Drijvend offshore wind fundaties installeren | Maritiem Nederland
Achtergrond
Alles draait om de centraal geplaatste kraan (artist impression: Vuyk Engineering)

Nieuw ontwerp Heavy Lift Crane Vessel


Drijvend offshore wind fundaties installeren

Jan Spoelstra | woensdag 28 november 2018
Scheepsbouw, Offshore Wind

Fundaties van de volgende generatie offshore windturbines zullen steeds vaker drijvend geïnstalleerd worden in plaats van via jack-up schepen. “Wij hebben al nagedacht over fundaties die nog nooit geïnstalleerd zijn.”

Tijdens Offshore Energy 2018 van 22 t/m 24 oktober presenteerde Vuyk Engineering Rotterdam een nieuw type kraanschip voor het installeren van steeds grotere offshore wind fundaties. Opvallend is de afwezigheid van jack-up legs waarmee het schip zich vast zet op de bodem. Ontwerpen voor schepen die fundaties voor windturbines drijvend installeren komen al voorbij. Zo heeft DEME bijvoorbeeld de Orion in aanbouw, en heeft Boskalis met de Boka Lift inmiddels een halfafzinkbaar zwareladingschip omgebouwd om drijvend offshore wind fundaties te installeren, ook ontworpen door Vuyk.

Vuyk Engineering Rotterdam, onderdeel van Royal IHC, maakt regelmatig concept ontwerpen voor offshore bedrijven, en heeft derhalve een goed overzicht van hoe het installeren van offshore windturbines in zijn werk gaat. “We denken dat in de toekomst de fundaties door andere schepen geïnstalleerd worden dan de torens, gondels en rotorbladen”, zo schetst Nicky Mayenburg, senior project manager bij Vuyk Engineering Rotterdam. Toekomstige offshore windparken zullen bestaan uit turbines van 12 tot 15 megawatt. “Wij hebben al nagedacht over de fundaties die nog nooit gebouwd zijn.”

Kip-ei probleem

Het is volgens Mayenburg een klassiek kip-ei probleem. Windturbinefabrikanten willen steeds grotere en efficiëntere windturbines laten installeren, maar de schepen om deze op zee te plaatsen zijn nog niet voldoende beschikbaar. “Een reder die een schip zoals wij hier voorstellen in de vaart neemt, zal meedoen om het speelveld voorgoed te veranderen.”

Inmiddels zijn schepen met krachtige dieselelektrische voortstuwing met roerpropellers, ballastwatersystemen, voor deining compenserende kranen en grippers die de monopiles van windturbines exact op de juiste plaats houden uitstekend in staat om ervoor te zorgen dat de fundatie voor offshore windturbines exact op de juiste plek komt te staan.

“Alles bij dit schip draait om de kraan”, Aldus Mayenburg. “Die staat centraal op het schip. Het schip is bovendien relatief breed en kort waardoor het van zichzelf al bijzonder stabiel is. Ook wanneer er zware lasten overboord hangen. Bovendien beslaat de kraan daardoor het hele dek, en hoef je niet te skidden (zware lasten over het dek verschuiven, red.) met zware constructies. De accommodatie en brug hebben een bijzondere U-vorm, waardoor deze de kraan niet in de weg zitten en er meer dekruimte is om nog meer offshore wind fundaties mee te nemen.”

‘Doordat het schip relatief breed en kort is, is het van zichzelf bijzonder stabiel’

“Wij zeggen niet dat dit schip het ei van Columbus is, het is een afweging tussen stabiliteit, vrije dekruimte en een grote kraan die het hele dek beslaat; een compromis dat volgens ons goed werkt wanneer een regio met weinig mobilisatietijd veel windturbines installeert.”

Zwaardere fundaties

Het nieuwe offshore wind installatieschip van Vuyk kan zowel monopiles en transition pieces, tripods als jackets mee aan boord nemen en installeren. “Als gevolg van de toenemende waterdiepte zullen offshore bedrijven steeds zwaardere fundaties mee moeten nemen”, aldus Mayenburg. “Een conventioneel jack-up schip zou medio jaren twintig maar een beperkt aantal fundaties mee aan boord kunnen nemen.”

Is het ook mogelijk om de toren, gondel en rotor zonder jack-up schepen te installeren? Mayenburg: “Er zijn partijen die beweren dat dit inderdaad kan, maar wij hebben een andere visie. Een kraan die meer dan honderd meter boven het dek uit torent en die op een ashoogte van misschien wel 150 meter moet werken. Wij zien niet snel gebeuren dat dit zonder jack-up schip kan.”

Partners Maritiem Nederland