Moeder en dochter klaren elke klus | Maritiem Nederland
Achtergrond
De Short Sea Pioneer bestaat uit een moederschip en een kleiner dochterschip (Illustratie: NCE)

Short Sea Pioneer kan in de kleinste haven komen


Moeder en dochter klaren elke klusErik van Huizen | woensdag 22 november 2017
Scheepsbouw

Hoe kan je met een grote coaster toch in de kleinste havens komen om daar te laden en te lossen. Het blijkt al jaren een probleem voor de Noorse rederij NorthSea Container Line (NCL). In samenwerking met de Noorse maritieme industrie werd daarom de Short Sea Pioneer ontwikkeld.

NCL heeft zes coasters varen in tonnage variërend van 6.704 tot 7.981 GT. De rederij wordt echter vaak geconfronteerd met havens langs de Noorse kust die te klein zijn voor deze schepen. De lading moet dan eerst over de weg naar een grotere haven worden gebracht. Dat brengt extra kosten met zich mee en zorgt voor meer milieuvervuiling. In samenwerking met het NCE Maritime CleanTech werd daarom de Short Sea Pioneer ontwikkeld. NCE Maritime CleanTech bestaat uit bedrijven in de Noorse maritieme industrie. Naast NorthSea Container Line zijn ook Wärtsilä Ship Design, Westcon, Servogear en de Norwegian School of Economics bij het project betrokken.

Modulair gebouwd

De Short Sea Pioneer bestaat uit twee delen; een groot moederschip en een kleiner dochterschip. De bedoeling is dat het moederschip langs de kust gaat varen en het vervoer van lading over de langere afstanden voor haar rekening neemt zonder kleinere havens aan te doen. Want dat doet het dochterschip. Deze vaart continu tussen het moederschip en de kleine havens en levert de lading bij ‘moeder’ af. De lading wordt op zee via een automatisch systeem van de kleinere schepen op het moederschip overgeslagen. Zo gaat geen kostbare tijd in de havens verloren.  

‘Het dochterschip kan de lading dichterbij de klant afleveren, zodat er minder wegvervoer nodig is’

 

Het grote moederschip krijgt in de huidige ontwerpen een lengte van 236 meter en een capaciteit van 1700 teu. Het kleinere dochterschip wordt 76 meter lang. Op dit schip is plaats voor 200 teu. De dochterschepen worden straks in modules gebouwd. Zo kan eenvoudig een module worden weggelaten als het schip kleiner moet worden. Volgens marketing manager Ada Martine Jakobsen van NCL wordt nu al onderzocht in welke verschillende maten de dochterschepen gebouwd moeten worden om precies te kunnen voldoen aan de vraag uit de markt. Vanwege de verregaande standaardisering kunnen de schepen ook nog eens goedkoper worden gebouwd.

Gas-elektrisch

Om de uitstoot van schadelijke emissies te verminderen, krijgt het moederschip gas-elektrische voortstuwing. “Daarvoor komen vier dual fuel motoren van Wärtsilä op het schip te staan met een vermogen van ongeveer 7500 kW die ervoor zorgen dat het schip zowel op LNG als elektrisch kan varen”, vertelt Jakobsen. “De dochterschepen krijgen eveneens een combinatie van LNG en accu’s aan boord zodat in de havens emissieloos kan worden gevaren.”

Jakobsen wijst er nog op dat NCE Maritime CleanTech en Wärtsilä een project zijn begonnen om de capaciteit van accu’s aan boord van schepen te verbeteren. De Short Sea Pioneer dient in deze studie als voorbeeld. “Op de lange termijn is de verwachting dat we toegaan naar vrachtschepen die niet of nauwelijks schadelijke stoffen uitstoten.”

Minder congestie

Het verminderen van de emissies is volgens NCE Maritime CleanTech een belangrijk aandachtspunt in het project. “Niet alleen voor het transport in het algemeen, maar voor de havensteden in het bijzonder. In de havens moeten namelijk zowel de emissies van wegvoertuigen als van de zeeschepen worden verminderd.”

De Short Sea Pioneer heeft volgens de initiatiefnemers nog meer voordelen. Zo wordt de druk op de containerterminals lager, wat de kans op congestie op de terminals vermindert. De kleinere schepen zorgen er tevens voor dat vervoerders vanuit de kleine havens kleinere partijen lading kunnen gaan verschepen. Dit moet tot een hogere omzet en lagere kosten voor de verladers leiden. Ook kan het dochterschip de lading dichterbij de klant afleveren, zodat minder vervoer over de weg nodig is.

Te oud

Volgens de initiatiefnemers ontkomt de moderne samenleving niet aan nieuwe vormen van vervoer zoals met de Short Sea Pioneer. Vervoer over water moet vanwege de groei van de wereldbevolking en de toenemende verstedelijking namelijk steeds vaker de wegen gaan ontlasten. Maar ook het vervoer over zee blijft groeien. De Europese Unie verwacht in haar laagste groeiscenario dat het vervoer van lading over zee in 2020 met 60 procent is gestegen in vergelijking met tien jaar geleden. Maar op hetzelfde moment is de zeevaart tevens een van de grootste veroorzakers van luchtverontreiniging door fijnstof en de uitstoot van CO2.

Dat komt volgens de Noren mede door de verouderde vloot waarbij 45 procent ouder is dan dertig jaar. “De zeevaart ontkomt dus niet aan nieuwbouw”, concluderen de Noren die nu nog hard werken aan “de laatste puntjes op de i” voor de Short Sea Pioneer, zoals het uiteindelijke ontwerp van de twee schepen en onderzoek naar het logistieke deel van het project. De Short Sea Pioneer moet vervolgens in 2020 in de vaart komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland