Nieuwe jongerenambassadeurs voor de maritieme sector | Maritiem Nederland
Achtergrond
De nieuwe jongerenambassadeurs. Van links naar rechts: Jesper Poppe, Danique Horstmeier en Bas Peeters.

Nieuwe jongerenambassadeurs voor de maritieme sectorIndra Waardenburg | donderdag 12 september 2019
Maritieme Cluster

Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam maakte Stichting Nederland Maritiem Land (NML) bekend wie de nieuwe Young Maritime Representatives (YMR’s) voor het komende studiejaar zijn geworden. Dat gebeurde dit jaar aan boord van de Pilot Station Vessel Polaris. Maritiem Nederland was erbij.


 

Voordat we aan boord van de Polaris stappen, verzamelen we ons in Hotel New York, waar we direct kennismaken met de nieuwe lichting YMR’s. “Om teleurstelling te voorkomen hebben we er dit jaar voor gekozen de nieuwe YMR’s al voor de zomer op de hoogte te stellen dat ze het zijn geworden. Daarnaast zijn het dit jaar niet vier, maar drie jongerenambassadeurs. Dat zijn er wel voldoende om de maritieme sector te promoten”, zegt Willeke Ruijtenberg, communicatie-adviseur bij NML.

Het is inmiddels de zevende keer dat de netwerkorganisatie van de maritieme sector jongerenambassadeurs aanwijst om andere jongeren te interesseren voor een opleiding en baan binnen de maritieme wereld. De nieuwe ambassadeurs zullen een jaar lang middels vlogs en blogs verslag doen over verschillende bijzondere maritieme gebeurtenissen.

‘Het is beter dat jongeren andere jongeren enthousiasmeren, in plaats van dat de oude garde dit doet’

“In de eerste jaren waren we blij dat we überhaupt kandidaten hadden. Inmiddels kunnen we kiezen en moeten we dan ook over een gefundeerde argumentatie beschikken waarom iemand het wel of niet is geworden. We merken dat het werk van onze YMR’s ervoor zorgt dat de maritieme sector beter gaat leven onder de jongeren. Het is beter dat jongeren andere jongeren enthousiasmeren, in plaats van dat de oude garde dit doet. We zien nu ook dat andere partijen in de maritieme sector dit overnemen; zoals de Koninklijke Marine en de haven van Rotterdam (Portvloggers). Beter goed gejat dan slecht bedacht zeg ik dan, zolang we maar samenwerken en hetzelfde verhaal vertellen”, aldus Arjen Uytendaal, managing director bij NML.

Onbekend maakt onbemind

Om 11.00 uur is het tijd om aan boord te gaan voor de officiële bekendmaking, die live wordt uitgezonden via Facebook. “Het is inmiddels een traditie geworden en tradities moet je hoog houden, zeker als het goede zijn, dus volgend jaar staan we hier als het aan mij ligt weer”, zegt Rob Verkerk, voorzitter van NML. “Laat ik eerst de oude YMR’s bedanken voor wat jullie hebben gedaan. Jullie hebben niet alleen de jongeren bereikt, maar ook volwassenen en kinderen. Jongeren zijn dan wel het belangrijkst, want dat is het aanstormende talent waarop wij binnen de sector zitten te wachten. De maritieme sector is buiten het zicht van de maatschappij en onbekend maakt onbemind. Daarom is het belangrijk om die aandacht wel te krijgen”, aldus Verkerk.

Na afscheid te hebben genomen van de vorige YMR’s mag Verkerk de Awards in de vorm van gouden bootjes uitreiken aan de drie nieuwe YMR’s. Danique Horstmeier (TU Delft), Bas Peeters (STC mbo college) en Jesper Poppe (Hogeschool Zeeland) mogen zich een jaar lang bezighouden met de maritieme topsector, te beginnen met de arbeidsmarktbranding campagne Maritime By. Na deze bekendmaking geeft oud-YMR Vera van Ewijk de vlog-camera over aan de nieuwe YMR’s, die zichzelf via de live uitzending meteen mogen voorstellen.

Bas Peeters (16) zit in zijn tweede jaar van de mbo-opleiding schipper/kapitein binnenvaart. Aangezien dit een bbl-traject is, zal hij veel varen en eens per zes weken een week naar school gaan. “Ik wil als YMR jongeren enthousiast maken voor de maritieme sector. Vaak bestaat het idee dat je veel weg bent in deze sector, maar dat hoeft helemaal niet. Dat is gewoon de keuze die je maakt”, zegt Peeters. Van jongs af aan voer Peeters in de zomervakanties al mee met zijn grootouders op hun binnenvaartschip en hij weet dan ook zeker dat hij na zijn opleiding in de binnenvaart aan de slag gaat.

Danique Horstmeier (20) zit in het derde jaar van de studie maritieme techniek en deed dit voorjaar als één van de jongste kandidaten mee aan de waterschapsverkiezingen. Horstmeier: “Ik merkte tijdens de waterschapsverkiezingen dat ik het leuk vind om andere mensen iets mee te geven. Als YMR wil ik graag jongeren inlichten over de diversiteit van de maritieme sector. Doordat ik zelf een maritieme opleiding volg weet ik wat er allemaal kan, maar ook hoe weinig mensen voor deze studierichting kiezen.” Zelf liep zij op de middelbare school een snuffelstage bij jachtbouwer Oceanco, waarna zij de keuze maakte voor maritieme techniek aan de TU Delft. 

Jesper Poppe (21) koos voor de maritieme sector nadat hij een reis van zes maanden door Nieuw-Zeeland had gemaakt. “Ik wil nog meer van de wereld zien en de maritieme sector is daar naar mijn idee het meest geschikt voor”, aldus Poppe. Inmiddels zit hij in het tweede jaar van de opleiding maritiem officier, waarbij hij voor de richting van stuurman heeft gekozen. Naast het enthousiasmeren van andere jongeren, wil Poppe als YMR ook zijn netwerk verbreden en persoonlijke vaardigheden ontwikkelen.

Meevaren met de marine

Voor de oud-YMR’s is de bekendmaking van de nieuwe lichting de laatste activiteit die zij zullen bijwonen. Het afgelopen jaar hebben zij bijzondere maritieme activiteiten meegemaakt; in juni mochten de YMR’s nog in tweetallen mee met het beloodsen van een schip. “Je zou kunnen zeggen dat dat onze afsluitende activiteit was, maar het kwam toevallig zo uit. Daarnaast zijn wij in februari nog drie dagen met een fregat van de marine mee geweest, waarbij we in een RHIB hebben gevaren en een helikopteroefening bij zonsondergang hebben mogen aanschouwen”, vertelt Marijn van Giesen. Zelf is hij net gestart met zijn hbo-opleiding maritieme techniek, dus hij is – gezien de drukte – ook enigszins opgelucht dat het erop zit.

Vera van Ewijk vindt het ook prima dat het maar voor één jaar was, maar is blij dat ze het heeft gedaan. Van Ewijk: “Het was leuk om te zien hoe andere studies in elkaar zitten. Zelf zit ik natuurlijk in de marinewereld, dus dan krijg je daar niets van mee.” Over een maand stapt zij aan boord van de Zeven Provinciën voor haar afsluitende stage, de praktische bedrijfsintroductie (PBI).

‘Jongeren zijn het aanstormende talent waar wij binnen de sector op zitten te wachten’

Jesse de Vroet en Mick van der Velden zijn beiden ook bezig met het afronden van hun opleiding, waarna Van der Velden aan zijn master kan beginnen en De Vroet binnenkort hoopt te starten met zijn eerste baan.

Demonstratie loodswezen

Na de daadwerkelijke bekendmaking van de nieuwe YMR’s maakt de Polaris, onder leiding van Capt. Marco Vermaas, een kleine vaartocht op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van sleephopperzuiger HAM317 van Van Oord aan de Parkkade keert de Polaris om en vaart terug richting de Erasmusbrug, waar de demonstratie van het Loodswezen plaatsvindt.

Met een helikopter wordt een loods op het voorsteven van de Polaris geplaatst. Ondanks het slechte weer blijft de Polaris goed op zijn plek liggen, terwijl de loods zelf al draaiend om zijn as op het voorsteven landt. Na even een korte pauze voor de loods op de brug, keert de helikopter terug om de betreffende loods weer van boord te halen. Na het aanmeren kunnen de nieuwe YMR’s direct aan de slag tijdens de Wereldhavendagen. https://maritimebyholland.nl/

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland