‘Elektrisch varen heeft de toekomst’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
Chris Kornet op het hoofdkantoor van Concordia in Werkendam, met uitzicht op de Nieuwe Merwede (foto: Bart Stam)

Concordia Damen Shipbuilding slaat nieuwe wegen in


‘Elektrisch varen heeft de toekomst’

Bart Stam | woensdag 2 mei 2018
Scheepsbouw, Binnenvaart

Chris Kornet is directeur van Concordia Group in Werkendam. Een succesvol scheepvaartbedrijf dat sinds 2001 wereldwijd zo’n 140 binnenvaartschepen en coasters heeft gebouwd. Hij wil echter verder met de ontwikkeling van emissieloze schepen. De nieuwe joint-venture Concordia Damen Shipbuilding past daar goed in. “We moeten zo snel mogelijk naar elektrisch varen en stoppen met verbrandingsmotoren.”

Het zijn drukke dagen voor Chris Kornet. Zo is de CEO van Concordia Group net terug uit Zweden, terwijl hij de week ervoor in China vertoefde. In dit land laat zijn bedrijf veel casco’s van binnenvaartschepen bouwen. Dat weerhoudt hem er niet van om in het fraaie hoofdkantoor van staal en glas in Werkendam – in de vorm van een stuurhuis – zelf koffie en vlaai te serveren, terwijl hij tussendoor ook nog een aantal contracten tekent. “Receptionistes of telefonistes hebben we niet. We nemen zelf de telefoon wel op,” zegt Kornet terwijl hij uitkijkt over de Nieuwe Merwede.

– Hoe ziet de geschiedenis van Concordia Group eruit?

Kornet: “Concordia Group is in 2001 opgericht door mij, Cor en Cees Hoogendoorn. We hebben inmiddels zo’n 140 binnenvaartschepen en coasters gebouwd voor opdrachtgevers in Europa – vooral in Nederland en België – maar ook in Zuid-Amerika en Afrika. Daarbij gaat het om een breed scala aan drogeladingschepen, tankers, kraanschepen, duwboten, pontons, accommodatieschepen, motorvrachtschepen, containerschepen en RoRo-schepen.”

‘Voor een duurzame scheepvaart is elektrisch varen volgens mij de enige optie’ 

“In 2010 hebben we onze activiteiten uitgebreid naar Zuid-Amerika. Dat kwam mede door de crisis in de binnenvaart, waardoor we ons meer zijn gaan richten op speciale projecten. Zo hebben we in Paraguay het grootste binnenvaartcontainerschip ter wereld gebouwd, de Cesar Primo. Dat schip is met 720 TEU nog altijd recordhouder.”

Op 1 januari is Concordia Damen Shipbuilding van start gegaan, een joint-venture met Damen Shipyards. Wat zijn de belangrijkste redenen voor deze stap?

“Concordia Damen Shipbuilding past goed in de ontwikkelingen van de nationale en internationale binnenvaart. Beide partners voegen de bouwactiviteiten van alle zoetwaterschepen samen. We vullen elkaar perfect aan. Damen Shipyards beschikt over een enorm, wereldwijd netwerk van scheepswerven en technische afdelingen. Wij hebben veel ervaring met de bouw en verkoop van binnenvaartschepen. Naast scheepsbouwer is Concordia Damen Shipbuilding ook scheepsmakelaar van binnenvaartschepen tot 135 meter en coasters tot 6000 ton. De belangstelling voor deze activiteit is groot; er worden veel schepen aangeboden.”

“Simon Provoost, projectdirecteur Inland Waterway Transport van Damen Shipyards, is inmiddels verhuisd van Gorinchem naar Werkendam. Hij geeft per 1 januari als directeur leiding aan Concordia Damen Shipbuilding. Ik ga mij voortaan meer bezighouden met nieuwe binnenvaartprojecten. Overigens blijft Concordia Group voortbestaan als rederij.”

Heeft de nieuwe samenwerking al concrete projecten opgeleverd?

”Jazeker. Zo laat Concordia Damen Shipbuilding momenteel in China twee rvs-binnenvaarttankers van 4000 dwt bouwen voor Mercurius Shipping Group en Oudcomb BV. Ook gaat we het nieuwe dieselelektrische containerschip Gouwenaar 3 bouwen voor Nedcargo. Gouwenaar 2 betekende al een forse emissie- en brandstofreductie van dertig procent ten opzichte van zijn voorganger For-Ever. Dit dankzij zijn efficiënte dieselelektrische voortstuwing en het aerodynamische onderwaterschip. Zo’n reductie is natuurlijk niet bij elk nieuw schip haalbaar maar Gouwenaar 3 zal nog schoner worden.

“De Gouwenaar 2 vaart jaarlijks met zo’n 45.000 TEU met bierflesjes van Heineken tussen de containerterminal in Alphen aan de Rijn, via de Gouwe en de Hollandsche IJssel, naar de haven van Rotterdam. Nedcargo wil de Gouwenaar 3 op hetzelfde traject gaan inzetten.”

Concordia Damen Shipbuilding is ook betrokken bij het project Watertruck+. Wat kunt u daarover vertellen?

“Watertruck+ is een initiatief van de Belgische overheid en de Europese Unie. Het idee is om de kleinere vaarwegen in Europa veel beter te benutten voor het goederentransport over water. Daarvoor zijn innovatieve, zelfaangedreven duwbakken nodig die heen en weer varen tussen twee vaste locaties op korte afstand van elkaar.

“Voor dit project laat Concordia Damen Shipbuilding achttien nieuwe duwbakken bouwen voor zowel Spitsen (38 x 5 meter) als Kempenaars (50 x 6,60 meter). Scheepswerf Pattje Waterhuizen in Groningen heeft inmiddels de eerste drie duwbakken opgeleverd, de overige vijftien volgen voor het eind van 2018. Ik verwacht dat deze flexibele duwbakken de voorbode kunnen zijn voor autonoom varen. In Nederland, met zijn zeer goede infrastructuur voor de binnenvaart, kan dat over een jaar of vier een feit zijn."

De afgelopen jaren hebben de RoRo-schepen Rotra Ventre en Rota Mare Concordia Group veel publiciteit opgeleverd. Hoe staat het met deze schepen?

“Siemens gebruikt beide schepen momenteel voor de bouw van nieuwe windparken op de Noordzee. Zoals bekend hebben beide coasters een beweegbare boegdeur met uitschuifbare oprit om rollend materieel aan dek te rijden. Het grote voordeel van deze schepen is dat we tijverschillen tot zeven meter kunnen overbruggen. Dit betekent een enorme tijdwinst bij het laden en lossen. Daarnaast heeft de Rotra Vente nog een uitschuifbare overkapping om kwetsbare onderdelen van windturbines te beschermen tegen zeewater en regen.”

- Tijdens het MET Event in Rotterdam hield u een gloedvol pleidooi voor elektrisch varen. Waarom is dat volgens u beter dan varen op LNG?

“Voor een duurzame scheepvaart is elektrisch varen volgens mij de enige optie. Daarin zie ik meer heil dan varen op LPG of LNG. Hoewel schoner dan gasolie blijven deze fossiele brandstoffen toch een tussenstap.

“Wil elektrisch varen echter gemeengoed worden in de binnenvaart, dan zijn er betere accu’s nodig en grote volumes waterstof. Dit voor de opslag van elektriciteit, het liefst uit windturbines of zonnepanelen. De infrastructuur is daar nog niet klaar voor, maar dat is een kwestie van tijd.”

‘Werkendam beschikt over een geweldig cluster dat ons zeker zal helpen met nieuwe, innovatieve projecten’

- Werkendam heeft een groot aantal bedrijven die zich bezighouden met de binnenvaart. Hoe profiteert uw bedrijf hiervan?

“We hebben hier alle bedrijven voor de ontwikkeling en afbouw van binnenvaartschepen op loopafstand. In ons eigen kantoor zit CCM3 voor de inbouw van motoren, pompen en leidingen. We werken ook veel samen met ingenieursbureau TMS, Machinefabriek De Waal (stuurwerk- en schroefasinstallaties), Van Wijk (kranen en lieren) en Hoogendoorn (betimmeringen). Een geweldig cluster dat ons zeker zal helpen met nieuwe, innovatieve projecten.”

Partners Maritiem Nederland