Achtergrond
Rob Verkerk: 'Eendracht maakt macht en dat is nodig om ambities waar te maken.' (foto: NML)

NML Column Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk, Commandant Zeestrijdkrachten


NML Column Rob Verkerk

Rob Verkerk | dinsdag 20 september 2016
Marine

De problemen in de wereld worden steeds tastbaarder in het dagelijks leven, ook hier in Nederland.

De NCTV maakte deze zomer voor het eerst bekend dat IS-terroristen veelvuldig via vluchtelingenstromen Europa zijn binnengekomen. De directeur van de FBI waarschuwde voor een golf van aanslagen in het westen door geradicaliseerde terroristen. En vanwege een ‘signaal’ over een terreurdreiging vonden deze zomer grote controles plaats op en rond de wegen naar Schiphol.

De enorme toename van migratie en de opleving van terreur in Europa zijn directe gevolgen van de dreigingen in de wereld. Zoals de implosie van het Midden-Oosten, de opmars van het kalifaat, de burgeroorlog in Syrië en de instabiliteit en onrust in grote delen van Afrika. Anderzijds komen problemen voort uit het feit dat landen of bevolkingsgroepen onvoldoende meeprofiteren van de welvaart… to put it mildly.

Die gedachte leefde al langer rond piraterij. Armoede en uitzichtloosheid dreven vooral jonge mensen richting de maritieme criminaliteit. Door de inspanningen van de internationale gemeenschap lijkt piraterij daar nu onder controle, maar binnenlands is het nog een broeinest van criminaliteit en potentieel terrorisme. Om welvaart te bevorderen, is internationale handel nodig. Voor internationale handel heb je een vrije zee nodig. Het moge duidelijk zijn dat dit allemaal met elkaar verbonden is. Om het op te lossen, moeten we naar de kern. Die ligt niet op Schiphol, maar ver weg. We moeten de problemen bij de bron bestrijden. Dus niet achter de dijken kruipen, maar blijven optreden in de wereld waar dat nodig is.

De Koninklijke Marine staat altijd paraat voor de bescherming van ons eigen en bondgenootschappelijk grondgebied. Maar om de voedingsbodem onder conflicten weg te nemen, is een expeditionaire invulling van onze tweede hoofdtaak cruciaal. Daarnaast vormen conflicthaarden, extremisme, maritieme criminaliteit en asymmetrische acties van terroristen nog immer een directe bedreiging voor onze economische veiligheid en welvaart. Wij moeten ons blijven inzetten om die te beschermen. Door de handel te beschermen op de drukbevaren scheepvaartroutes die de ruggengraat vormen van onze welvaart. Door potentiële dreigingen of illegale activiteiten in het maritieme domein aan te pakken. Door mensensmokkelroutes in kaart te brengen. Of door toegang te verkrijgen tot gebieden waar onze belangen worden bedreigd.

Daarvoor is op zijn minst wel een level playing field nodig met potentiële tegenstanders die onze belangen in gevaar kunnen brengen. Door uitstel van vervangingsprogramma’s, met als gevolg technische en operationele obsolescence, is de noodzakelijke pariteit op termijn allerminst gegarandeerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland