Achtergrond
   Gerard Alkema: ‘De romp is zo ontworpen dat de weerstand zo laag mogelijk is.' (foto: John Ekkelboom)

Gedoopte Vox Amalia bijna klaar voor gebruik


Gedoopte Vox Amalia bijna klaar voor gebruikJohn Ekkelboom | maandag 18 maart 2019
Baggeren

De ‘Vox Amalia’, de nieuwste sleephopperzuiger van Van Oord, is multi-inzetbaar. Met zijn geringe diepgang is dit schip geschikt voor zowel landaanwinningsprojecten, het uitdiepen van havens en vaarwegen als het baggeren en vullen van sleuven in zee- en rivierbodems voor kabels en pijpleidingen. Mede dankzij de uitgekiende romp- en beunvorm en het nauwkeurig doseren van het benodigde vermogen, is het energieverbruik flink gereduceerd.

Op de werf van Damen in Schiedam ligt op dit moment de Vox Amalia van Van Oord afgemeerd. Hoewel koningin Máxima deze sleephopperzuiger op 14 december vorig jaar feestelijk heeft gedoopt bij de Cruise Terminal in Rotterdam, moet het schip nog worden gefinetuned en getest voordat het definitief in actie kan komen. De verwachting is dat halverwege dit jaar de eerste klus kan worden aangepakt, vertelt Gerard Alkema. Hij is projectmanager nieuwbouw Vox Amalia en geeft vandaag een rondleiding op de nieuwe aanwinst van Van Oord. Zowel bij het ontwerp als bij de bouw op de werf in Spanje was hij nauw betrokken.

Multipurpose

Van Oord heeft een twintigtal sleephopperzuigers in haar baggervloot. Eén daarvan is de ‘Vox Máxima’, die in 2009 door de toenmalige prinses en naamgever werd gedoopt. Dit ruim 200 meter lange schip, met een laadvermogen van ruim 31.000 kuub, wordt voornamelijk ingezet bij landaanwinningsprojecten. De maritieme aannemer wilde nu nieuwe schepen met een kleinere beuninhoud ter vervanging van bestaande sleephopperzuigers die dateren uit de jaren tachtig.

Alkema: “We zien een toename in het aantal projecten waarbij we havens en vaarwegen moeten aanleggen of uitdiepen of sleuven moeten baggeren voor kabels en pijpleidingen in de zee- of rivierbodem. Daarvoor zijn deze kleinere multipurpose sleephopperzuigers met minder diepgang zeer geschikt. Overigens kun je ze ook inzetten voor landwinningsprojecten. Omdat opdrachtgevers vragen om energiezuiniger te werken, hebben we besloten tot nieuwbouw in plaats van refitten.”

‘Omdat opdrachtgevers vragen om energiezuiniger te werken, hebben we besloten tot nieuwbouw in plaats van refitten’

De Vox Amalia is 158 meter lang, 36 meter breed en heeft een beuninhoud van ruim 18.000 kuub. Tijdens de rondgang vertelt Alkema dat het schip beschikt over twee zuigbuizen met baggerpomp en elk een diameter van 1 meter, twee baggerpompen voor het walpersen en zes jetpompen. Het schip kan op vier manieren lossen: rainbowen via twee nozzles voorop de boeg, door de zes bodemdeuren onderin de hopper, via een drijvende leiding vastgekoppeld aan het schip of via de zuigbuizen naar de bodem om bijvoorbeeld pijpleidingen heel nauwkeurig af te dekken. Dit laatste, evenals bij het baggeren van de sleuven, wordt het schip door het dynamic positioning/dynamic tracking-systeem (dp/dt) over de sleuf gemanoeuvreerd.

Het schip kan baggeren tot een diepte van 61 meter. Doordat de zuigbuizen sterk zijn uitgevoerd, uitgerust kunnen worden met diverse types sleepkoppen en het schip voldoende vermogen heeft om voort te bewegen, is het mogelijk om niet alleen zand te baggeren maar ook harde materialen als klei en rotsachtige ondergrond. De twee zuigbuizen, waarvan de een aan stuurboord en de ander aan bakboord, hebben halverwege een onderwaterpomp die beide met een elektromotor worden aangedreven. Dankzij de onderwaterpompen, met elk een vermogen van 2650 kW, is het mogelijk om ook op de maximale baggerdiepte een hoge productie te halen. 

Steile beunwanden

Op de vraag of de Vox Amalia veel innovaties kent, wordt Alkema enthousiast. Hij begint de opsomming met de rompvorm. “Die is zo ontworpen dat de weerstand zo laag mogelijk is. De computermodellen zijn uitgewerkt in schaalmodellen die we hebben getest bij MARIN in Wageningen. Ook het schroefontwerp is geoptimaliseerd. Door te kiezen voor een relatief breed schip, konden we de maximale diepgang beperken tot 10,54 meter.’

Vervolgens noemt de projectmanager de beunvorm. “Zand lossen gaat vanzelf, maar klei plakt en blijft vaak aan de beunwand zitten. Daarom hebben we gekozen voor zo steil mogelijke wanden, een zo groot mogelijk hoppervolume en zo weinig mogelijk klepvakken, in ons geval zes. De bodemdeuren kun je niet ongelimiteerd groot maken. Je hebt een bepaalde sterkte nodig. We hebben schaalmodelproeven gedaan met klei om het ontwerp van de hopper en de bodemdeuren te testen.”

‘Met alle maatregelen komen we uit op ruim 20 procent energiebesparing en navenant minder CO2-uitstoot’ 

Ook wat energieverbruik betreft, hebben de ontwerpers niet stilgezeten. Alkema legt uit dat het benodigde vermogen wordt afgestemd op iedere bedrijfsmodus, zoals het varen of het baggeren met een of twee buizen. “Conventioneel hebben dit soort schepen twee grote diesels aan boord die beperkt, iets meer of bijvoorbeeld op vol vermogen draaien. De Vox Amalia heeft drie identieke dieselmotoren van elk 7200 kW die vermogen opwekken in lijn met de vraag. Bijvoorbeeld tijdens het varen zijn twee motoren voldoende. Ga je baggeren of walpersen, dan kunnen we de derde motor ook inschakelen. De bakboord- en stuurboordmotor zijn gekoppeld aan een schroef en alle drie de motoren staan in verbinding met een generator die de elektriciteit opwekt voor de baggerpompen, boegschroeven, jetpompen, zuigbuislieren. Sensoren aan boord meten continu het energieverbruik. Door het hele pakket aan maatregelen komen we uit op ruim 20 procent energiebesparing en navenant ook minder CO2-uitstoot.”

Debris Removal Platform

Verder is er veel aandacht besteed aan het comfort en de veiligheid van de bemanning. Zo zijn er royale eenpersoons slaapcabines, een moderne kombuis met eetruimte en bovendien ontspannings- en fitnessruimtes. Voor opdrachtgevers is er extra ruimte gecreëerd om naast de bemanning extern projectpersoneel te kunnen huisvesten tijdens werkzaamheden in afgezonderde gebieden.

Om een voorbeeld van veiligheidsmaatregelen te geven, lopen we richting het Debris Removal Platform. Hiervoor ontving Van Oord in 2018 de IADC Safety Award en DPC Award. Alkema vertelt dat dit platform in eigen huis is ontwikkeld. “Tijdens het baggeren kunnen stenen en andere voorwerpen in het rooster van de sleepkop blijven vastzitten. Wanneer de sleepkop aan boord wordt gehaald, valt dit puin op het dek. We hebben het handmatig verwijderen van puin aangepast naar een geautomatiseerd systeem, om het risico op persoonlijk letsel sterk te verminderen. Nadat het niet-recyclebare materiaal is verwijderd, duwt een hydraulisch aangedreven bulldozerblad de restanten overboord.”

Gezinsuitbreiding

Varen er binnenkort twee schepen met de namen Vox Máxima en Vox Amalia over de wereld, de vloot middelgrote sleephopperzuigers van Van Oord krijgt daarna nog gezinsuitbreiding. De ‘Vox Alexia’, zusterschip van de Vox Amalia, zit nog in de pijplijn. Op een werf in Singapore is gestart met de bouw van de ‘Vox Ariane’, een LNG-hopper. Na oplevering van deze nieuwe sleephopperzuigers is het koninklijke gezin – op vader na – compleet.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland