NML Column Michaël Steenhoff | Maritiem Nederland
Achtergrond

NML Column Michaël Steenhoff, manager jachtbouw HISWA Vereniging en secretaris NML Innovation Council


NML Column Michaël Steenhoff

Michaël Steenhoff | woensdag 22 april 2015
Jachtbouw & Watersport

De jachtbouw loopt als ‘innovation lab’ vaak voorop als het om innovatie gaat.

In nieuwe dingen bedenken zijn we goed, in onze maritieme industrie. Niet altijd spectaculair, maar evoluerend. Dat kan ook niet anders, er wordt in een omgeving gewerkt waar de wetten van de natuur gelden. En die laten zich niet veranderen.

In de jachtbouw worden vaak nieuwe dingen bedacht. Want er is ruimte voor experimenteren. Wie kon zich vijftig jaar geleden 60 meter lange high tech masten van carbon voorstellen?

Vaak is het juist de toekomstig jachteigenaar die als ‘launching customer’ fungeert. Een klant heeft een idee en wil dit bij de bouw van zijn unieke jacht uitgevoerd zien. Wat het dan kost is wat minder van belang, het gaat om de uitwerking van een droom, een idee. Zo hebben specifieke klantwensen geleid tot hybride voortgestuwde jachten. Royal Huisman Shipyard bouwde het eerste hybride zeil superjacht en onlangs is ook bij Feadship een groot motorjacht in hybride uitvoering te water gelaten. Op zich niet heel spectaculair qua idee (wel in de uitvoering!), maar we zien dit wel als gevolg van een trend naar duurzaamheid en vergroening bij eigenaren. Juist dit element, met de klant als driver voor nieuwe ideeën, maakt de jachtbouw een uniek ‘innovation lab’ om nieuwe dingen te bedenken, te ontwikkelen en uit te voeren. Jachtbouw als kraamkamer voor innovatie dus.

Helaas doet de knoet die markt heet in de wetenschappelijke wereld meer en meer opgeld, met als gevolg dat er steeds minder wetenschap om de wetenschap wordt beoefend. En dat is jammer. Want soms ontstaan er vanuit pure wetenschappelijke belangstelling en experimenten trouvailles waar de wereld mee op z’n kop kan worden gezet. Deze kennis wordt onder andere door het tweejaarlijks HISWA Symposium on yacht design and yacht construction naar de sector overgedragen.

Natuurlijk heeft de jachtbouw keihard met de markt rekening te houden. Maar soms kan een klant met ideeën de hele industrie weer verder brengen. Daarbij hoort óók meer ruimte voor het mkb in innovatie subsidieprogramma’s. NML speelt hierin een positieve rol. Laten we het innovation lab wat jachtbouw heet dan ook koesteren!

Partners Maritiem Nederland