IJsversterkt expeditieschip met breedbeeld | Maritiem Nederland
Achtergrond
Aan stuurboordzijde zitten twee rompdeuren zodat passagiers ook van binnenuit in een zodiac kunnen stappen.

Oceanwide kiest met Hondius voor nieuwbouw


IJsversterkt expeditieschip met breedbeeldJohn Ekkelboom | woensdag 9 oktober 2019

Oceanwide Expeditions, dat al 25 jaar poolexpedities organiseert, heeft voor het eerst een nieuw ijsversterkt passagiersschip laten bouwen. Deze Hondius is het eerste geregistreerde Polar Class 6-cruiseschip ter wereld en een van de meest milieuvriendelijke schepen op de poolzeeën. Er is inmiddels zoveel vraag naar poolreizen dat Oceanwide Expeditions het staal al heeft besteld voor een volgend vergelijkbaar schip.

Dat het goed gaat met Oceanwide Expeditions blijkt niet alleen uit het onlangs opgeleverde nieuwe passagiersschip de Hondius. In Vlissingen staat sinds twee jaar ook een fonkelnieuw gebouw waarin deze reisorganisator zetelt. Op het kantoor van Mark van der Hulst, chief operating officer (COO), hangen aan de wand twee originele landkaarten van Hondius en Ortelius. Op het vloerkleed, waarop fauteuils en een tafeltje staan, heeft hij de kaart van Hondius in het groot laten afdrukken.

“Onze drie ijsversterkte motorschepen zijn allemaal vernoemd naar beroemde cartografen uit de Gouden Eeuw. De eerste die we twaalf jaar geleden hebben aangeschaft – vóór die tijd charterden we alleen schepen – is een voormalig Nederlands marineschip en hebben we de naam ‘Plancius’ meegegeven. Ons tweede schip, de ‘Ortelius’, is van oorsprong een Russisch passagiersschip. Beide schepen, die elk 116 passagiers kunnen herbergen, hebben we grondig laten verbouwen door scheepswerf Reimerswaal. En nu hebben we dus sinds kort met de ‘Hondius’ ook een geheel nieuw schip.”

Brodosplit

De wens om een nieuw schip te laten bouwen, bestond al langer bij Oceanwide Expeditions. Bij nieuwbouw is het immers mogelijk om de jarenlange ervaringen als aanbieder van poolexpedities volledig in een ontwerp mee te nemen. Met een basisconcept benaderde het bedrijf verschillende werven in Europa, waaronder ook in Nederland. Het schip moest duurzaam zijn, niet overbodig luxe worden maar wel goede voorzieningen bieden aan de passagiers.

 

‘Vanuit de observation lounge is het mogelijk in de volle breedte van het schip de omgeving te bekijken’

 

Van der Hulst: “Zo wilden we een observation lounge van waaruit het mogelijk is om in de volledige breedte van het schip de omgeving te bekijken. Een andere belangrijke voorwaarde was dat het schip op tijd klaar moest zijn. Onze klanten boeken al twee jaar tevoren een reis. Als je dan niet op tijd kunt varen, loop je reputatieschade op. We hebben ons plan en onze voorwaarden voorgelegd aan al die werven. De deal met Brodosplit in Kroatië kwam als beste uit de bus. Hun belofte zijn ze ook nagekomen. Het schip werd exact op tijd afgeleverd. Op 3 juni kon de Hondius met zijn eerste reis vanuit Vlissingen beginnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Mark van der Hulst: ‘Het is een voorrecht dat we Antarctica mogen bezoeken.’

Betere waterlijn

Het basisconcept dat het bedrijf in Vlissingen had gemaakt, werd tijdens de ontwerpfase nog fors aangepast. Dit deed de werf in nauwe samenwerking met het bouwteam van Oceanwide, dat op locatie in Kroatië het bouwproces begeleidde. Een van de grootste wijzigingen was die van de romp. Dankzij de aangepaste en iets bredere vorm, kreeg het schip een betere waterlijn. Modelproeven in een laboratorium in Kroatië bevestigden deze verbetering. Omdat tijdens ons gesprek de Hondius zich in het noordpoolgebied bevindt, kan Van der Hulst alleen foto’s en tekeningen van het schip laten zien. Dat doet hij met gepaste trots. Zie voor de specificaties van het schip het kader hieronder.

AECO en IAATO

Vanwege de expedities naar de noord- en zuidpoolgebieden is de Hondius optimaal afgestemd op deze kwetsbare en soms barre gebieden met pakijs en ondiepe wateren. Het ijsversterkte cruiseschip heeft een Polar Class-6 en is daarmee uniek in de wereld. Verder beschikt het over twee ABC-dieselmotoren met elk een vermogen van 2130 kW.

Twee motoren bieden meer flexibiliteit, zegt Van der Hulst. “In sommige gevallen is het mogelijk één motor uit te zetten, zodat je efficiënter met je brandstof kunt omgaan. Het milieu staat centraal bij ons. Zo varen onze schepen alleen op schone gasolie, gebruiken we uitsluitend biologisch afbreekbare smeermiddelen, mag er niets overboord worden gegooid en evalueren we ieder jaar welke impact wij hebben op het milieu. Waar mogelijk minimaliseren wij die impact. Uiteraard voldoen we aan de bestaande wetgeving maar daarbovenop hebben we ons ook aangesloten bij de organisaties AECO – the Association of Arctic Expedition Cruise Operators – en IAATO – the International Association of Antarctic Tour Operators – die als doel hebben veilig en met een minimale impact te opereren in de poolgebieden.”

Rompdeuren voor zodiacs

Op dit moment vaart de vloot van Oceanwide Expeditions, waaronder ook de twee zeilboten ‘Rembrandt van Rijn’ en ‘Noorderlicht’, op het noordelijk halfrond. In oktober, wanneer het zomerseizoen in Antarctica in aantocht is, vertrekken alleen de motorschepen met uitsluitend bemanning vanuit Vlissingen naar het zuidpoolgebied. Na de boottocht van bijna een maand komen de passagiers vanuit allerlei landen aan boord in de Argentijnse thuishaven Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Van daaruit volgen diverse expedities door het landschap van Antarctica met de vele ijsbergen, walvissen en pinguïnkolonies.

 

We doen er alles aan om de poolgebieden te vrijwaren voor ziekten en uitheems materiaal zoals zaadjes’

 

Van der Hulst: “Op sommige locaties gaan we ook aan land. Dat doen we met zodiacs. Om te kunnen boarden in deze rubberen landingsboten heeft de Hondius aan bakboordzijde twee conventionele gangways met trappen. Aan stuurboordzijde zitten twee rompdeuren zodat passagiers ook van binnenuit in deze boten kunnen stappen. Voordat iedereen aan land gaat, gaan de laarzen in een ontsmettingsbad en wordt de kleding met een stofzuiger schoon gezogen. We doen er alles aan om deze gebieden te vrijwaren voor ziekten en uitheems materiaal zoals zaadjes.”

Zusterschip in aanbouw

Zelf is Van der Hulst diverse keren meegereisd naar Antarctica. Hij omschrijft deze trips als adembenemend. “Het is zo indrukwekkend. Tijdens een terugreis kreeg ik zelfs tranen in mijn ogen omdat we het gebied weer gingen verlaten. Het is een voorrecht dat we dit mogen.”

Tussen de kaarten van Hondius en Ortelius aan de muur op zijn kantoor hangt een foto waarop hijzelf staat afgebeeld te midden van vier personen, allemaal gehuld in poolkleding. “Dat zijn de bandleden van Metallica. In 2013 hebben zij in Antarctica in een ter plekke gebouwde dome een concert van een uur gegeven voor een klein publiek. We hebben hen met ons schip daar naartoe gebracht. Aan die reis heb ik een zeer goede vriendschap overgehouden met de band en de crew.”

Dat steeds meer mensen ook graag het zuidpoolgebied willen ervaren, blijkt uit de groeiende belangstelling voor de cruises van Oceanwide Expeditions. Op die tendens wil het bedrijf opnieuw inhaken door nog een vierde motorschip te laten bouwen, vertelt Van der Hulst. “Het staal ervoor is al besteld. Omdat we goede ervaringen hebben met Brodosplit, gaat deze werf ook het nieuwe schip bouwen. Het zal in grote lijnen hetzelfde zijn als de Hondius. De ‘Janssonius’ – opnieuw vernoemd naar een zeventiende eeuwse cartograaf – zal in november 2021 zijn maidentrip maken naar de zonsverduistering op Antarctica.”

Expeditieschip Hondius

De Hondius is 107,6 m lang, 17,6 m breed, heeft een diepgang van 5,3 m en kan varen met een maximale snelheid van 15 knopen. Naast de observation lounge zijn er onder meer een bibliotheek, een zaal voor lezingen, diverse zitjes en banken, een restaurant en buitenruimten op de dekken. Het schip kan 176 passagiers herbergen, voor wie in totaal 83 twee-, drie- en vierpersoonshutten beschikbaar zijn met badkamer en douche. Naast eenvoudige zijn er ook luxe hutten aan boord en 15 suites op het hoogste dek, waarvan sommige met een balkon. Uiteraard zijn er ook verblijfsruimten voor de 72 bemanningsleden, onder wie de expeditiestaf en het nautisch technisch-, restaurant- en hotelpersoneel. Het schip beschikt over twee ABC-dieselmotoren met elk een vermogen van 2130 kW.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland