NML COLUMN Peter Zoeteman, managing director Netherlands Maritime Technology | Maritiem Nederland
Achtergrond

NML COLUMN Peter Zoeteman, Managing Director Netherlands Maritime Technology:


NML COLUMN Peter Zoeteman, managing director Netherlands Maritime Technology

Peter Zoeteman | donderdag 27 november 2014
Offshore Wind

Offshore wind energy is weer veel in het nieuws de laatste tijd. De discussies kunnen nogal wat onzekerheid veroorzaken bij investeerders.

Politieke discussies over offshore windenergie gaan voornamelijk over doelstellingen die wel of niet gehaald gaan worden en over veranderende vergunningen voor offshore windparken. Verder loopt de discussie door over kosten en opbrengsten van offshore wind. Deze onderwerpen zijn maatschappelijk belangrijk maar veroorzaken onzekerheid bij investeerders. En dat helpt niet bij het behalen van de zeer ambitieuze doelstellingen van alternatieve energie.

Voor Nederland heeft het kabinet 4.450 MW aan offshore windenergie ten doel gesteld in 2023, 3.450 MW extra boven op de bestaande parken en de parken die al in voorbereiding zijn. Een zeer ambitieuze doelstelling dus waarbij nu al wordt getwijfeld aan de haalbaarheid. In een recent rapport van BTM Consult groeit de huidige wereldwijde offshore windcapaciteit van 5 GW (2012) naar 79 GW in 2022. Het Europese aandeel in de wereldwijde offshore windindustrie in 2022 wordt op 60 procent geschat met een leidende positie van Groot-Brittannië gevolgd door Duitsland. China komt op de derde en Nederland op een tiende plaats.

Voor de installatie en onderhoud van windparken zijn veel verschillende schepen nodig, van constructie- en divingsupportschepen tot kabelleggers, surveyschepen en crew tenders. Nederland is een van de drie leidende operators met momenteel zo’n 126 schepen. Een aantal wat verder moet groeien om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook hier is de trend groter, dieper en verder. Is het huidige vermogen van de turbines nog zo’n 4 MW, nieuwe ontwerpen gaan naar 5, 6 of zelfs 7 MW. Parken worden groter en komen steeds verder uit de kust en in dieper water te staan. Dit vergroot de kosten en complexiteit.

Ook in Azië is er interesse in onze knowhow van offshore wind. Zo reisde, eind oktober, een grote offshore windenergie delegatie van 25 maritieme bedrijven met een economische missie naar Japan en Korea, in gezelschap van minister Kamp, minister Koenders, koning en koningin. Van 10-12 maart 2015 realiseert Netherlands Maritime Technology een Holland Paviljoen op de beurs EWEA Offshore in Kopenhagen. Hier zullen ruim 25 Nederlandse bedrijven aan het internationale publiek laten zien wat ze te bieden hebben.

Kortom, een veelbelovende industrie met flink groeipotentieel waar Europa een leidende rol in kan blijven spelen. De Nederlanders kunnen hierbij vooral inspelen op de installatie en onderhoud van deze parken en alles wat daarmee verband houdt.

Partners Maritiem Nederland