'Juist als het minder gaat, moet je er staan’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
Raymond Siliakus, eindverantwoordelijk voor de beurs Europort van Rotterdam Ahoy, is gaan houden van schepen.

Vooruitblik op Europort 2017


'Juist als het minder gaat, moet je er staan’Arnoud Veilbrief | vrijdag 22 september 2017
Europort 2017

Samen met SMM in Hamburg en Marintec in Shanghai hoort Europort tot de wereldwijde top van beurzen voor de maritieme sector. Raymond Siliakus (Rotterdam Ahoy) blikt vooruit op editie 2017 van de beurs die op 7 november van start gaat.

“Ik heb veel beurzen georganiseerd, maar de maritieme sector heeft me toch wel het meest gegrepen.” Raymond Siliakus, eindverantwoordelijke voor de beurs Europort van Rotterdam Ahoy, is gaan houden van schepen. Een ‘stoere sector’, waar ‘schitterende dingen’ worden gemaakt. “En zo ontzettend divers. De superjachten, de offshore, de visserij. Zelf vind ik de baggersector het allermooist. Als je die zware apparaten hier binnengereden ziet worden – dat is fantastisch. Daar is dat eiland voor de kust van Dubai toch maar mooi mee gemaakt. Door Nederlandse bedrijven.”

Siliakus vertelt enthousiast op het dakterras van Ahoy. Het zijn de laatste dagen van de zomerluwte. Er ligt nog een klamme deken over de stad en in Ahoy is het muisstil, op een enkele medewerker en bezoeker na. “Maar over een paar dagen is het een gekkenhuis. Je bent twee jaar bezig, maar dan komt alles in een stroomversnelling. Dan is het topdrukte. In dit vak draait alles om plannen.”

Slimmer, sneller, schoner en efficiënter

Elfhonderd bedrijven hebben een stand op deze beurs, er worden van 7 tot en met 10 november rond de dertigduizend mensen verwacht. Er is een breed programma georganiseerd: congressen, seminars, masterclasses. Het centrale thema is dit jaar ‘Maximizing Vessel Performance’.

Siliakus: “Hoe maak je schepen slimmer, sneller, schoner en efficiënter? Het is in drie subthema’s onderverdeeld. Het eerste is Big Data: het verzamelen van informatie om schepen slimmer en efficiënter te maken. Denk aan speciale coatings met sensortechnologie die temperaturen van scheepsonderdelen meet en vastlegt. Of aan nieuwe technologieën waarmee je beter kunt inschatten wanneer een onderdeel onderhoud nodig heeft. ‘Data’ is heel breed, dus het aantal toepassingen is eindeloos. Dat gaat de komende jaren echt een vlucht nemen.”

Een ander subthema is ‘The New Environmental Age’, groene oplossingen die leiden tot een duurzame maritieme sector. Er is een congres over alternatieve voortstuwing. Wind, zon, LNG en biobrandstoffen. Het derde onderwerp is ‘The Human Factor’. Siliakus: “Er wordt serieus gesproken over autonoom varen, dus over bemanningsloze schepen. Technisch kan dat al, maar er komt natuurlijk veel bij kijken. Internationale wetgeving, conventies en classificaties moeten op grote schaal worden aangepast. In hoeverre kunnen schepen die beslissingen nemen op complexe algoritmische berekeningen, adequaat reageren op onverwachte situaties? En denk eens aan hacking. Zijn autonoom varende schepen daartegen bestand?”

 Oppassen voor rat race

Een vol programma dus. Het gaat Europort goed, ondanks zware jaren wereldwijd in de maritieme sector. Samen met de SMM in Hamburg en Marintec in Shanghai hoort Europort tot de wereldwijde top. De gevestigde beurzen lijken minder last te hebben gehad van de economische malaise van de afgelopen jaren dan de kleinere beurzen.

Siliakus: “Waar bedrijven voorheen een kleinere beurs leuk vonden om erbij te doen, kijken ze nu een stuk kritischer. De investering moet ook in verhouding tot de verwachte opbrengsten. Bedrijven zeggen ook vaker: ik stond daar altijd met driehonderd vierkante meter, maar kan het niet ook met tweehonderd? Dat heb ik liever dan dat we in een rat race komen waarin concurrenten elkaar opjagen ‘groot, groter, grootst’ om op een dag te zeggen: het is veel te duur geworden, we stoppen ermee. Tegelijk vind ik als beursorganisator dat je wel je gezicht moet laten zien. Juist dan moet je er staan.”

‘Bedrijven die voorheen een kleinere beurs leuk vonden om erbij te doen, zijn nu een stuk kritischer’

De aanhoudend sterke positie van Europort heeft ook andere oorzaken. “We zijn een heel brede beurs. Wij doen ook binnenvaart, visserij, cruiseschepen en baggerij. Daardoor zijn we wat minder conjunctuurgevoelig. Onze exposanten richten zich ook op meerdere sectoren, zij bewegen mee met de kansen in de markt. Maar bovenal denk ik dat we het te danken hebben aan ons sterke maritieme cluster. Nederland is een speler van wereldformaat. En ja, zelf hebben we het ook niet slecht gedaan. We zijn de afgelopen jaren zelfs gegroeid. Daar zijn we erg blij mee. We zitten in Ahoy zelfs tegen onze grenzen aan.”

Hoe zit het trouwens met die relatie tussen Europort en Ahoy? “Europort is een productie van Rotterdam Ahoy. Ik ben dus in dienst van Ahoy en verantwoordelijk voor een eigen portefeuille; noem ons een divisie. Ik krijg een factuur van Ahoy voor de halhuur. Dat houdt het zuiver, ieder project moet zichzelf kunnen bedruipen. Door die zelfstandigheid kunnen we ook in de rest van de wereld evenementen organiseren. Die zijn niet alleen een doel op zichzelf, maar dienen ook altijd om het moedermerk te versterken. Dankzij onze ervaring in China hebben we in Rotterdam een groot Chinees paviljoen en veel bezoekers uit China.”

Samenwerking met Iran

Erg te spreken is Siliakus over zijn ervaringen in Iran, waar IRANIMEX van 12 tot en met 14 december dit jaar een tweede editie organiseert is samenwerking met Europort. IRANIMEX, powered by Europort heet de joint venture. Het is op het eiland Kish, in de Perzische Golf. Kish is een economische vrijhandelszone waar je geen visa nodig hebt en is onder Iraniërs ook een populaire vakantiebestemming.”

Europort heeft de samenwerking met de Iraniërs ruimschoots op tijd voorbereid. “We gingen praten, terwijl er nog over de opheffing van de sancties werd onderhandeld. Je merkt hoe graag ze vooruit willen. Ze spreken uitstekend Engels, en willen heel graag leren en samenwerken. Vooral met Europa. Dat schakelt supersnel. Natuurlijk, het blijft een andere cultuur. Maar als je ’s avonds bij elkaar zit, is het gewoon gezellig, ook al heb je dan een alcoholvrij biertje voor je in plaats van een echt biertje.”

Meer informatie over Europort 2017

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland