KVNR-lid aan het woord | Maritiem Nederland
Achtergrond
Managing director Michael Kahn (links) met de oprichter van Jumbo, Hans Kahn.Foto: Jumbo Maritime

KVNR-lid aan het woord: Jumbo Maritime


KVNR-lid aan het woord

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Dit keer is het de beurt aan Jumbo Maritime uit Schiedam, de specialist in het vervoer van zware lading over de wereldzeeën en sinds 2007 ook actief in de offshore markt.

Hans Kahn was in de late jaren vijftig de grondlegger van Jumbo. Het was in de tijd dat de container de belangrijkste innovatie was in de zeevaart. Maar dat betekende wel dat het vervoer van grote en zware lading nog steeds een uitdaging bleef. Dat zag Hans Kahn ook, en hij ging aan de slag met het vervoer van zware lading. Het was in die tijd een nieuwe en opkomende markt, waarop Kahn zich ging concentreren. Hij werd in 1968 met het eerste schip voor zwaar transport, de Stellaprima, een pionier in de scheepvaartindustrie voor zwaar transport. Nu heeft Jumbo een moderne vloot van tien schepen, geschikt voor het vervoer van zware lading en voor werkzaamheden in de offshore. Een elfde schip, de Stella Synergy, speciaal ontworpen voor de offshore markt, is op komst.

De uitspraak ‘not everything fits in a steel box’ van Hans Kahn is voor Jumbo nog steeds van toepassing op het onderdeel shipping van het bedrijf dat het transport van zware lading over de wereld uitvoert. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om grote vaten en modules voor de petrochemische industrie, grote kranen, mijnbouw equipment en lading voor de offshore industrie. En de trend is dat de zware lading nog steeds groter en zwaarder wordt. “Ging het in het begin misschien over het vervoer van een havenkraan van 100 ton, nu hebben we het over shiploaders van 1.800 ton”, vertelt Wout Janssens, director operations and engineering.

Een andere trend in de zware ladingmarkt is dat het werk steeds efficiënter moet. “De markt heeft in de economische crisis met zwaar weer te maken gehad. Er zijn veel schepen gebouwd in de goede jaren, en er gaan nog steeds weinig schepen uit de markt. Daardoor staat de markt nu zwaar onder druk. Vanwege het teveel aan tonnage, staan de prijzen onder druk. Om te overleven moet je een lange adem hebben. Gelukkig is Jumbo een gezond bedrijf met een goede reputatie in de markt. Maar het betekent voor ons wel dat we anders zijn gaan werken. We moeten slimmer laden, combinaties van lading maken en returncargo zien te regelen."

‘We verzorgen niet alleen het vervoer maar bieden een projectoplossing’

"Wat dat betreft heeft de crisis de sector ook wel iets goed gebracht, een hernieuwd kostenbewustzijn. De gouden tijden die we hebben gehad, komen niet snel meer terug. Dat betekent dat de hele supply chain anders moet, het moet efficiënter en goedkoper. En je moet je als bedrijf onderscheiden. Daarom bieden wij als Jumbo al lange tijd niet alleen vervoer van A naar B aan, maar een projectoplossing. We doen niet alleen het vervoer, maar ook het projectmanagement en de engineering."

Op LNG

Jumbo vervoert niet alleen zware lading, het bedrijf werd een kleine twaalf jaar geleden ook actief in de offshore markt. Hierbij gaat het volgens Janssens om het transport en de installatie van subsea equipment, zoals mooring systemen en subsea templates als ook de installatie van fundaties voor windmolens en vaste olie- en gasplatforms. “We hebben al veel van dit werk gedaan, onder meer in Australië, op de Middellandse Zee, in de Golf van Mexico, in West Afrika en natuurlijk op de Noordzee. Ook komt het ontmantelen van oude olie- en gasinfrastructuur steeds meer onze kant op. We werken momenteel aan de decommisioning van een aantal subsea templates in de Noordzee.”

Het nieuwste schip dat speciaal voor de offshoremarkt is ontworpen is de Stella Synergy.

Dit schip wordt 185 meter lang en 36 meter breed. Janssens kwalificeert het schip als ‘een grote sprong voorwaarts’ voor Jumbo. “We wilden een schip dat technische innovatie combineert met een kostenefficiënte uitvoer en een lage environmental impact. Het schip is niet alleen compliant met de nieuwe IMO-regels, maar gaat verder. Zo heeft het schip dual fuel motoren, zodat het op LNG kan varen en opereren. We verstoken geen HFO meer. Daarmee breng je de CO2-uitstoot flink naar beneden. Daarnaast hebben we ook bij onze bestaande vloot gekeken of we wel zo optimaal mogelijk varen. Het bleek dat ook daar nog winst te behalen viel. Door aanpassingen hebben we de schepen zo kunnen optimaliseren dat we 10 tot 15 procent brandstof besparen met dezelfde motoren.”

Jumbo plaatst geen scrubbers om te voldoen aan de nieuwe IMO-regels, maar gaat varen op LSHFO (Low Sulphur HFO) en MGO. “Scrubbers zijn slechts een tijdelijke oplossing. Daarmee stop je niet het stoken van de rommel die nu wordt gebruikt. Want ook de troep die achterblijft bij het gebruik van een scrubber moet worden verwerkt. Je zadelt er dan alleen iemand anders mee op.”

Innovatie

Niet alleen in duurzamer varen maar ook op het gebied van innovatie wil Jumbo voorop lopen. “We hebben een R&D afdeling waar we ruimte geven om creatieve ideeën uit te werken en te toetsen, ongehinderd door de realiteit van de day-to-day business. Als een idee potentie blijkt te hebben besluiten we het verder uit te werken in een innovatieproject. En regelmatig komen daar mooie dingen uit. Zoals bijvoorbeeld ons AR (augmented reality) project met de hololens."

'Met een scrubber stop je niet het stoken van de rommel die nu wordt gebruikt'

"Wij hebben voor de hololens een applicatie ontwikkeld voor het markeren van de lading op het dek. Tot nu toe markeerden we met een rolmaat en een krijtje waar de lading moest komen te staan. Dat is een arbeidsintensief klusje. Door middel van de hololens projecteren we een plattegrond van het project op dek. De gebruiker kan dan zonder verder te meten het dek markeren. Dit geeft precies aan wat we als Jumbo willen, voorop blijven lopen. Want het draait niet altijd maar om harder werken, maar vooral om slimmer werken.” 

Aan het hart

Jumbo Shipping draagt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) een warm hart toe. En dat gaat voor Jumbo ver terug. Vanaf 1995 is Jumbo betrokken bij de KVNR en sinds 2015 is managing director Michael Kahn bestuurslid. Hij heeft zich onder meer voor de KVNR bezig gehouden met het dossier over piraterij. Onlangs werd hij herkozen in het bestuur.

“De missie van de redersvereniging gaat ons aan het hart”, vertelt Janssens. “De KVNR zorgt ervoor dat we het maritieme cluster in Nederland sterk kunnen houden, dat we voorop kunnen blijven lopen en dat we kunnen blijven innoveren. We zijn als Nederland geen grootmacht, we moeten het hebben van onze slimheid. Dat betekent ook dat het belangrijk is dat er internationaal een level playing field blijft bestaan. Dat andere landen niet over ons heen kunnen lopen en dat we mee kunnen blijven praten op internationaal niveau. En dat is wat de KVNR doet.”

Partners Maritiem Nederland