KVNR-lid aan het woord | Maritiem Nederland
Achtergrond
Yntze Buitenwerf: 'Fast, Direct and Dedecated.' (foto: Seatrade)

KVNR-lid aan het woord: Yntze Buitenwerf (Seatrade)


KVNR-lid aan het woord

Karin Broer | maandag 20 mei 2019
KVNR-lid aan het woord

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt telkens een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Het van oorsprong Groningse Seatrade is marktleider in de koel- en vriesvaart. De markt van het vervoer van fruit zit midden in een overstap naar reefer containers. Door samen te werken met grote containervervoerders en vast te houden aan de ‘Fast, Direct and Dedicated’ strategie ziet de toekomst er positief uit, zegt CEO Yntze Buitenwerf.

De kans is groot dat de bananen, druiven en blauwe bessen op de fruitschaal van lezers van dit blad zijn vervoerd door Seatrade. Het bedrijf is de specialist in transport van fruit vanuit Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland naar Europa en Noord Amerika. Daarnaast is Seatrade een van de grote partijen in ‘high seas transshipment’ van vis. Op volle zee varen hun freezer carriers naast grote trawlers en laden de vangst over. Per jaar vervoert het bedrijf in totaal 8 miljoen ton lading.

De toenemende containerisatie van fruit is de belangrijkste ontwikkeling in de markt van de laatste jaren. Buitenwerf: “Voorheen waren er zo’n duizend gespecialiseerde koel- en vriesschepen. Nu wordt een aanzienlijk deel van het fruit vervoerd in gekoelde containers door containerschepen.”

Deze ontwikkeling is een gevolg van de opkomst van de container als verpakkingswijze. Buitenwerf: “Ik kijk hier in Antwerpen uit op een terrein dat vol staat met reefer containers, allemaal vol bananen. Vroeger vervoerde men bananen in trossen, toen ging het in dozen, daar had je 100 man voor nodig om te laden en te lossen. Daarna kwamen de pallets en nu zijn er containers en dan heb je aan een containerkraantje en drie man genoeg om te lossen. Deze containers worden overwegend voor de overslag gebruikt en verlaten de haven niet.”

Fast, Direct, Dedicated

De containerisatie heeft er toe geleid dat de grote containervervoerders de markt binnen zijn gekomen. Buitenwerf: “Wij moeten ons onderscheiden op onze eigen manier, en dat is FDD: Fast, Direct, Dedicated. Bij fruit gaat het erom de lading op tijd op de bestemming te brengen. Wij halen de lading dicht bij de plantages. Wij varen niet naar Buenos Aires, want daar vind je geen bananen, maar naar kleinere havens zoals Campana in Argentinië of Santa Marta in Colombia en regelrecht naar de bestemming.” Dat is ‘Fast and Direct’ en dat kan Seatrade beter dan de grote containerlijnen. Korte transit tijden, op gespecialiseerde schepen met een specifiek opgeleide en ervaren bemanning die een sterke focus heeft op de ladingbehandeling. Fruit is immers een ‘levende lading’ en heeft extra aandacht nodig.

Buitenwerf: “Een grote containerreus moet heel veel havens aan doen om vol te laden, en dan is zo’n containerlijn een trage manier van transport, zeker vandaag de dag met slow steaming. Voor sommige producten is dat geen enkele probleem, een Ikea-tafeltje mag maanden onderweg zijn, maar voor producten als druiven, mango’s en papaya’s kan dat niet. Dan wordt de resterende shelf-life in de winkel heel kort en dat wil je niet. Supermarkten willen geen bananen in de schappen met zwarte plekjes.”

Seatrade werkt echter ook samen met grote containervervoerders zoals CMA en Hapag Lloyd. Hoe gaat dat dan? Buitenwerf: “Een voorbeeld: wij hebben klanten in Chili die per jaar 700 à 800.000 pallets druiven willen vervoeren. Daarvan vervoeren wij er 200.000 met onze eigen schepen. De rest gaat per containerlijn. Wij sluiten daarvoor een contract met diverse containerlijnen. Zo vervoert onder meer CMA voor ons kiwi’s uit Nieuw-Zeeland in 6.000 watergekoelde containers die specifiek zijn ontworpen voor onze laatste generatie reefer containerschepen van de colour class. Daarmee zijn we ook een Non Vessel Owning Common Carrier (NVOCC). Je kunt als bedrijf wel alles op groei zetten, maar elk schip moet worden gefinancierd en bemand. Dan is dit ook een oplossing.”

Waarom kiezen klanten dan niet voor een direct contract met de containerlijn? “Omdat wij volkomen gefocust zijn op de lading. De D van Dedicated”, zegt Buitenwerf. De bemanning van Seatrade die de koelcontainers begeleidt, is gefocust op optimale omstandigheden qua temperatuur en vochtigheid. Daarnaast zijn veel koelcontainers van Seatrade gekoppeld aan het C-Sense-systeem. Buitenwerf: “Dat systeem geeft voortdurend data die we ook terug kunnen koppelen aan de grower, exporteur en klant. Als we iets zien gebeuren waardoor de temperatuur in de koeling moet worden aangepast, dan kan dat meteen.”

Sloopkwestie

Seatrade zal voor veel lezers nog het bedrijf zijn van de ‘sloopkwestie’. In 2018 werd het bedrijf veroordeeld vanwege het in 2012 slopen van vier schepen op stranden in India, Bangladesh en Turkije. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog. Mark Jansen, directeur van de afdeling shipmanagement, ziet het met vertrouwen tegemoet. “De beschuldiging is dat wij afval uitvoerden uit de EU, maar dat hebben wij niet gedaan. We hebben volledig de geldende wet- en regelgeving gevolgd.”

Buitenwerf: “De zaak heeft ons miljoenen gekost. Elk jaar worden wereldwijd zo’n 1000 schepen gesloopt. Seatrade deed en doet niets anders dan de internationaal geldende regelgeving naleven.”

‘De snelheid van de nieuwe schepen is hoog, maar het energieverbruik per vervoerde ton lading is lager’

Nieuwbouw

Zo’n zaak geeft veel nare publiciteit, terwijl het bedrijf juist voorop loopt om het gebied van milieu, zeggen Jansen en Buitenwerf. Zo heeft Seatrade een programma lopen van tien nieuwbouwschepen, waaronder zes koelcontainerschepen, waarbij energie-efficiëntie en milieumaatregelen zoals het gebruik van natuurlijke gassen voor de koelinstallatie voorop staan. Jansen: “Op de nieuwe reefercontainerschepen is een waterkoeling geïnstalleerd waardoor containers individueel energie-efficiënt gekoeld worden.” De rompen van de nieuwbouwschepen zijn energiezuinig vormgegeven door het toepassen van optimized hydro dynamic technology. Jansen: “De snelheid van deze schepen is hoog, maar we hebben het energieverbruik per vervoerde ton lading naar beneden gekregen.”

Buitenwerf is sinds 2018 bestuurslid van de KVNR. “Als rederijen in Nederland en Europa is het goed ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid samen te volgen. We moeten er samen voor zorgen dat we in regelgeving stapjes vooruit zetten die werkbaar zijn. Dan gaat het ook over IMO en EU-regelgeving, arbeidsrecht, milieuvraagstukken en een eenduidige stem te hebben als Nederlandse reders binnen een internationaal speelveld. Uiteindelijk gaat het erom wereldwijd hetzelfde speelveld te hebben.”

Partners Maritiem Nederland