Kweekvijver voor werken in de maritieme sector | Maritiem Nederland
Achtergrond
Zeekadetten varen mee met een KNRM-reddingboot.

Zeekadetkorps Nederland wil zichtbaarheid vergroten


Kweekvijver voor werken in de maritieme sector

Indra Waardenburg | maandag 2 augustus 2021
KVNR-lid aan het woord

Om de naamsbekendheid en het netwerk te vergroten, gaf het Zeekadetkorps Nederland (ZKKNL) vorig jaar een presentatie tijdens de ledenvergadering van de KVNR. In coronatijd konden veel activiteiten niet doorgaan, maar dit jaar pakken de lokale zeekadetkorpsen de draad weer op. Voorzitter Bart Escher vertelt vol trots over “het best bewaarde geheim van Nederland”.

Vorig jaar bestond het Zeekadetkorps Nederland 65 jaar. De vereniging viert dit met een jubileumjaar, lopend van 15 oktober 2020 tot 15 oktober 2021, dat van start is gegaan met het aansnijden van taart bij alle negentien korpsen in Nederland. Tegelijkertijd vond de aftrap plaats van de zichtbaarheidscampagne ‘Worden, Zijn, Blijven’, bedoeld om meer bekendheid te verwerven. “Het Zeekadetkorps Nederland is nu nog het best bewaarde geheim van Nederland”, aldus Bart Escher, voorzitter van het ZKKNL en kapitein ter zee bij de Koninklijke Marine.

Het Zeekadetkorps is voor jongens en meisjes van 9 tot 24 jaar en is bedoeld om jongeren bekend te maken met de nautische sector en te enthousiasmeren. Iedere zaterdag is het korpsdag en komen de zeekadetten naar hun korpsschip, waar verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals varen en andere sport- en spelactiviteiten rond het water. Daarnaast vinden er ook excursies plaats naar bijvoorbeeld een zeevaartschool, de Koninklijke Marine, een scheepswerf of sluizen.

 

‘We zien dat 40 tot 45 procent van de zeekadetten kiest voor een opleiding of een beroep in de maritieme sector’

“Het is in feite een soort van scouting op het water, alleen besteden wij ook een groot deel aan scholing en werken wij samen met de nautische sector. Hierbij leren de zeekadetten bijvoorbeeld alles rondom veiligheid, maar kunnen ze ook kiezen voor dienstvakken aan boord (logistieke dienst, technische dienst e.d.). Op deze manier groeien de zeekadetten door van aspirant-lid naar zeekadet 3, naar zeekadet 2 enzovoort”, vertelt Escher.

Zelf is Escher rond zijn 13e jaar ook begonnen als zeekadet bij het korps in Den Haag en leerde op deze manier de maritieme wereld kennen, wat uiteindelijk resulteerde in een baan bij de Koninklijke Marine. Escher is lang niet de enige oud-zeekadet die ervoor heeft gekozen om in de maritieme sector te gaan werken. Escher: “We zien momenteel dat zo’n 40 tot 45 procent van de zeekadetten kiest voor een maritieme opleiding of een beroep in de maritieme sector. Natuurlijk is dit alleen de directe impact die wij meten en weten wij niet of een oud-zeekadet daadwerkelijk in de maritieme sector blijft werken of er juist op een later moment alsnog voor kiest.”

Van twintig naar 19 korpsen

Het Zeekadetkorps Nederland omvat momenteel 19 korpsen, verspreid over heel Nederland. Het zeekadetkorps in Gouda was het allereerste korps in Nederland en werd in 1949 opgericht. Niet lang daarna volgden Maassluis, Amsterdam, Schiedam, Arnhem, IJmuiden en Den Haag. Het jongste korps is in 2019 gestart in Lelystad en was het twintigste zeekadetkorps. “Helaas is één van de oudste korpsen in Amsterdam afgelopen jaar opgeheven, aangezien er te weinig leidinggevenden aanwezig konden zijn. De meeste zeekadetten zijn overgenomen door het korps in IJmuiden”, aldus Escher.

Zelf is Bart Escher op z'n 13e begonnen als zeekadet in Den Haag (privé-foto).

De kapitein ter zee weet uit eigen ervaring dat oud-zeekadetten vaak door hun eigen succes niet meer werkzaam kunnen blijven bij het Zeekadetkorps. “Veel zeekadetten groeien door naar kader, de leidinggevenden bij het korps, maar kunnen dat na een tijd niet meer combineren met hun werk omdat zij veel aan het varen zijn”, aldus Escher. Zelf was Escher tijdens zijn loopbaan af en aan betrokken bij het Zeekadetkorps. Toen hij weer aan de wal werkte is hij als inspecteur een tijd betrokken geweest bij het organiseren van het landelijke zomerkamp (ZOKA) en in 2018 nam hij uiteindelijk de rol van voorzitter over van Wijnand Kramer.

Een zeekadetkorps in alle provincies

Ondanks dat het Zeekadetkorps Nederland al meer dan 65 jaar bestaat, is de vereniging vorig jaar gestart met een zichtbaarheidscampagne om meer bekendheid te verwerven. Daarnaast wil de vereniging zijn netwerk verder uitbreiden. “Onze ambitie is om uiteindelijk een zeekadetkorps in elke provincie te hebben. In sommige provincies is dit dan voornamelijk binnenvaart, maar het draait allang niet meer alleen om de zeevaart. Het is inmiddels een mix tussen zoet en zout”, aldus Escher.

Om de naamsbekendheid en het netwerk te vergroten, gaf de vereniging vorig jaar nog een presentatie bij de ledenvergadering van de KVNR. Escher geeft aan dat de vereniging als doel heeft om de jeugd de weg naar zee te wijzen en een keten te willen vormen met scholen en reders. “Bij sommige reders zijn wij al bekend, zoals bij De Bock Maritiem, aangezien deze rederij is opgezet door oud-zeekadet Gilbèrt de Bock. Ook hebben we inmiddels nauwe banden met het STC mbo college en het Nova College”, aldus Escher.

Naast het vergroten van de zichtbaarheid werkt de vereniging dit jaar ook aan de vernieuwing van het opleidingsplan, dat uniform zal worden uitgerold over de korpsen. Verder is het mogelijk om de middelen van de scholen hierbij te gebruiken. Dat ook de scholen genegen zijn om hun middelen te delen met het zeekadetkorps, blijkt wel uit het feit dat het STC Rotterdam onlangs zijn oude opleidingsschip Delfshaven heeft geschonken aan het Zeekadetkorps ‘Jacob van Heemskerck’ Schiedam, dat dit jaar haar 70-jarig jubileum viert.

Escher: “De voormalige bemanningsleden zullen nu zorgen voor een goede overdracht aan het Zeekadetkorps, waarna de Delfshaven dienst kan doen als korpsschip, waar de kadetten mee leren varen.”

Het Zeekadetkorps in coronatijd

Net als alle andere verenigingen in Nederland, hadden ook de zeekadetkorpsen te maken met de coronamaatregelen. De korpsdagen die altijd plaatsvinden op zaterdag, konden in het begin van de coronacrisis helaas niet meer fysiek doorgaan. Al snel kwam de oproep van het ZKKNL om een digitale korpsdag te organiseren, wat Zeekadetkorps Maassluis als eerste voor elkaar kreeg. Het landelijke ZOKA, wat eigenlijk het hoogtepunt is van het Zeekadetkorps, kon helaas ook niet doorgaan. In plaats daarvan zijn de zomerkampen lokaal gehouden in bubbels.

Leden van ZKK Alkmaar varen op de ‘Bulgia’, een voormalig patrouille- en opleidingsschip van de marine (foto: ZKK Nederland)

Ook dit jaar zal het landelijke ZOKA niet doorgaan, maar vraagt het ZKKNL aan zeekadetkorpsen om een lokaal of zelfs regionaal ZOKA te organiseren. Escher: “We zijn een maatschappelijke vereniging en met name de zomerkampen dragen bij aan het verkrijgen van normen en waarden. Eén van de mooiste complimenten die we ooit kregen kwam van een moeder, die vertelde dat toen haar zoon terugkwam van een week kamp, hij opeens meehielp met opruimen en afwassen. Dat is toch mooi om te horen.”

Partners Maritiem Nederland