‘Groei, maar heel beheerst’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
De Tharsis aan de kade in Goole (VK).

KVNR-lid aan het woord: Tharsis Sea-River Shipping


‘Groei, maar heel beheerst’

Karin Broer | dinsdag 10 december 2019
KVNR-lid aan het woord

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Tharsis Sea-River Shipping is een piepkleine rederij, gespecialiseerd in de zee-riviervaart. Elke week vaart hun schip van Duisburg naar Goole in Engeland en vice versa. Daarmee passen ze in een door en door Nederlandse traditie. Het bedrijf is nu bezig met een zeer innovatief ontwerp voor een containerschip.

Goede mensen met alle papieren voor de Rijnvaart en alle papieren voor zee, dat is een van de geheimen van het bijna-familiebedrijf Tharsis. genoemd naar een stad of een vloot in de Bijbel (“zo groot als een schip van Tharsis”). Ze kunnen zonder rivierloods de Rijn en de Humber op, dat scheelt tijd en geld. Jan Albert Bosma: ”Wij zijn compleet kapitein van de binnenvaart en compleet kapitein zeevaart. Dat is behoorlijk unieke positie.” Een ander geheim is het schip waarmee ze nu varen. Gebouwd in 2012, 2.364 dwt, een uitgekiend ontwerp, diesel-elektrisch, met zeer beperkte diepgang en kleine schroeven, zodat ze zelfs in droge zomermaanden lang de Rijn op kunnen varen.

Verkapte kustvaart

We zitten aan de keukentafel in Delfzijl, vader Gerrit Bosma, zijn vrouw Gea en zoon Jan Albert. Samen met Ard van den Heuvel en Jan Albert de Vries (broer van Gea) vormen ze de vennoten van Tharsis. De families komen of uit de binnenvaart, zoals De Vries en Van den Heuvel, of uit de wereld van de Hamburg/Denemarkenvaarders, avontuurlijke binnenvaarders die in de jaren zestig en zeventig door de Duitse Bocht naar Hamburg en Denemarken voeren. In het begin ‘illegaal’, want er was geen classificering voor deze schepen, vertelt Gerrit Bosma. “Het was verkapte kustvaart.”

Eind jaren zeventig begon Gerrit Bosma samen met zijn vrouw op zo’n scheepje, de Lauwerszee (nu partyschip de Zuiderzee bij Hasselt). Het waren nog tijden dat het weer en het tij het varen volledig bepaalden, vertelt Gerrit. “Als het mooi weer was moest je varen. Je voer ook altijd in groepjes. Je wachtte op elkaar en je paste je snelheid aan elkaar aan.”

In 1996 startte het avontuur Tharsis. Een eigen schip werd gebouwd en met de eerste Tharsis voer Bosma vooral van Duisburg door de Golf van Biskaje op Wales en Noordwest Spanje. Op de website van het bedrijf zijn mooie filmpjes te vinden met grote golven, zoon Jan Albert herinnert zich vooral zijn zeeziekte. Begin 2000 werd het contact gelegd met de huidige opdrachtgever, RMS (Rhenus Maritime Services) in Duisburg. Al snel volgde de eerste van inmiddels 1800 reisjes van Stürzelberg / Duisburg naar Goole.

Kruiplijncoasters

Tharsis is van de weinige overgebleven partijen in een sector die van oudsher beheerst werd door Nederlanders. Veel kapitein-eigenaren lieten rond de hausse tussen 2005 en 2007 grotere schepen bouwen en stapten over naar de grotere zeevaart. Daar was meer in te verdienen, tot de crisis in 2008. Ondertussen was de zee-riviervaart een stabiele niche, aldus de Bosma’s. Inmiddels is er weer meer belangstelling voor zee-riviervaart. Wijnne Barends, Amasus en Rederij De Bock hebben schepen die in dit segment uit de voeten kunnen, al zijn er weinig schepen die met zo weinig diepgang kunnen varen als de Tharsis. Opvallend is ook de Oosteuropese rederij Baltnautic. Deze Litouwse rederij kocht een groot aantal Nederlandse kruiplijncoasters op en vaart daar nu weer mee.

Wat onderscheidt Tharsis van andere kapitein/eigenaren? Jan Albert: “Wij zijn als een van de weinigen niet bij een grotere rederij aangesloten, we doen alles zelf: verzekeringen, de bank, de administratie. We zijn zo eigenwijs te denken dat we het net zo goed kunnen, zo niet beter. We hebben een heel goed team. Iedereen heeft zijn sterke punten en we vullen elkaar heel goed aan.”

