‘CRT voldoet ver boven verwachting’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
Bij testen in de haven van Antwerpen bleek de CRT 40 procent brandstof te besparen (foto: Multraship)

KVNR-lid aan het woord: Leendert Muller (Multraship)


‘CRT voldoet ver boven verwachting’

Erik van Huizen | dinsdag 27 november 2018
Zeevaart

In de actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’, verzorgd door de redactie van Maritiem Nederland, komt telkens een rederij aan het woord die is aangesloten bij de KVNR. Leendert Muller, directeur Multraship, steekt de loftrompet over de in eigen huis ontwikkelde Carrousel Rave Tug. Tijdens het Maritime Awards Gala werd het schip bekroond met de KVNR Shipping Award 2018.

De Multratug 32 kwam in februari van dit jaar als eerste Carrousel Rave Tug (CRT) voor Multraship in de vaart. Inmiddels ligt een kleinere versie op de ontwerptafel. De sleepboot met het carrouselsysteem voldoet volgens Muller ver boven verwachting. Het carrouselsysteem bestaat uit een stalen ring om de opbouw die horizontaal 360 graden vrij kan ronddraaien. Daarop is de sleeplier gemonteerd die verticaal 45 graden kan kantelen. Het ontwerp werd eerder al beloond met een Maritime Award, maar was opnieuw genomineerd omdat het schip onder meer een aanzienlijke milieuwinst oplevert.

De jury van de KVNR Shipping Award keek onder meer naar de manier waarop het bedrijf zijn milieuprestaties verbetert, investeert in milieuvriendelijke maatregelen, hoe wordt omgegaan met afvalstromen en of milieuverantwoord ondernemen deel uitmaakt van de strategie van het bedrijf. In het geval van de CRT is er bovendien een uitgebreid toekomstplan. Dit moet niet alleen helpen de markt te ‘vergroenen’, maar ook de dienstverlening verbeteren. Het komt volgens de jury de zeevaart ‘in de breedste zin ten goede’.

Consolidatie

De Multratug 32 heeft de afgelopen maanden sleepwerkzaamheden verricht in de Rotterdamse haven. Multraship doet dit met haar vloot van sleepboten behalve in Nederland ook in België en Bulgarije en via samenwerking in andere havens, bijvoorbeeld in Nigeria. Op zee werkt het bedrijf voor zowel de olie- en gasindustrie als voor de renewable energy sector. Bij de bergingen gaat het om zogenoemde emergency response werkzaamheden, als het vlot trekken van een aan de grond gelopen schip, en om het bergen van wrakken. Ook verzorgt Multraship roeiersdiensten in Terneuzen en levert het in een joint-venture drinkwater in de Zeeuwse Scheldedelta.  

In de havensleepvaart ziet Muller de markt steeds meer globaliseren en consolideren. “Er komen wereldwijd steeds minder partijen. We moeten ons dus onderscheiden. Dat doen we door een goede service voor een juist prijsniveau aan te bieden wat zo effectief mogelijk uitpakt voor de reders en de verladers. En samen met onze mede-aandeelhouder Fairplay zijn we een grote speler waardoor we onze markten verder kunnen uitbreiden.”

Fenomenaal manoeuvreren

Over het functioneren van de Multratug 32 in de afgelopen maanden is Muller enorm tevreden. “Om van tevoren een redelijk betrouwbaar beeld te krijgen, hebben we veel CFD- modellering op de computer en praktijktesten gedaan, maar in de realiteit voldoet deze sleepboot boven verwachting goed. Hij manoeuvreert fenomenaal. Een conventionele sleepboot heeft twee schroeven naast elkaar, maar deze sleepboot heeft voor en achter een voortstuwingsunit. Dat zorgt voor een betere en efficiëntere manoeuvreerbaarheid, waardoor je in combinatie met de carrousel sneller kan reageren bij een te assisteren schip.”

‘Voor de Carrousel Rave Tug gaan we al snel naar 70 procent lagere emissies’

“We kunnen zeg maar later remmen om een bepaalde snelheid te halen. Daardoor bespaar je tijd. In totaal gaat het dan om enorme getallen. En dankzij het betere manoeuvreergedrag hebben we minder ruimte in de haven nodig. Dat is een groot voordeel nu de ruimte in de havens vanwege de steeds groter wordende schepen onder druk staat. Want de infrastructuur past zich niet snel aan.”

Omdat het schip niet meer kan kapseizen, kan de sleepboot ook ranker worden gebouwd. “Door gebruik te maken van de kinetische energie in de sleep, kan je niet alleen goedkoper opereren, maar kunnen we nu ook dwars achter een schip gaan liggen met weinig of geen motorvermogen. We hebben het schip bij testen in de haven van Antwerpen met een conventionele Voith Water Tractor vergeleken, en daaruit is gebleken dat onze sleepboot 40 procent brandstof bespaart. Dat hadden we niet verwacht. En dit is nog in stilstaand en vrij beschut water.”

Muller verwacht dat de besparing op de Schelde en de Nieuwe Waterweg nog verder kan oplopen. “Minder brandstofverbruik betekent ook minder emissies. Omdat we voor een deel varen op biobrandstof, is de uitstoot van CO2 nog eens 44 procent minder. Zo ga je voor deze sleepboot toch snel naar 70 procent aan lagere emissies.”

Leasemodel

Vanwege de goede prestaties krijgt de 32 meter lange Multratug 32 een opvolger. Afgelopen juni tekende Muller het contract voor het ontwikkelen van een kleinere versie die tussen de 26 en 28 meter moet gaan worden. “Omdat we door de carrousel veel grotere krachten kunnen ontwikkelen, kunnen we vaak met kleinere schepen het werk doen.”

De KVNR spreekt in de motivatie voor de nominatie van een ‘uitgebreid toekomstplan’. “We zijn een leasemodel aan het opzetten”, verduidelijkt Muller. “We zijn als sector altijd erg conservatief geweest, maar we zullen nu efficiënt moeten omgaan met elke euro. En dat kan door een boot te gaan huren. Naast het leasemodel zijn we ook aan het kijken naar extra’s, zoals een onderhoudsprogramma.”

Niet alleen

Muller is ook bestuurslid van de KVNR. Hij vindt de belangenvereniging die opkomt voor de Nederlandse reders een ‘zeer belangrijk orgaan’. “De KVNR verdedigt onze standpunten en dat gaat prima. We trachten per sector iemand in het bestuur te hebben. We hebben bestuursleden uit verschillende activiteiten, van grote en kleine rederijen, uit de kustvaart, de heavy lifting enzovoort. Op deze manier kunnen we de belangen van iedereen goed vertegenwoordigen. Want alleen is ook maar alleen.”

Partners Maritiem Nederland