Duurzame Tour voor herhaling vatbaar | Maritiem Nederland
Achtergrond
Groepsfoto van deelnemende reders, toeleveranciers en organisatoren bij Royal Wagenborg.

Kansen voor MKB’ers om een launching customer te vinden


Duurzame Tour voor herhaling vatbaarKarin Broer | maandag 11 november 2019
Zeevaart

Op 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid – organiseerde de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders samen met Netherlands Maritime Technology, InnovationQuarter, Maritime Delta en stichting De Noordzee een Duurzame Tour in de provincies Zuid-Holland en Groningen. Jonge MKB-bedrijven krijgen de kans hun oplossingen te presenteren aan reders die zitten te wachten op innovaties die de CO2-doelstellingen helpen bewerkstelligen.

Met de van de zomer ondertekende Green Deal heeft de maritieme sector een flinke duurzaamheidsambitie. In de deal is afgesproken dat de CO2-uitstoot van de zeevaart in 2050 met minstens 70 procent is verminderd ten opzichte van 2008. Daarmee gaat Nederland verder dan de 50 procent die in IMO-verband is afgesproken. Om aan deze ambitie te voldoen is technologische innovatie essentieel. Het doel van de Duurzame Tour is om Nederlandse maritieme bedrijven aan elkaar te koppelen. Voor de deelnemende MKB’ers een kans om een launching customer te vinden. Voor reders een mogelijkheid om met veelbelovende innovaties kennis te maken.

Voor de tour in Delfzijl waren drie bedrijven geselecteerd: Zepp Solutions, Widget Brain en Marine Performance Systems (MPS). De bedrijven zijn mede op basis van de behoefte van reders geselecteerd, vertelt Nathan Habers van de KVNR. De bedrijven zijn actief in verschillende takken van sport: Zepp Solutions houdt zich bezig met brandstofcellen, Widget Brain is gespecialiseerd in data en kunstmatige intelligentie en MPS is van ‘de bubbels’, een systeem van luchtbellen producerende banden die aan de aan de scheepsromp kunnen worden vastgemaakt.

Drie keer presenteren ze hun aanbod bij een Noordelijke reder, bij Amasus Shipping, MF Shipping Group en bij Koninklijke Wagenborg. Op hun beurt ontvouwden de reders hun visie op duurzaamheid en CO2-besparing. Amasus bleek met alle onderwerpen al ervaring op te hebben gedaan. Testen en experimenten die in eerste instantie niet allemaal heel succesvol waren, maar wel zeer leerzaam, zoals Gert Mollema namens het Amasus-team vertelt. Hij laat ook zien hoe Amasus duurzaamheid bevordert door innovatief te zijn met de inzet van schepen, bijvoorbeeld door een serie DP-vrachtschepen uit te rusten met dieselelektrische voortstuwing.

‘Accent verschuift van verlagen van het brandstofgebruik naar vermindering van CO2-uitstoot’

Wieger Duursema, de fleet development manager van Wagenborg, legt uit hoe de rederij op verschillende manieren de afgelopen jaren steeds bezig is geweest met het verlagen van het brandstofgebruik per vervoerde ton lading. Nu zal het steeds meer gaan om verminderen van de uitstoot van CO2.

Waterstof

“Weet iemand hoe een brandstofcel werkt?”, vraagt Jonas Brendelberger van Zepp Solutions. Voor alle aanwezigen die nu collectief denken: hoe zat dat ook al weer?, legt hij het uit met een plaatje: waterstof, zuurstof, een membraan, protonen, elektronen, en een elektrische stroom gaat lopen. CO2-vrije techniek, al hangt het er wel vanaf hoe je de waterstof opwekt. Zepp Solutions is een jong bedrijf, opgericht in 2017 door vijf jonge mannen die samen de waterstof-raceauto van de TU Delft ontwikkelden. Zepp Solutions is inmiddels betrokken bij de ontwikkeling van een terminal trekker van Terberg.

Sinds begin dit jaar maakt het bedrijf in het kader van het Intereg 2Seas-project brandstofcellen voor verschillende schepen waaronder een binnenvaartschip (‘Vera Cruz’) en een toeristenboot in de Biesbosch ‘Zilvermeeuw’. Zepp Solutions probeert de toepassing van brandstofcellen eenvoudiger te maken door ‘bouwblokken’ te maken van 250 KW. Zo zullen er op binnenvaartschip misschien twee of drie modules komen en in de toeristenboot één.

Buzzwoorden

Bij Widget Brain draait het om big data, machine learning, AI, allemaal buzzwoorden waar veel van wordt verwacht. Widget Brain is een jong bedrijf met vestigingen op drie continenten: Europa, US en Australië. Customer Success manager Tara van de Lagemaat toont een voorbeeld waar haar bedrijf een rol kan spelen in efficiëntere bedrijfsvoering; het voorspellen van maintenance voor boilers aan boord. Het blijkt dat gedurende de levenstijd de werking kan verslechteren, waardoor een boiler meer brandstof gaat gebruiken. Door nu de data van een jaar te analyseren kunnen bepaalde patronen worden herkend, waardoor beter is te voorspellen wanneer onderhoud noodzakelijk wordt.

In het voorbeeld gaat het om boilers maar, zo legt Van de Lagemaat uit, de algoritmes kunnen op alle systemen aan boord los gelaten kunnen worden.

Bellen

“Ik ga het hebben over bellen”, introduceert Fulko Roos de vinding van Marine Performance Systems (MPS), het derde bedrijf dat zich in Delfzijl presenteert. Voor dit idee wordt de scheepsromp voorzien van banden met oscillatoren die luchtbellen produceren, aangedreven door een compressor aan boord. De banden worden ongeveer om de 25 meter aangebracht en de bellen worden onder het platte vlak van het schip geblazen, waardoor er een luchtlaag van 4, 5 millimeter ontstaat. Per band is het aantal luchtbellen te variëren. Dit systeem van luchtsmering, dat op bestaande schepen kan worden toegepast, vermindert de weerstand aanzienlijk. Volgens Roos van MPS kan dat een brandstofbesparing voor de reders opleveren van 6 tot 8 procent.

‘Je merkt aan alle reacties dat de maritieme sector wil verduurzamen’

De presentaties leveren interessante discussies op. Bij Amasus komt ook de organisatie van de branche aan de orde. Als een schip niet presteert wat er van te voren beloofd is, wordt de reder van toeleverancier naar toeleverancier gestuurd, van het kastje naar de muur. Er ontbreekt dan één aanspreekpunt.  

Soms gaat het ook gewoon om kennismaken. Kun je iets vertellen over jullie bedrijf en wie jullie klanten zijn vraagt men aan Van de Lagemaat. Astrid Drent, HR manager bij MF Shipping Group is benieuwd wat het aanbod van Widget Brain voor gevolgen heeft voor het personeel.

Praktische vragen

En er worden vooral ook veel praktische vragen gesteld: Hebben de luchtbellen van MPS ook effect op de schroef? (Ja, daarom kan eventueel de laatste band worden uitgezet.) Bij Wagenborg wil men weten of dit systeem ook kan worden toegepast op schepen die in de ijsklasse varen. En hoe werkt het systeem bij slingeren in zwaar weer?

Waterstof is een optie waar veel van verwacht wordt. Reders hebben daarom de nodige vragen voor Jonas Brendelberger van Zepp Solutions. Wat heb je eigenlijk nodig aan boord om een brandstofcel draaiende te houden, wil Ivo Ramakers, manager products van MF Shipping weten. “Een radiator voor de warmte afvoer, en natuurlijk waterstof.” Veel waterstof is nodig, zo’n drie keer het volume van diesel. Al snel worden er vergelijkingen gemaakt met LNG. Ook voor waterstof zullen er vergelijkbare regelingen komen, is de verwachting. Bij Wagenborg is men ook benieuwd naar de kosten. Voorlopig is een brandstofcel nog handgemaakt en dus prijzig, uiteindelijk is de verwachting dat de prijs vergelijkbaar zal zijn met diesel of benzinemotor.

Succes

De Duurzame Tour is voor herhaling vatbaar, vonden alle deelnemers. Fulko Roos van MPS: “Het is even kijken wat het op gaat leveren, maar het is natuurlijk mooi dat je je verhaal kunt doen. Met MF Shipping gaan we een vervolgafspraak maken.” Ook Van de Lagemaat van Widget Brain blikt met tevredenheid terug: “We hebben wel veel contact met een leverancier van de equipment, maar nu heb ik de hele dag gesproken met de eindgebruikers, dat was heel leerzaam. We willen graag verder spreken met geïnteresseerde bedrijven.”

Ook van de kant van reders waren er positieve geluiden. Wieger Duursema van Wagenborg: “Het is leuk om contact te hebben met deze bedrijven en het is ook efficiënt door dat in een groep te doen. Heel prettig om zo face-to-face te horen over deze oplossingen.”

Nathan Habers van de KVNR concludeert: “We wilden een platform creëren voor MKB-bedrijven om met de eindgebruiker in contact te komen. Dat is succesvol gebleken. Nu hebben we Rotterdam en Delfzijl aangedaan, volgend jaar kiezen we misschien voor andere regio’s. Je merkt aan alle reacties dat de maritieme sector wil verduurzamen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland