‘Een LNG-terminal in de Eemshaven is de ultieme oplossing’ | Maritiem Nederland
Achtergrond

Harm Post, directeur Groningen Seaports:


‘Een LNG-terminal in de Eemshaven is de ultieme oplossing’

Antoon Oosting | maandag 9 februari 2015
Havens, LNG

De haalbaarheid van het plan om alsnog een LNG-terminal in de Eemshaven te bouwen, hangt van heel veel factoren af. Of Japan al zijn eerder gesloten kerncentrales weer opent bijvoorbeeld. En of Poetin zich nog veel meer op China gaat richten en de gaskraan naar Europa dichtdraait. Maar volgens directeur van Groningen Seaports Harm Post zou het wel eens de ultieme oplossing voor heel veel problemen kunnen zijn.

Het plan ging in 2010 in de ijskast toen Vopak, Gasunie en Essent ervan afzagen. Maar ondertussen ligt de gereserveerde 65 ha. er nog steeds, direct aan de ingang van de Eemshaven aan diep water. Het bestemmingsplan is ervoor aangepast en alle daarop gebaseerde vergunningen kunnen volgens Groningen Seaports directeur Harm Post bij wijze van spreken zo weer uit de kast worden gehaald. Wat er nog aan ontbreekt is een insteekhaven, die wat Post betreft al een naam heeft: de Maximahaven, want de koningin mag dan de terminal openen.

Kwaad bloed

“Het komt er vooral op aan hoeveel Den Haag zich gelegen laat aan de onrust in Groningen”, zegt Post. Dat uitgelekte rapport over hoe de Nederlandse regering en de Gasunie met de belangen en de veiligheid van de Groningers zijn omgegaan, heeft in het Noorden veel kwaad bloed gezet. En dat terwijl “Nederland rijk geworden is van het Groningse aardgas”, stelt de directeur nog maar eens vast.

‘Nederland is rijk geworden van het Groningse aardgas’

Hij voorziet dat minister Kamp zich wel eens gedwongen kan zien de kraan van het Slochterense gasveld veel verder dichter te draaien dan het kabinet nu voor ogen heeft. Kamp komt dan voor een groot probleem te staan want hij loopt in dat geval jaarlijks 4 miljard euro aan inkomsten mis waar er nu jaarlijks 12 miljard euro wordt uitgehaald. En misschien nog wel een belangrijkere vraag is hoe we het dan nog warm houden in ons land. Volgens Post is er een hele simpele, logische oplossing: het alsnog bouwen van de LNG-terminal. Kamp kan daarmee veel woede in het Noorden wegnemen en tegelijkertijd de gasvoorziening van Nederland zeker stellen.

Maar ook zonder de komst van een grote LNG-terminal gaat het met Groningen Seaports allesbehalve slecht. Harm Post, met zijn 61 jaar, inmiddels dertien jaar directeur en daarmee het gezicht van Groningen Seaports, kan terugkijken op een bijzonder succesvol 2014. Hij zetelt in een kantoor in de haven van Delfzijl wat door het Financieele Dagblad al een keer is uitgeroepen als dat met het mooiste uitzicht van Nederland. Vanachter zijn bureau heeft de directeur een vrij uitzicht over de Eems met aan de ene kant de Duitse kust en aan de andere kant de Eemshaven, het voormalige konijnenparadijs dat tegenwoordig bruist van de economische activiteiten.

Hij verwelkomt de journalist met een stevige handdruk en de boodschap dat deze nu in goed gezelschap verkeert want slechts twee handdrukken verwijderd van de koning. Die heeft Post net de avond voorafgaand aan het interview zelf de hand mogen schudden bij het uitwisselen van nieuwjaarswensen op de traditionele nieuwjaarsreceptie van Willem-Alexander.

Historische cijfers

Dat 2014 een topjaar zou worden daar leek het aanvankelijk helemaal niet op. Aanvankelijk dreigde het met het faillissement van aluminiumsmelter Aldel en de angst voor een domino-effect in het bedrijfsleven, zelfs een heel moeilijk jaar te gaan worden. Maar toen Harm Post op 7 januari de jaarcijfers bekendmaakte, kon hij historische cijfers presenteren: een recordoverslag van 10 miljoen ton, een stijging van 40 procent t.o.v. 2013, en de uitgifte van maar liefst 50 ha bedrijfsterrein.

Met de verkoop van die 50 ha aan Google, dat hier een nieuw, nog veel groter datacenter bouwt naast de kleinere vestiging die hier al sinds 2008 staat, maakte Groningen Seaports een grote klapper waar in de rest van Nederland nauwelijks iets aan grond voor bedrijven kon worden uitgegeven. En ook dit jaar is al weer goed begonnen met de verkoop van 0,4 ha aan Tennet Offshore GmbH en 0,3 ha aan WP Offshore, beide actief in het onderhoud van offshore windmolenparken.

Dat binnenhalen van Google was een zorgvuldig geheimgehouden proces waarbij bijna de gehele Nederlandse pers zich op het verkeerde been liet zetten. Die ging er tot het moment van bekendmaken vanuit dat het zonder twijfel Apple moest zijn dat naar de Eemshaven zou komen. “Dat soort onderhandelingen begint met twee, drie mensen. Als de klant ja zegt dan verschuift het naar de technische hoek en worden er wat meer mensen bij betrokken, maar nooit meer dan strikt noodzakelijk. Dat geheimhouden van de onderhandelingen is een uitdrukkelijke voorwaarde van de klant. De kunst is dus je mond te houden.” Niet het sterkste punt van hemzelf, geeft Post ruiterlijk toe. “Maar ik heb dat inmiddels aardig ontwikkeld.” Hij vervolgt: “Natuurlijk is het spannend. Vooral ook omdat de twee laatste kanshebbers elkaar vaak niet veel ontlopen. De kunst zit er dan in hoe goed jij de klant door alle verplichte regelgeving kunt loodsen om hem uiteindelijk te kunnen binnenhalen.”

Forse opsteker

De komst van het nieuwe datacenter van Google betekent weer een forse opsteker voor de economie van het Noorden. Voor de bouw zullen drie jaar lang duizend man nodig zijn en dan gaan er vervolgens permanent 150 man aan het werk met elk halfjaar zeshonderd man voor onderhoudsklussen.

Dat Google voor de Eemshaven kiest heeft natuurlijk alles te maken met de ruime beschikbaarheid van stroom. Allereerst van de energiecentrales in de Eemshaven en in Delfzijl, vervolgens de importstroom die binnenkomt via de kabels vanuit Noorwegen en Denemarken en daarnaast de elektriciteit die straks geleverd gaat worden door het in aanbouw zijnde Gemini-windpark op 85 km boven de kust van Groningen. Dit park met windturbines van Siemens wordt aangelegd door baggeraar/maritiem dienstverlener Van Oord die hiervoor met zijn projectdirectie inmiddels is neergestreken in de Eemshaven.

De komende tweeënhalf jaar zal de Eemshaven de uitvalsbasis zijn voor dit project. Funderingen, tussenstukken en turbines worden door de leveranciers in de Eemshaven afgeleverd om daarvan naar hun definitieve bestemming op zee te worden getransporteerd. Dat gebeurt met onder andere twee grote windmoleninstallatieschepen. Maar misschien nog wel belangrijker voor het Noorden zelf is dat Van Oord in ruime mate bedrijven uit deze regio inschakelt als onderaannemer. Volgens Post zijn vrijwel alle hotels en bed and breakfasts volgeboekt, supermarkten hebben veel extra klandizie en in Uithuizermeeden heeft de plaatselijke winkel zelfs een Poolse afdeling gecreëerd.

Naast het Gemini-windpark wordt ook een flink deel van de Duitse windmolenparken vanuit de Eemshaven aangelegd en straks ook onderhouden. Dat brengt allemaal nieuwe werkgelegenheid met zich mee. Voor de opleiding windmolenmonteur van ROC Noorderpoort bestaat veel belangstelling. Overigens heeft ook Google een samenwerkingsproject met de Hogeschool in het Noorden opgezet om meer IT’ers op te leiden.

Andere havens

Ook de overslag in de havens zelf groeit, maar Post tekent er gelijk bij aan dat de Eemshaven en Delfzijl toch echt hele andere havens zijn dan vooral Rotterdam en Amsterdam. Dat zijn echte doorvoerhavens terwijl in de Groninger zeehavens 90 procent van de lading bestemd is voor bedrijven en industrieën in de havens zelf. Denk aan de bulkcarriers waarmee de energiecentrales worden bevoorraad met kolen en biomassa. Dat maakt het er volgens Post niet minder belangrijk om: “Uiteindelijk gaat het om de groei van de toegevoegde waarde en daar zit het bij Groningen Seaports wel goed mee. De voorlopige winstprognose over 2014 ligt op 2 miljoen euro.”

Partners Maritiem Nederland