Jachtbouw zet in op duurzaamheid | Maritiem Nederland
Achtergrond
Veel producten, maar ook heel veel nieuwe informatie op METS 2019.

Watersport viert de vooruitgang op de METS


Jachtbouw zet in op duurzaamheid

Hans Buitelaar | woensdag 13 november 2019
Jachtbouw & Watersport

Nieuwe herbruikbare materialen, uitstootvrije voortstuwing, gifvrije verven en varen op hoge snelheid zijn de ontwikkelingen in de wereldwijde watersportindustrie, herkenbaar aan het productaanbod en in de conferenties tijdens de Marine Equipment Trade Show, van 19 tot en met 21 november in RAI Amsterdam.

De grote vakbeurs is een graadmeter voor de staat en de koers van de hele watersportindustrie. Leveranciers van alle denkbare toebehoren voor boten, watersporters, superjachten en jachthavens verzamelen zich van over de hele wereld in Amsterdam. Ze tonen de nieuwste producten die inkopers van werven en watersportwinkels kunnen opnemen in de collectie voor het volgende seizoen. Jachtbouwers maken kennis met de nieuwste materialen om hun boten mee te bouwen, maar ook met de nieuwste apparaten en snufjes om op hun eindproducten in te bouwen.

Vooruitkijkend naar de beurs mogen we een optimistische stemming verwachten: de sector boert goed. Een inventarisatie van de nieuwe producten en materialen die worden getoond maakt duidelijk dat de watersportindustrie eensgezind koerst naar een toekomst met minder uitlaatgas en energieverbruik, herbruikbare materialen en hogere snelheden op het water. Elektrisch varen, biocomposieten en draagvleugels definiëren het toekomstbeeld. 

Strategie

Een snel verbeterende levensduur en prestaties van batterijen voor elektrisch varen, slimmere controllers die de energie uit accupakketten met zo min mogelijk verlies omzetten in het voortbewegen van een boot: de ontwikkelingen in dit segment gaan razendsnel. Leiders van toonaangevende bedrijven in het elektrisch en hybride varen, zoals Christoph Ballin van Torqueedo of Ken Wittamore van Triskel Marine delen hun kennis en visie op de markt in het E-nnovation Lab. Daar is een podium waar tijdens alle beursdagen experts vertellen over kilowatturen, batterijmanagement en stuwkracht naar de schroef.

'Elektrisch varen, biocomposieten en draagvleugels definiëren het toekomstbeeld’

Wittamore vertelt welke strategische keuzes de watersportindustrie moet maken in het licht van aankomende wet- en regelgeving, vooral op het gebied van uitstootarme of uitstootvrije voortstuwing. Hij maakt deel uit van het Waterborne Technology Platform in Brussel, dat de toekomstige belangen van de recreatievaart in Europa bestudeert en onder de aandacht brengt bij beleidsmakers in de Europese Unie.

Naast het podium waar de presentaties worden gehouden, is in het E-nnovation Lab een lounge ingericht waar bezoekers van de beurs de sprekers kunnen ontmoeten en over de gepresenteerde noviteiten kunnen doorpraten. Wie voor het verzamelde publiek van elektrisch varen adepten iets te zeggen heeft, kan op de verhoging van de ‘speakers corner’ gaan staan. Collectieve kennisdeling is nadrukkelijk de bedoeling, verduidelijken de organisatoren.

Staalkaart

Een jury van jachtontwerpers, vertegenwoordigers van brancheverenigingen en watersportjournalisten kiest in de Design Award Marine Equipment (DAME) winnaars in acht categorieën. Het best ontworpen nieuwe product voor aan boord wordt beloond. Er is een winnaar van de totale competitie, maar er zijn ook winnaars in elke categorie. Zo zijn er producten op het gebied van aandrijving, elektronica, veiligheid, kleding en meer. Die zijn niet altijd goed met elkaar te vergelijken.

Tekst loopt door onder foto.

Het aandeel van jachten en pleziervaartuigen met elektrische aandrijving neemt toe.

De winnaars en ook de producten die een eervolle vermelding krijgen, worden tentoongesteld in het Innovation Lab. Zo ontstaat een tentoonstelling van de nieuwste producten die ook nog eens door de jury als besten van dit jaar worden aangewezen: een staalkaart van de ontwikkelingen in de watersport. Ieder jaar trekt de DAME-prijsuitreiking veel bekijks en wordt de winnaar in de vakbladen uitgebreid besproken.

Kringloop

Naast de DAME-expositie bevindt zicht het podium waar sprekers uit de sector vertellen over de productontwikkeling waar ze mee bezig zijn. Iedere beursdag zijn hier bovendien ‘sustainability sessions’. Daar komen onder leiding van moderator Peter Franklin panels met experts vertellen over het ontwerpen van jachten en producten voor de watersport op zo’n manier dat het product en de materialen herbruikbaar zijn en aan het eind van hun gebruikscyclus meer waarde vertegenwoordigen dan afval.

‘Van glasvezel en polyester korrels van vermalen jachten worden steigerplanken voor nieuwe jachthavens gemaakt’

Ook het thema van het recyclen van oude jachten komt terug. Inmiddels pakt een groeiende groep bedrijven het ontmantelen van jachten op en worden steeds meer bestemmingen gevonden voor het hergebruiken van het restmateriaal. De kringloop is mooi rond als van de glasvezel en polyester korrels van vermalen jachten steigerplanken voor nieuwe jachthavens worden gemaakt.

Vulkanisch

Filava is de naam van een herbruikbare kunststof composiet. Deze nieuwe grondstof voor jachtbouwers wordt op de METS gepresenteerd. De lichtgewicht zeilboot voor de Mini Transat oceaanrace – de Loop650 - is de eerste boot die is gemaakt uit dit materiaal. Het bestaat uit verrijkt basalt van vulkanische oorsprong (vandaar Lava in de naam) dat sterkte geeft, bijeengehouden door een biologische epoxyhars. Het composiet materiaal dat ontstaat door deze bestanddelen te mengen, is na jaren van gebruik van een jacht weer te ontmantelen en opnieuw te gebruiken.

Filava is het resultaat van een jarenlang onderzoek van de Italiaanse botenbouwer Enrico Benco. In 2018 lukte het hem zijn project GS4C (Go Sailing for a Change) tot een goed einde te brengen door de Loop650 te bouwen als deelnemer aan de Mini Transat. Hij won de innovatieprijs van het grootste composietenconcern ter wereld: JEC. Dit jaar vond Benco een partner in de Franse werf Amel, die grote en comfortabele zeegaande zeiljachten bouwt. De werf wil hun rompen gaan vervaardigen uit Filava.

Exoten

In het Innovation Lab spreken experts uit de scheepvaart, verffabrikanten, mariene biologen en uitvinders over de voortgang van het project GloFouling van VN-scheepvaartautoriteit IMO. GloFouling is gestart om te verhinderen dat via schepen onbedoeld allerlei inheemse dier- en plantsoorten naar compleet andere oorden worden gebracht. Die organismen komen in een ander ecologisch evenwicht op een ander continent, waar de exotische planten en dieren heel verstorend kunnen werken.

Voorbeelden van exoten dicht bij huis zijn de Amerikaanse rivierkreeft die in Nederlandse sloten woekert en de aquariumplant Cabomba, die in hele velden groeit in de Loosdrechtse plassen. Vaak komen dergelijke dier- en plantsoorten via het ballastwater van zeeschepen de oceaan over, maar ook als aangroei onder de romp. Recente studies van mariene biologen tonen aan dat de verstoring van ecosystemen door dit probleem een ernstige bedreiging is. Om die reden is IMO het project gestart.

Voor pleziervaartuigen is vooral de ontwikkeling van gifvrije anti-aangroei oplossingen interessant. Een paneldiscussie over GloFouling wordt op 20 november gehouden.

Tekst loopt door onder kader.

Holland Bar in SuperYacht Pavilion

HISWA Holland Yachting Group richt met haar leden ook dit jaar een Holland-paviljoen in, inclusief een Holland Bar in het SuperYacht Pavilion. Nederlandse werven die superjachten bouwen, hun toeleveranciers en hun buitenlandse relaties onmoeten daar elkaar. Op 20 november vindt er een grote netwerkborrel plaats: het Holland Get Connected Event. Net als afgelopen editie staat de Holland Bar in hal 11. Aan het Holland-paviljoen nemen deel: Hydromar, Kuiper Holland, Maxwell Marine, Pon Power, RH Marine, Rondal, Cramm, Esthec, Huisfit, Van Berge Henegouwen, Vitters Service en Naiad Dynamics.

Meer informatie: www.hollandyachtinggroup.com

Populair wetenschappelijk

Diepgaande kennis over de nieuwste technieken wordt om het jaar gepresenteerd op het HISWA Symposium on Yacht Design and Yacht Construction. Wetenschappelijk opgeleide technici presenteren daar hun onderzoek naar hydrodynamica, materiaaleigenschappen, aerodynamica of chemie. Dit jaar is er geen HISWA Symposium, maar worden op het Innovation Lab ‘gepopulariseerde’ versies gepresenteerd van de lezingen uit het symposium van vorig jaar.

Zo presenteert kennisinstituut MARIN het onderzoek dat ze deden naar de belasting van draagvleugels onder wedstrijdzeilboten. Het onderzoek maakte deel uit van de campagne van Simeon Tienpont om met DutchSail mee te dingen naar de America’s Cup. Superjachtenbouwer Oceanco presenteert de werking van de zonnepanelen en sleepgeneratoren aan boord van het enorme zeiljacht Black Pearl. Alle elektrische energie die nodig is voor het verzorgen van alle ‘huishoudfuncties’ op het grote zeiljacht, wordt opgewekt zonder dat de hoofdmotor of een enkele dieselgenerator draait.

 HISWA Jachthavensymposium

Op 21 november vindt de achtste editie van het HISWA Jachthavensymposium plaats, een succesvolle samenwerking tussen METS en HISWA Vereniging. Het symposium maakt deel uit van het Marina & Yard Pavilion, dat geheel in het teken staat van toepassingen voor jachthavens en jachtwerven. Het thema van dit jaar is marktontwikkelingen en de toepassing van data voor jachthavens zoals klanttevredenheid van ligplaatshouders en bezoekers. Voorafgaand aan het symposium kunnen deelnemers de METS en het Marina & Yard Pavilion in hal 5 bezoeken. Het symposium is exclusief toegankelijk voor leden van HISWA en is Nederlands gesproken. Aanmelden en meer informatie: www.hiswavereniging.nl/jachthavensymposium.

Dit artikel verschijnt ook in HISWA Magazine 5/2019

Partners Maritiem Nederland