s en treinen…'. Als je dan vervolgens vraagt 'en binnenvaart dan?', dan krijg je meestal een 'O ja, ook… van die binnenschepen…'. Dat 'o ja, dat is er ook...' was jarenlang de beleidspositie van de binnenvaart. Als oud-voorzitter van toen de Vaste Tweede Kamercommissie Verkeer & Waterstaat viel me dat steeds weer op: 'O ja, de binnenvaart …'.

Hoe zeer deed Nederland zich toen tekort. Nú ervaren we dat iedere dag. Terwijl de Waal nog zeven keer méér vervoer kan verwerken, slibt de A15 helemaal dicht. Wegvervoerders noemen het de grootste parkeerplaats van Europa… Hoe gaat dit komen wanneer ooit de Maasvlakte 2 volop gaat draaien en onze zeehavens de groei weer krachtig gaan oppakken?

Gelukkig keert het tij. Ook dankzij een stevige ‘integrale’ maritieme aanwezigheid van Nederland vanuit NML, maar ook omdat er eenvoudigweg geen tientallen miljarden meer zijn voor wegprojecten, wordt er toenemend INTEGRAAL gekeken naar de ontsluiting van onze hoofd-vervoersstromen. Op zoek naar de verstandige integrale balans tussen weg, water en spoor. Zodat de zeevracht die Nederland aandoet vérder kan. Integraal denken laat binnenvaart ingezet worden daar waar andere (infrastructuur-)capaciteiten alleen tegen idiote kosten zijn te vergroten. Dat is sowieso winst voor Nederland: onze zeehavens winnen sterk in positie als hun achterlandverbindingen snel en vooral betrouwbaar zijn.

Maar er is meer winst. Binnen het Nederlandse maritieme cluster hebben we ook een hypermoderne maakindustrie: de scheepsbouw en haar toelevering. Vooral op duurzaamheid en klimaatverbetering realiseerde zij verbluffende ontwikkelingen. Zo zou de Nederlandse binnenvaartvloot haar CO2-uitstoot met ruim 40 procent omlaag kunnen bij massale ombouw naar o.m. hybride en LNG-aandrijving. Circulaire economie in optima forma! Dat vereist uiteraard wel beleid dat dit mogelijk maakt. Geprojecteerd op de totale Nederlandse goederenvervoerprestatie zou dat een reductie van ruim boven 10 procent opleveren! Ook voor emissieverbetering in de zeevaart heeft die industrie veel in huis.

Al met al: Het Nederlandse maritieme cluster, NML dus, vertegenwoordigt een ijzersterke ‘enabler’ om Europa perfect op de zeevaart ontsloten te houden, en tegelijk het klimaatvraagstuk enorme stappen voorwaarts te helpen. ‘O ja, die hebben we ook nog…’ is echt voorbij!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland