Laat een prachtig huwelijk niet op de klippen lopen | Maritiem Nederland
Achtergrond

Laat een prachtig huwelijk niet op de klippen lopen

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW | maandag 24 juli 2017
Marine

Het huwelijk tussen het marinebouwcluster en de marine hoeft niet te stranden als krijgsmacht en bedrijven succesvol samenwerken. 

Eeuwenlang had ons marinebouwcluster een gelukkig huwelijk met onze nationale trots, de marine. Hierdoor werden sterke producten ontwikkeld. Tegelijkertijd boorden wij zo nieuwe markten aan. Een mes dat aan twee kanten sneed. Helaas laat onderzoek zien dat dit prachtige huwelijk op de klippen dreigt te lopen als er niet snel nieuwe (vervangings)orders komen. Ik maak me hier zorgen over. De marine is namelijk belangrijk voor ondernemers.

We zijn als exportnatie meer dan wie ook gebaat bij veilige zeeroutes. De Zuid-Chinese zee, drugssmokkel in de Caraïben, mensensmokkel in de middellandse zee, etc. De maritieme taken stapelen zich op. Nederland kan bovendien niet alles doen als middelgrote economie. We moeten ons in NATO/EU-verband meer specialiseren en samenwerken. Mijn pleidooi als econoom is dan simpel. Sluit aan bij waar je goed in bent als land. Zoals IT/Cyber en maritieme technologie. Die twee zijn niet toevallig want als één van de grootste internetknooppunten en vanwege de noodzaak van veilige zeeroutes is dit direct in het Nederlands belang. Juist in deze gebieden is ook veel kennis en bedrijvigheid.

Duidelijke investeringsagenda nodig

Defensie moet harde keuzes maken en de extra middelen - die er de komende jaren zeker gaan komen - daar naar toe alloceren. Dat vraagt om een duidelijke investeringsagenda. Zodat ondernemers de zekerheid hebben om met defensie te werken aan nieuwe producten. Door te laten zien welke kant het op gaat kan defensie enorm veel meer gedaan krijgen bij het bedrijfsleven. Die worst houd ik defensie ook voor in speeches of in het platform Bedrijfsleven-Defensie.

Zo moet het kabinet bijvoorbeeld wat mij betreft snel duidelijkheid geven over de vervanging van de vier Nederlandse Walrusduikboten. Zo’n project kan worden uitbesteed aan de Fransen of de Duitsers. Maar juist in Nederland hebben we (nu nog!) alles in huis om de onderzeeboot van de toekomst te bouwen. Tegen een scherpe prijs en zonder dat we belastinggeld ‘de grens over dragen’. Bovendien kan het concept daarna ook elders worden verkocht. Zo zijn er diverse terreinen waar krijgsmacht en bedrijven succesvol kunnen samenwerken, als er maar duidelijke keuzes worden gemaakt. Én als bedrijven maar echt weten waar ze aan toe zijn. Nooit gedacht trouwens dat ik me nog eens als mediator op zou moeten stellen, maar als het aan mij ligt laten we dit mooie huwelijk niet vastlopen op een zandbank.

Partners Maritiem Nederland