Voorop met diesel-elektrisch

Een ander kenmerk van Tharsis is dat men niet bang is voor innovatie. Het huidige schip uit 2012 was voor die tijd bijzonder. Jan Albert: “We wilden toekomstbestendig zijn, niet een schip dat net aan de wetgeving voldeed, maar een stap daarop vooruitlopen. En we wilden een schip dat helemaal specifiek toegerust was voor ons vaargebied en het contract dat we hadden.”

‘Zelfs in de droge zomermaanden konden we nog lang de Rijn op varen’

De schroeven worden aangedreven door elektromotoren en daar achter staan “de schoonste generatoren sets die er op dat moment te krijgen waren”. Het grote voordeel is dat er op één genset (van de in totaal drie) gevaren kan worden. Jan Albert: “We maken heel veel gebruik van het tij en de stroming op de rivier. Als we wat te vroeg zijn in Engeland, gaan we langzaam varen. We varen grote delen van de tijd op één generatorset. Zo besparen we enorm veel brandstof en smeerolie.” Onderhoud kan tijdens de vaart. “We hebben regelmatig dat monteurs meevaren, dan zijn zij met de ene motor bezig zijn en we varen op de andere, zo hebben we geen verlette tijd.”

Nieuw project

Nu is Tharsis bezig met een nieuw project. Samen met ontwerpbureau Conoship is een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een zee-rivier-containerschip met lage emissies. Jan-Albert: “Wij hoorden dat BCTN, de grootste inland containerterminaloperator in Nederland, een lijndienst wilde opzetten van Nijmegen naar de oostkust van Engeland. Zij zochten dus schepen die containers konden varen de rivieren op, maar die zijn er vrijwel niet. De schepen, die er zijn in de zee-riviervaart zijn te klein om het rendabel te maken. En veel rederijen hebben het personeel niet. Mensen die zoals wij, zowel de disciplines van zeevaart als de binnenvaart beheersen, zijn schaars.”

Samen met een consortium van verschillende partijen in de provincie Gelderland wordt gezocht naar nieuwe klanten en schone schepen. Jan Albert: “Wij zijn er inmiddels wel uit dat we dit niet kunnen met ons bestaande schip.” Begin dit jaar werd daarom door Conoship, met subsidie van Nederland Maritiem Land, een nieuw ontwerp getekend met moderne boeg, elektromotoren en diverse ‘modulaire energiecontainers’.

In zo’n container kan een brandstofcel met waterstof worden geplaatst, maar ook batterijen. Er is contact met een Israëlisch bedrijf dat ‘aluminium-lucht’-batterijen maakt. Jan Albert: “Voordeel is dat er met deze batterijen heel veel energie in een container past en met lithium-ion is dat nog een beetje een probleem met onze vermogens.” Een combinatie van schone energiebronnen is ook denkbaar. “Het idee is om bij de terminal energiecontainers uit te wisselen: eruit wat leeg is, nieuwe erin en gelijk weer weg. Wij denken dat dat voor de wat kortere afstanden, voor de lijndiensten, de toekomst is.”

Beheerste groei

Voorlopig is het nog heel veel praten (“bijna een fulltime baan”) maar toch ook al behoorlijk concreet. Jan Albert: “We zijn nu aan het kijken waar het verstandig is zo’n schip te laten bouwen, we voeren heel veel gesprekken met allerlei potentiële leveranciers.” Of Tharsis straks twee schepen in de vaart heeft, weten ze nog niet. “Daar zijn we nog niet over uit. We willen wel groeien, maar heel beheerst, heel doordacht en heel specifiek. Het succes van dit hele verhaal hangt ervan af of je de goede mensen aan boord hebt zitten. Het kwaliteitsniveau dat we nu hebben, moeten we kunnen garanderen.”

Essentiële informatiebron

Lid van de KVNR zijn is voor Tharsis ‘essentieel’. Gerrit Bosma: “Omdat wij niet bij een groot kantoor zijn aangesloten krijgen we de meeste informatie over nieuwe wet- en regelgeving via de KVNR. Ook met vragen kunnen we daar terecht. Wij kunnen eigenlijk niet buiten de KVNR als informatiebron. Daarnaast zijn ze voor ons heel benaderbaar, een groot deel van het kader bij KVNR kennen we persoonlijk en men doet ook echt zijn best voor de kleinere rederijen.”

Tharsis Sea-River Shipping

Aantal schepen: 1

Type: Zee-riviervaart

Belangrijkste markten: Noordwest Europa met focus op Rijngebied in Duitsland.

Belangrijkste werkzaamheden: Vervoer hoogwaardige staal en aluminium producten naar het VK.

Belangrijkste innovaties: Elektrisch emissie-arm varen, onderhoudsarm schip, met extreem laag water nog kunnen varen.

Partners Maritiem Nederland