Heesen Yachts gaat naar 80 meter en 19.000 pk | Maritiem Nederland
Achtergrond
De vijftig lange Aster in aanbouw in Oss (foto: Simon Trel/Heesen Yachts)

'Alles aan boord moet gewoon goed werken'


Heesen Yachts gaat naar 80 meter en 19.000 pkErik van Huizen | woensdag 28 november 2018
Jachtbouw & Watersport

De tijd tikt weg op het display in een van de grote hallen van Heesen Yachts in Oss, het is nog 163 dagen, 13 uur, 48 minuten en 22 seconden voordat de medewerkers van de jachtbouwer het aluminium jacht Aster van vijftig meter klaar moeten hebben. De twaalf gasten hebben aan boord van dit superjacht de beschikking over 500 vierkante meter aan ruimte. De twee MTU 16V4000 M73L motoren van elk 3862 pk zorgen voor een topsnelheid van 23 knopen.

Ook in de andere droogdokken van Heesen wordt hard gewerkt aan de vijf andere jachten die nu in aanbouw zijn in Oss. In totaal wordt gewerkt aan twaalf schepen, van engineering tot oplevering, in lengte variërend van 50 tot 80 meter, in snelheid van 16 tot 29 knopen en in staal en aluminium. De aluminium jachten worden in Oss gebouwd, de stalen casco’s komen uit het Friese Franeker. Met een productie van drie tot vier jachten per jaar, betekent dit voor ongeveer drie jaar werk.

Het grootste droogdok van 85 meter dat twee jaar geleden in gebruik werd genomen, is leeg. Hier lag tot voor kort het 51 meter lange jacht Irisha dat Heesen liet zien op de Monaco Yacht Show. Vanaf februari volgend jaar wordt in dit grootste dok van de werf begonnen met het grootste jacht dat Heesen ooit heeft gebouwd, de Cosmos.

Dit aluminium jacht krijgt vier MTU 20V4000 M73L motoren met een totaal vermogen van 19.000 pk . De motoren moeten het 80 meter lange superjacht een snelheid geven van 29 knopen per uur. De motoren staan volgens sales manager Johan Kaasjager per twee op één tandwielkast, volgens het ‘twin in, single out’-principe. De schroeven hebben een variabele spoed. “De grootste uitdaging bij aluminium schepen van deze lengte is de langsscheepse sterkte. Om die te behouden, moet je een speciale constructie maken. Het is een van de innovaties op dit jacht.”

De Cosmos moet in 2022 worden opgeleverd. Het jacht is dan voorzien van een helikopterplatform dat kan veranderen in een buitenbioscoop, een kristallen lift van het beneden- naar het zonnedek en een zeven meter lang zwembad met waterval en glazen bodem.

 Snelste jacht

De 80 meter van de Cosmos betekent dat de grootste lengte van de jachten sinds de oprichting van Heesen Yachts 40 jaar geleden bijna is verdrievoudigd. Frans Heesen begon het bedrijf in 1978 en het eerste jacht dat hij bouwde was de 28 meter lange Amigo.

Tien jaar later daagde de Amerikaanse zakenman John Staluppi hem uit om een jacht te bouwen dat harder kon varen dan 50 knopen per uur. Heesen nam de uitdaging aan en dit leidde tot de bouw van de 38 meter lange Octopussy, destijds het snelste superjacht van de wereld en nog steeds een van de snelste superjachten. Vanaf 2003 werd de werf uitgebreid met drie dokken van 57 meter lang. In 2012 ging Frans Heesen met pensioen. Vier jaar later leverde de werf het grootste jacht in haar bestaan, de 70 meter lange Galactica Super Nova.

De klanten komen inmiddels van over de hele wereld, waarbij Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten belangrijke markten zijn. Potentie ziet Heesen in de Aziatische markten.

Speculatief bouwen

De jachten die Heesen bouwt, worden volledig volgens de specificaties van de klant gebouwd (custom build), maar klanten kunnen ook kiezen voor een van de semi custom build schepen. “Wij hebben een mooie mix van deze twee”, vertelt Kaasjager. “Het voordeel van semi custom is dat de klant een jacht krijgt dat zichzelf al heeft bewezen op het gebied van engineering, performance, verbruik, trilling en geluid. Het is dus geen prototype en de klant kan kleine aanpassingen aan het platform blijven doen.”

‘Het voordeel van semi custom is dat de klant een jacht krijgt dat zichzelf al heeft bewezen’

De vorig jaar opgeleverde 50 meter lange Home, het eerste jacht dat werd uitgerust met hybride voortstuwing, werd speculatief gebouwd. Er was dus nog geen klant voor toen met de bouw werd begonnen. Ongeveer de helft van de opdrachten van Heesen wordt nu op deze manier gebouwd. In het geval van de hybride Home was de techniek aan boord van het jacht iets waarin de werf een goede toekomst ziet.

In de hybride stand van de Home is de hoofdmotor afgekoppeld en staat de elektromotor rechtstreeks op de tandwielkast. De stroom voor de elektromotor komt van de diesel generatoren. Een deel van de zo opgewekte stroom is bestemd voor gebruik aan boord, de rest gaat naar de twee elektromotoren van elk 127 kW. Het geeft de Home in de hybride stand een snelheid van 9 knopen per uur, in de normale dieselstand is dat ruim 16 knopen. Omdat generatoren in een geluidsdichte kast staan, vaart de Home in de hybride stand zeer stil. “Het is alsof je afgemeerd ligt”, zegt Kaasjager.

35% minder nodig

Een ander innovatie is de Hull Vane. Dit vleugelprofiel aan het achterschip zorgt voor een lift waardoor het achterschip minder te maken krijgt met zuiging. Heesen monteerde de Hull Vane al op de 42 meter lange Alive. Op een snelheid van 16 knopen per uur zorgt de vleugel bij dit jacht ervoor dat 35 procent minder vermogen nodig is. 

Voor wat betreft de vorm van de romp, kan de klant kiezen uit displacement, semi-displacement en de zogenoemde Fast Displacement Hull Form (FDHF) van Oossanen. De displacement hull wordt meestal gekozen voor conventionele stalen jachten met veel volume, de V-vorm met een harde knik van de semi-displacement is vanwege het planeren het meest geschikt voor lichte aluminium schepen die snel varen.

De Fast Displacement Hull Form combineert het beste van beide en is zowel geschikt voor stalen als aluminium schepen. Het zorgt bij de stalen jachten voor een efficiënte comfortabele vaart, en bij de aluminium schepen voor zowel snelheid als efficiëntie. Het merendeel van de jachten wat Heesen bouwt wordt inmiddels voorzien van deze Fast Displacement Hull Form.

Toekomst

Als het over de toekomst gaat verwacht Kaasjager in Oss voorlopig niet groter te gaan bouwen dan de 83 meter die nu mogelijk is in het nieuwste dok. “We denken eerder dat de onderkant van de markt naar boven op gaat schuiven richting de 55 tot 60 meter. Ook verwachten we veel van de nichemarkt van snelle aluminium schepen.”

‘Onze klanten moeten geen proefkonijn worden, alles aan boord moet gewoon goed werken’

Als het op innovaties in de superjachten aankomt, moet volgens Kaasjager eerder worden gedacht aan innovaties in het ontwerp dan aan gadgets. Autonoom varende superjachten ziet hij nog niet gebeuren en ook volledig elektrische superjachten ziet hij voorlopig niet gaan varen. De jachten hebben veel vermogen nodig en om dit met batterijen te bereiken gaat er veel plaats verloren en neemt het gewicht toe.

Wel ziet Heesen het gebruik van waterstof in de toekomst als een mogelijke optie om elektrisch te gaan varen. “Maar onze klanten moeten geen proefkonijn worden, alles aan boord moet gewoon goed werken. Daar zijn we sterk in en daar zullen we altijd voor blijven staan.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland