Achtergrond
Arjen Uytendaal (foto: NML)

Column NML


De koers is uitgezet, nu gaan varen

Arjen Uytendaal | woensdag 10 januari 2018
Maritieme Cluster

Welke koers gaat de maritieme sector in 2018 varen? In de laatste Maritieme Monitor (www.maritiemland.nl) kunt u lezen dat nog lang niet alle sectoren de crisis voorbij zijn. Aanhoudende overcapaciteit en lage olie prijzen drukken een stempel op de sector.

We moeten niet alleen focussen op het aantrekken en behouden van de juiste mensen, maar ook inzetten op innovatie, internationalisering en export. Wij kunnen meer dan alleen prachtige producten maken en verkopen. Welke maatschappelijke uitdagingen kan de maritieme sector helpen oplossen? Wat kunnen wij bijdragen aan een schonere en veiligere wereld?

In 2018 gaan wij verder aan de slag met het realiseren van een veilige, duurzame en welvarende ‘blauwe’ toekomst. Doordat er steeds minder ruimte op land beschikbaar is, kijkt men steeds meer naar het ‘water’ voor oplossingen. Niet alleen voor transport van goederen via de blauwe route (veilig en beschermd), maar ook om op te leven (drijvende eilanden), als energiebron (wind, zon, getijden, temperatuurverschillen) of als bron voor voedsel en grondstoffen.

Om te zorgen dat we dit in lengte van jaren kunnen blijven doen is belangrijk om de zee op een duurzame en verantwoorde manier te gebruiken. Internationaal spreken we van Sustainable Development Goal 14 (Conserve and sustainably use of the oceans, seas and marine resources for sustainable development). Vergeet ook onze ambities voor schonere, slimmere en veiligere schepen niet. Denk aan het E-ship (emissieloos schip), bijvoorbeeld door Wind Assisted Ship Propulsion of hybride voortstuwing en bio- of hernieuwbare brandstoffen. Maar ook aan een A-ship (autonoom schip) dat door geïntegreerde automatische en autonome systemen veiligheid en efficiëntie combineert.

We zijn dan ook blij dat markt en overheid samen met een Green Deal aan de slag gaan. Juist omdat het kabinet aangeeft dat er in onze sector nog milieuwinst behalen is. Maar hoe gaan we dit samen bereiken? Begin 2018 komt de overheid met een concreet actieplan voor de komende paar jaar, het ‘Werkprogramma Maritieme Strategie’. Daarin kunt u precies zien wie wat gaat doen om de genoemde ambities te verwezenlijken en wat er te verwachten valt! De koers is uitgezet, nu gaan varen, op volle kracht.

Arjen Uytendaal, Managing Director Nederland Maritiem Land

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland