KVNR-lid aan het woord | Maritiem Nederland
Achtergrond
Karin Orsel: 'Het duo-voorzitterschap gaat heel goed, Sibrand en ik vullen elkaar aan.' (foto: MF Shipping)

Karin Orsel, directeur MF Shipping Group en KVNR-voorzitter


KVNR-lid aan het woord

Karin Broer | dinsdag 26 februari 2019
Zeevaart, KVNR-lid aan het woord

In de actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt telkens een rederij aan het woord die lid is van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Karin Orsel is duovoorzitter van de KVNR en bestuurslid van meerdere internationale maritieme organisaties, maar bovenal is zij directeur van MF Shipping Group. Het bedrijf, dat in mei 25 jaar bestaat, bloeit.

Karin Orsel reageert met een mix van trots en gêne op de krantenkop ‘De leider van de Noordelijke scheepvaart’ in het Dagblad van het Noorden. “Wat moet ik daar nu van zeggen. Als je kijkt naar het aantal bestuursfuncties misschien, of als je kijkt naar ons nieuwbouwprogramma.” MF Shipping begeleidt op moment dertien nieuwbouwprojecten, waarvan een flink deel in Noord-Nederland wordt gebouwd: vijf schepen bij Ferus Smit en drie bij Bodewes Hoogezand. Daarmee is het bedrijf een factor van betekenis voor het Noordelijk scheepsbouwcluster.

Het verhaal van MF Shipping Group uit Farmsum is een succesverhaal. De piepjonge Orsel begon op 17 mei 1994 met twee compagnons, zes schepen in management en vijftig zeevarenden. Nu werken er zestig mensen op kantoor, zijn er 1200 zeevarenden en ‘ongeveer’ zestig schepen. Ongeveer, vanwege het nieuwbouwprogramma dat deels vlootvervanging is. Naast de bouw in Groningen, wordt er ook in China gebouwd: vijf olie-en chemicaliëntankers van 18.500 dwt. Het bedrijf is gespecialiseerd in scheepsmanagement. “We doen eigenlijk alles”, zegt Orsel, “behalve bevrachten.” Van ongeveer 10 procent van de vloot is het bedrijf mede-eigenaar.

MF Shipping is actief in drie markten: droge ladingschepen, olie-en chemicaliëntankers en cementcarriers, waarbij in aantallen de droge lading het grootste segment is. Orsel: “Binnen de chemicaliën en olie zitten we in een nichemarkt, met het juiste type tankers dat heel goed inzetbaar is binnen Europa. Het is een klant (de Zweedse reder Erik Thun, red.) die het ontiegelijk goed doet.” Met het management van cementcarriers is het bedrijf vier jaar geleden begonnen. Er varen nu acht cementcarriers, op 13 april wordt nummer negen aan de vloot toegevoegd.

Nee verkopen

Het bedrijf laat groei zien terwijl de marktsomstandigheden – zeker de laatste tien jaar – moeilijk waren. Orsel: “Ook een aantal van onze klanten heeft het moeilijk gehad. Op zo’n moment zoek je samen met de klant naar oplossingen, en dat houdt ook in dat we als organisatie net als ieder ander ingeleverd hebben. Als je bereid bent met je klanten mee te veren, dan is dat heel belangrijk voor de relatie. In betere tijden betaalt zich dat weer uit.”

Groei is niet het belangrijkste voor Orsel. “We zeggen regelmatig ‘nee’. Dat klinkt vreemd, maar het is belangrijker dat wij onze performance op houden. Als ik nu bijvoorbeeld een klant zou accepteren in het tankersegment, dan weet ik dat dat ten koste zou gaan van bestaande klanten, omdat er zulke hoge kwaliteitseisen zijn aan de zeevarenden in dit segment. Groeien is leuk maar niet ten koste van alles.”

De personal touch is het geheim van het bedrijf, ook van het geringe verloop onder zeevarenden. Slechts 2 procent zoekt een andere werkgever. Orsel: “We zijn niet de hoogst betalende in de markt, maar we maken met persoonlijke aandacht het verschil. In maart ga ik weer naar de Filipijnen, we hebben de company-dagen hier op kantoor waar we mensen ontmoeten, we gaan naar Sint-Petersburg. Als we horen dat er iets aan de hand is in de familiekring van een zeevarende, dan vind ik het heel normaal om even één op één een handreiking te doen, want dan gaat het om de belangrijke dingen in het leven.”

LNG

Een belangrijk onderwerp in de scheepvaart is de energietransitie. Het aantal dual fuel-schepen dat MF Shipping in management heeft, neemt toe. Toch wordt niet alle nieuwbouw geschikt voor LNG. Orsel: “De cementschepen die nu worden gebouwd, bewust niet, omdat die waarschijnlijk een iets ander vaargebied krijgen.” Buiten Noordwest Europa zijn de bunkermogelijkheden nog beperkt.

‘De hele financiering van schepen gaat veranderen, dat kan niet anders’

Orsel ziet LNG als een oplossing is voor de komende 10 à 20 jaar. “Daarna zal een ander soort oplossing of een mix van oplossingen de juiste zijn. Maar het is een moeilijke discussie. Kijk, toen LNG begon, werd er geroepen: dat is niks. En dan komt alles toch in een stroomversnelling door de heel terechte klimaatdiscussie en gaat ook de innovatie in de versnelling. Nu praten we veel over scrubbers, ik vind dat een onmogelijke discussie, als ik eerlijk ben. Er zijn behoorlijke bedragen mee gemoeid. Maar wat is het juiste investeringsmoment voor zowel het milieu als voor jou als reder?”

Uiteindelijk gaat de scheepsfinanciering veranderen, denkt Orsel. “Vroeger investeerde je in een schip voor 20 à 30 jaar. Maar als je kijkt hoe snel de innovatie nu gaat, dan is zo’n termijn wel heel lang. De hele financiering van schepen gaat veranderen, dat kan niet anders. Het terugverdienmodel zal veel korter moeten zijn.”

Ja tegen de KVNR

Ondanks alle internationale bestuursfuncties – Orsel is onder meer lid van International Chamber of Shipping en het International Seafarers Welfare Assistance Network – heeft ze toch ja gezegd tegen het voorzitterschap van de KVNR. “Maar ik heb wel gezegd: ik wil het niet alleen doen. Ik ben heel blij met deze oplossing. Sibrand Hassing (Holland America Group) opereert vanuit Rotterdam en neemt ook veel op zijn schouders. Het gaat heel goed, we vullen elkaar aan.”

Als duovoorzitter maakt Orsel zich in brede zin druk over het Nederlandse vestigingsklimaat. “Wat doet de overheid om de Nederlandse vlag aantrekkelijk te houden? Vorig jaar heeft de Tweede Kamer eindelijk het besluit genomen om beveiligers toe te staan op schepen, maar die wet is nog steeds niet door de Eerste Kamer. Het is erg triest dat dat zo lang duurt.”

Partners Maritiem Nederland