Cruiserederijen bieden voor elk wat wils | Maritiem Nederland
Achtergrond
Sibrand Hassing: 'Promotiecampagne moet cruisen beter voor het voetlicht brengen.' (foto: Erik Janssen/KVNR)

KVNR-lid aan het woord: Sibrand Hassing (HAL)


Cruiserederijen bieden voor elk wat wils

Lennart Kik | woensdag 31 oktober 2018
Zeevaart, KVNR-lid aan het woord

In de nieuwe actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt elke aflevering een rederij aan het woord die is aangesloten bij de redersvereniging. Sibrand Hassing, directeur Fleet Operations Europe bij Holland America Group en duo-voorzitter van de KVNR, bijt de spits af. Hoe kijkt hij naar de cruisemarkt en welke branchethema’s houden hem bezig als KVNR-bestuurder?

Cruisepassagiers zijn steeds minder welkom in steden als Barcelona, Venetië en Amsterdam. Wat merkt Hassing daarvan? “Daar zit ik middenin. Namens CLIA (Cruise Lines International Association, red.) voer ik onder meer gesprekken met het gemeentebestuur van Amsterdam. Ik constateer dat het voor een groot deel om perceptie gaat. Het toerisme in z’n algemeen stuit in veel Europese steden op grenzen. Cruisepassagiers zijn hierbij makkelijk te identificeren, maar ze vormen gemiddeld minder dan 2 procent van het totale aantal toeristen.”

“Als je dat verder gaat afpellen, kom je tot andere inzichten. Zo gaan onze passagiers vrijwel allemaal te voet de stad in en maakt de helft van de passagiers een excursie buiten Amsterdam. Mocht de gemeente besluiten de PTA te verplaatsen naar een andere locatie, dan zullen passagiers die de stad willen bezoeken met bussen naar het centrum moeten komen. Dat geeft een veel grotere druk op de infrastructuur en luchtkwaliteit.”

Promotiecampagne

Het aantal Nederlandse cruisegasten blijft al jaren achter bij de belangstelling in landen als Duitsland en Engeland. Om de kennis over cruisevakanties te vergroten en de vooroordelen weg te nemen is de HAL vorige maand begonnen met de campagne ‘Holland America Line… waarom niet nu?’.

“Cruise operators reroute from the middle aged to millennials”, schreef de Financial Times al in 2016. “Wij proberen ons product beter voor het voetlicht te brengen. Niet alleen bij pensionado’s maar ook bij de jongere generatie”, zegt Hassing. “Uit onderzoek blijkt dat zo’n 6 procent voelt voor een cruisevakantie, vele malen hoger dan het huidige aantal. Dit laat zien dat er een enorme potentie is.”

“De uitdaging voor de sector is om cruisepenetratie te vergroten. We zitten nu even boven de 1 procent. Als je dat wil verdubbelen naar 2 procent, heb je ook tweemaal zoveel capaciteit nodig. Heel veel groter kunnen de cruiseschepen niet worden, want niet alle havens kunnen die schepen ontvangen. En als je minder havens aandoet, maak je je product weer minder aantrekkelijk. Dat zijn allemaal afwegingen die je als cruiserederij maakt.”

'De uitdaging voor de sector is de cruisepenetratie te vergroten'

Hassing is een zogeheten ‘zij-instromer’ bij de HAL. Tot 1992 voer hij op vrachtschepen en daarna werkte hij 21,5 jaar voor de overheid. Warme gevoelens bij passagiers- en cruiseschepen had Hassing niet direct, maar toen hij samen met zijn vrouw een cruise naar Alaska maakte, waren ze allebei verkocht. Het echtpaar gaat nu één keer per jaar cruisen.

Wat maakt cruisen aantrekkelijk? “De meeste cruiserederijen bieden eigenlijk stedentrips aan. Met als voordeel dat je in de ochtend aankomt. Overdag kun je een stad of de omgeving verkennen en aan het einde van de dag ga je aan boord voor het diner en – als je wil – van een show genieten. De volgende ochtend word je wakker en lig je op de volgende bestemming. Je reist als het ware met je hotel mee. Er is voor elk wat wils, van een simpele all-in vakantie tot hele luxe reizen naar bijzondere bestemmingen waar je normaal gesproken nooit komt.”

Rol voor Damen

Deze zomer werd bekend dat Damen een joint venture aangaat met de Italiaanse scheepswerf T. Mariotti. Samen gaan zij twee 170 meter lange expeditieschepen bouwen voor ultraluxe reizen naar Antarctica en het Noordpoolgebied. De schepen gaan varen voor Seabourn, het luxemerk binnen de Holland America Group. De opdracht vervult ook Hassing met trots. “Damen probeert al heel lang toegang tot de cruisemarkt te krijgen. Zeker als je schepen voor Seabourn wil bouwen, moet je kunnen aantonen dat je de hoogst denkbare kwaliteit in huis hebt.”

Sinds enkele jaren is Damen ook eigenaar van een droogdok in Rotterdam dat een ideale plek zou zijn voor groot onderhoud en refits van cruiseschepen. Sinds de inspectie SZW in 2014 een megaboete oplegde aan de eigenaar van de ‘Oasis of the Seas’, mijdt de cruisesector het dok echter als de pest. “Puur slecht voor de reputatie van Nederland”, beaamt Hassing.

“Veel cruises in Noordwest Europa beginnen in deze regio. Dover, Southampton en Hamburg liggen op korte afstand van Rotterdam. Wat je als cruiserederij niet wil is leegvaren. Daarom is Freeport op de Bahama’s bijvoorbeeld zo populair als cruisewerf. Je hoeft vandaar maar drie of vier uur een oversteek te maken en je kan weer vertrekken vanuit Fort Lauderdale of Miami. Rotterdam zou een soortgelijke hub-functie kunnen vervullen.”

Milieudossier

Binnen de KVNR houdt Hassing zich onder meer bezig met het milieudossier en de kwaliteit van het Nederlands register (die door de terugtrekkende overheid naar beneden gaat). De KVNR heeft zich in april volledig achter de IMO-reductiedoelstellingen geschaard en vindt eigenlijk dat de leden nog wel een tandje kunnen bijzetten.

'Grootste milieuwinst behaald door vaarsnelheid naar beneden te brengen'

De cruisesector draagt ook haar steentje bij, zegt Hassing. “Sinds 2008 hebben we als Carnival (inclusief HAL) de CO2-uitstoot met 25 procent gereduceerd. De 2030-doelstelling (40 procent reductie, red.) zal voor ons geen groot probleem zijn. Bij onze zuster-brand AIDA varen nu al verschillende schepen op LNG. De grootste winst hebben we behaald door de snelheid naar beneden te brengen en de reisschema’s zo efficiënt mogelijk in te richten. Het voordeel van de cruisemarkt is dat we het grootste deel van de keten zelf onder controle hebben. In de containervaart heb je daar als rederij minder invloed op.”

“Naast de vaart eruit halen, proberen we het energiegebruik in het hotelbedrijf fors naar beneden te brengen. En we hameren op de luchtkwaliteit. We willen het liefst midden in de haven liggen. Om de emissies in de haven tot een minimum te beperken zouden wij graag zien dat er walstroom wordt aangelegd. In Rotterdam vraagt dit om een aardige investering. Kijk je echter naar het effect op de verbetering van de luchtkwaliteit en de volksgezondheid, dan is die investering best snel terugverdiend. Bijna al onze schepen zijn al voorbereid op het gebruik van walstroom.”

De walstroom moet volgens de HAL wel van duurzame en verantwoorde oorsprong zijn. “Met het vervangen van de uitstoot in de haven door walstroom die wordt opgewekt in kolencentrales, schiet je niets op. Dat is water naar de zee dragen.”

Partners Maritiem Nederland