Achtergrond
Dedan Schmidt: ’Zelfs de beroepsvaart weet lang niet altijd dat de Radio Medische Dienst een onderdeel is van de KNRM.’ Foto: Arie van de Dijk/KNRM

Interview met KNRM-directeur Dedan Schmidt


Interview met KNRM-directeur Dedan SchmidtBart Stam | woensdag 6 december 2017
Maritieme Cluster

Dedan Schmidt (48) is pas sinds augustus directeur van de KNRM maar hij voelt zich al helemaal thuis bij de reddingmaatschappij. Zeker na het laatste Reddersgala dat een recordbedrag opleverde van 650.000 euro. Wensen zijn en blijven er voldoende: “De KNRM wil nog meer samenwerken met het maritieme bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van gemeenschappelijke oefeningen.”

In zijn vrije tijd is Schmidt een enthousiast zeiler. ”Als 19-jarige student ben ik letterlijk voor het eerst met de KNRM in aanraking gekomen toen mijn zeilboot omsloeg en ik onderkoeld raakte”, antwoordt hij op de vraag naar zijn persoonlijke band met de KNRM. ”Ik was destijds al onder de indruk van de professionaliteit van de bemanning en heb dat gevoel altijd gehouden. In mijn vorige baan als directeur van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) was ik toezichthouder van een aantal non-profitorganisaties, waaronder de KNRM. Zo heb ik de organisatie leren kennen.”

“Het is geweldig dat we in Nederland 45 reddingstations hebben met zo’n 1300 vrijwilligers die dag en nacht paraat zijn om op zee en de ruime binnenwateren mensen in nood te helpen. Aan zo’n organisatie wil ik graag mijn bijdrage leveren.”

- Het laatste Reddersgala heeft een record opgeleverd van ruim 650.000 euro. Een indicatie dat de economische crisis voorbij is?

“Dat weet ik niet. Wel merken we dat de financiële bijdragen van bedrijven sinds de crisis weer toenemen. Maar voor een belangrijk deel is het succes van het laatste Reddersgala te danken aan het nieuw evenement ’Captain of Sales’. Verkoopteams van vijftig bedrijven moesten de dag voor het gala zoveel mogelijk geld ophalen voor de KNRM, sommigen als drenkeling op zee. Dat heeft 116.000 euro extra opgeleverd.”

- Waarvoor gebruikt de KNRM de opbrengst van het Reddersgala?

“Een deel gaat naar nieuwe overlevingspakken en waterscooters. Wat overblijft gaat elk jaar in het Reddingsfonds. Hieruit betalen we de opleidingen en beschermingsmiddelen. Bij de KNRM staat veiligheid bovenaan, daarop zullen we nooit bezuinigen.”

“Iedere nieuwe vrijwilliger volgt een pittige opleiding tot opstapper van zo’n drie tot vier jaar. Dat betekent dat zij veel oefenen op zee maar ook dat zij onder meer hun EHBO-diploma, vaarbewijs en marifoonexamen moeten behalen. De afsluiting bestaat uit een training van een week in Schotland. Pas daarna is iemand volwaardig opstapper en inzetbaar bij reddingsacties op zee.

- Lukt het anno 2017 om voldoende nieuwe vrijwilligers aan te trekken?

“Ja, hoewel we momenteel op enkele stations qua bezetting een beetje krap zitten. Alleen gemotiveerde mensen tussen de 18 en 45 jaar komen in aanmerking. Zij moeten ook binnen tien minuten ter plaatste kunnen zijn. Een maritieme of nautische achtergrond is een voordeel maar niet per se noodzakelijk.”

“Door de huidige maatschappelijk ontwikkelingen merken we dat we per station steeds meer medewerkers nodig hebben. Mensen verhuizen vaker, terwijl de woon-werkafstand toeneemt. Bovendien vraagt de KNRM nogal wat van haar vrijwilligers: zij moeten altijd beschikbaar zijn. En dat voor een minimale vergoeding van € 1,25 per uur per inzet. Voor het geld hoef je het dus niet te doen. Het mooie is dat de meeste vrijwilligers afzien van deze vergoeding en hun bijdrage in de gemeenschappelijke pot stoppen. Ik heb gezien dat er veel hechte vriendschappen zijn op de stations!”

’Veel meer dan in het verleden wil de KNRM inzetten op het voorkomen van ongevallen en calamiteiten op zee’

“Onze vrijwilligers zijn dan ook heel erg betrokken en toegewijd om mensen in nood te redden. We hebben heel wat opstappers die al twintig, dertig of zelfs veertig jaar betrokken zijn bij de KNRM. Dat gaat vaak over van vader op zoon, soms gaat het zelfs om drie of vier generaties. Regelmatig mag ik dan ook oorkondes, lintjes of onderscheidingen uitreiken.”

- Hoe zit het met de huidige vloot?

“We hebben momenteel zo’n 75 schepen in de vaart. De laatste grote investering was de all-weather reddingboot Nh 1816. We zijn overigens altijd bezig met innovaties en investeringen, bijvoorbeeld in nieuwe ICT- en communicatieapparatuur. Al onze reddingboten hebben inmiddels AIS aan boord.”

“Wat veel mensen zich niet altijd realiseren is dat de KNRM actief is op het gehele Nederlandse Continentaal Plat van 57.000 km2. Ter vergelijking: Nederland zelf is zo’n 41.000 km2 groot. Dat betekent dat onze boten een zeer grote actieradius moeten hebben, soms tot aan de Doggersbank.”

“Ik wil ook aandacht vragen voor onze Radio Medische Dienst. De RMD bestaat uit vijf artsen die continu beschikbaar zijn om koopvaardijschepen te assisteren bij medische problemen en zelfs evacuaties, waar ook ter wereld. De beroepsvaart weet lang niet altijd dat de RMD een onderdeel is van de KNRM."

- Het afzien van overheidssubsidies is een principieel standpunt van de KNRM sinds de oprichting in 1824. Is dat soms niet lastig?

“Het grote voordeel hiervan is dat we volledig onafhankelijk zijn. Wat is er nu mooier dan burgers die burgers redden!? Natuurlijk is het in een economische crisis wel eens lastig om de begroting rond te krijgen. We werken nu met een exploitatie van zo’n achttien miljoen euro. Mede door de recente investeringen in nieuwe schepen komen we jaarlijks zo’n vier miljoen euro tekort. Dit financieren we uit onze algemene reserves maar eigenlijk is dat geld bestemd voor nieuwe schepen.”

“Ik vind het geweldig dat we zo’n trouwe achterban hebben, zowel qua particulieren als bedrijven. De vaste kern van zo’n 90.000 particuliere donateurs is onmisbaar voor ons. Datzelfde geldt voor de bijdragen van het maritieme bedrijfsleven. Daarom willen we onderzoeken hoe we deze inkomsten verder kunnen verhogen.”

- Waar denkt u aan?

“We kunnen meer gezamenlijke evenementen organiseren met het bedrijfsleven, zoals veiligheidstrainingen. Veel meer dan in het verleden wil de KNRM inzetten op het voorkomen van ongevallen en calamiteiten op zee. Dat doen we onder meer via het gezamenlijke maritiem opleidingscentrum van STC-KNRM in Rotterdam. Ook organiseren we gemeenschappelijke oefeningen. Dit soort activiteiten gaan we de komende jaren uitbouwen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland