NML Column Michaël Steenhoff, Manager Jachtbouw HISWA Vereniging | Maritiem Nederland
Achtergrond

NML Column Michaël Steenhoff, Manager Jachtbouw HISWA Vereniging


NML Column Michaël Steenhoff, Manager Jachtbouw HISWA VerenigingMichaël Steenhoff | donderdag 11 mei 2017
Jachtbouw & Watersport

Het uitbouwen van het management en de servicekwaliteit van een jacht bieden extra kansen voor de Nederlandse jachtbouwers.

De Nederlandse superjachtbouw is succesvol, en dat moet natuurlijk zo blijven. Klanten komen niet vanzelf naar binnen vliegen en kapers liggen op de kust om te knabbelen aan het marktaandeel. Eigenaren van grote jachten weten wat ze willen, en verwachten van de bedrijven die hun ideeën vorm geven het hoogst haalbare.

Maar soms blijkt de droom bij het ontwaken wat minder mooi wanneer de werkelijkheid zich aandient. Een jacht heeft immers ook service, onderhoud en reparatie nodig en moet worden gemanaged als ware het een bedrijf. Een complex bedrijf wel te verstaan, want steeds wisselend wat decor en omstandigheden betreft. Juist het management van een jacht biedt extra kansen voor de Nederlandse jachtbouwers en de toeleverende industrie. Management, ofwel het ‘berederen’ van een jacht wordt nu vaak door buitenlandse partijen gedaan. En dat is jammer want hier is extra omzet te behalen. Juist de combinatie van bouw en yachtmanagement is sterk. Want, door ook de redersfunctie vanuit Nederland aan te bieden, houden we beter contact met de eigenaar en weten we wat hem of haar beweegt.

Zo is het belangrijk om te weten wanneer een eigenaar overweegt het jacht weer te verkopen of te refitten. Hoe eerder dat bekend is, hoe meer kans op een vervolgopdracht. En Nederland, en dus ook de Nederlandse vlag, staat bekend als een land waar afspraken worden nagekomen en kwaliteit wordt geleverd. Belangrijke factoren waar een eigenaar op kan bouwen. En niet te vergeten: wil bouwen. Een jacht heb je immers voor je plezier en moet ontspanning bieden, geen inspanning en ergernis.

En dat kunnen we goed gebruiken bij de ondersteuning van de eigenaar bij het in de vaart houden van zijn schip. Want regelmatig blijkt in de praktijk dat het plezier van het bezit soms wordt overschaduwd door problemen die voorkomen hadden kunnen worden. ‘Bring in the Dutch guy’ had dat misschien kunnen verhelpen.

Het verder doorvertalen van bouwkwaliteit naar ‘servicekwaliteit’ wanneer het jacht eenmaal vaart, is een belangrijke kans voor de Nederlandse industrie welke verder uitgebouwd kan worden. Het liefst in combinatie met ‘flying the Dutch flag’. De tijd is er rijp voor en we doen de jachteigenaar (en onszelf) er een lol mee. En was dat nou niet juist de reden van aanschaf?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland