‘Coronavirus heeft ook effect op onze markt’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
De Hanze Göteborg is één van de bulk carriers in de vloot van Hanzevast Shipping.

KVNR-lid aan het woord: Peter Dekker, Hanzevast Shipping


‘Coronavirus heeft ook effect op onze markt’

Karin Broer | maandag 23 maart 2020
Zeevaart, KVNR-lid aan het woord

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. De Groningse rederij Hanzevast Shipping vaart met vier handy size bulk carriers en één offshore support vessel. Wat kenmerkt Hanzevast? “Wij zijn betrouwbaar en gedegen”, zegt directeur Peter Dekker.

Het is eind februari en het nieuws wordt beheerst door het coronavirus. Dat beïnvloedt ook de markt van de droge ladingschepen van Hanzevast die de wereld over gaan met goederen als aluminium, staal, kunstmest en soja. Een markt die zoals Dekker zegt “enigszins resistent is aan de waan van de dag”, maar het coronovirus heeft ook effect op deze markt. Dekker: “De droge bulk index zou een reflectie moeten zijn van vraag naar scheepscapaciteit versus aanbod van scheepscapaciteit, maar helaas zo is dat niet, emoties nemen nu de overhand. Angst is een zeer slechte raadgever.”

Dekker heeft voor hetere vuren gestaan. Hij heeft 38 jaar in het buitenland gewerkt (op alle continenten behalve Afrika) en de nodige avonturen beleefd in verre oorden. Begonnen bij Nedlloyd lijnen en vervolgens bij P&O Nedlloyd en Maersk. Hij heeft zelfs een eigen rederij opgericht, de Mercosul Line in Brazilië. Zurich was zijn laatste standplaats als directeur Global Key Clients bij Maersk. In 2016 keerde hij terug naar Nederland.

Altijd aanbod

Zonder onverwachte gebeurtenissen is de wereldhandel in ‘commodities’, waar de huidige vier bulk carriers van Hanzevast in opereren, redelijk stabiel. Dekker: ‘Als er een zogenoemde handelsoorlog uitbreekt tussen de VS en China dan wordt er bijvoorbeeld geen soja meer verscheept uit Amerika, maar uit Brazilië. Er is vraag en altijd is er wel ergens aanbod. Dat maakt de wereldhandel zo interessant. Wij lezen een krant heel anders, is er een koffieprobleem in Brazilië, dan vraag je je af waar komt de koffie dan vandaan? Want in Europa gaan we echt niet minder koffiedrinken.”

Hanzevast – dat dit jaar 25 jaar bestaat – is een fondsenhuis. Dat betekent dat het bedrijf onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat en dat ook Dekker de bankierseed heeft afgelegd. Hanzevast investeert in vastgoed en in schepen. Voor het operationeel houden van de schepen is een rederij opgericht, Hanzevast Shipping. In het verleden had Hanzevast meer schepen, waaronder sleepboten, tankers en MPP’s.

Dekker: “Recentelijk hebben we de tankers verkocht. Een van die tankers werd zelfs nog overvallen in West-Afrika, met vele kogelgaten in de opbouw, zonder een ruit geraakt te hebben trouwens, maar we waren leeg en konden de piraten voor blijven. Wij bekijken de ontwikkelingen en kansen in de markt steeds vanuit het belang van de investeerder. In het verleden hebben we samengewerkt met onder meer Fairmount (sleepboten), Noordhoek (offshore support vessel) , Boskalis (diving support vessel), Anthony Veder (gastankers ) en Oldendorff (bulk carriers). Ook nu staan wij open voor samenwerking. Of het nu financiering, bouwbegeleiding of technisch management betreft.”

Typisch Hanzevast

Wat is typisch Hanzevast? Dekker: “Onze investeerders komen op de eerste plaats. Wij zijn gedegen en we nemen geen onnodige risico’s. Op shipping gebied zorgen we goed voor onze bemanning en schepen, zoals het een reder betaamt. We zijn betrouwbaar en gedegen. En duurzaam, want ook dat is een van de kernwaarden van Hanzevast.”

Dekker kan zich kwaad maken als het om het imago van de scheepvaart gaat. “De scheepvaart heeft onterecht een uitermate vervuilend imago. Als je de uitstoot van de scheepvaart vergelijkt met de uitstoot van de vrachtwagen, per kg/km, dan is de scheepvaart bijna schoon te noemen! Maar wie weet dat? Bijna niemand. Onze investeerders krijgen kwartaalrapportages en dan leveren we precies aan wat wij aan CO2 hebben uitgestoten en hoe zich dat verhoudt met vervoer per vrachtwagen.”

eConowind unit

“Wat wij op onze eigen schepen doen? Wij varen op ultra low sulpher fuel en we proberen het plasticgebruik aan boord van het schip flink terug te dringen. Ook installeren we ballastwater behandelingssystemen.” Maar ook ontwikkelingen als die met eConowind volgt Dekker. “Wij proberen nu met degene die ons schip gecharterd heeft, om een eConowind-unit op het eerste ruim te mogen zetten om het systeem te testen. Wij hebben schepen met kranen, dus die container moet niet in de weg staan.”

'Als we gaan investeren in een nieuw scheepsfonds dan moet dat ook een duurzaam schip zijn

“Als we gaan investeren in een nieuw scheepsfonds – wat we ook absoluut willen – dan moet dat ook een duurzaam schip zijn. Wij zitten in de wereldhandel en daarom zijn wij wel zeer gecharmeerd van kranen, alleen al vanuit duurzaamheidsprincipe. Kranen maken het mogelijk om de lading zo dicht mogelijk bij de eindontvanger te krijgen. Niet elk haventje heeft zijn eigen los en laadgerei, daarom zijn we ook zo blij met onze huidige schepen, ze kunnen overal komen.”

Details over het nieuwe scheepsfonds kan Dekker nog niet geven. “We wachten op het juiste moment om dat in de markt te zetten. We staan onder toezicht van de AFM, de risico’s moeten goed verwoord zijn. Dat heeft tijd en zorgvuldigheid nodig.” Maar het is zeker tijd om met iets nieuws te komen, aldus Dekker.

Nederlandse vlag

De schepen van Hanzevast varen onder Nederlandse vlag, maar of dat zo blijft is de vraag. “Wij zijn een Gronings bedrijf en eigenlijk was het gewoon logisch om die schepen onder Nederlandse vlag te brengen. Maar we kijken hier wel naar. Wat het voordeel is van onder Nederlandse vlag varen, kan je – en moet je – je best afvragen. Nederland is een land van regeltjes en afspraken en compromissen. Wij hebben onze eigen standaarden, wat bemanning, lading en onderhoud van het schip betreft. Dat zijn onze Hanzevast-standaarden, en of ik nu vaar onder de vlag van Malta of onder de Liberiaanse vlag, de standaard blijft precies gelijk. Dus in hoeverre is de Nederlandse vlag een pluspunt? Wij staan ook nog onder klasse-toezicht dus ook aan die kwaliteitseisen moeten we voldoen. We zijn wel op een punt beland dat we echt nog eens willen kijken naar alternatieven. Aan de andere kant is de Nederlandse vlag wel een quality tick. Het is een extern symbool van de waarden waar wij voor staan.”

Gelijkgezinden

De KVNR biedt voor Dekker een mogelijkheid om gelijkgezinden te ontmoeten, en met elkaar ervaringen uit te wisselen. “Hoe doen collega-rederijen dit? En hoe doen wij dat? Dat vind ik een belangrijke rol van de KVNR.” Wel zou Dekker graag willen dat de KVNR nog meer het belang en positieve kanten van de scheepvaart naar buiten brengt, zoals de vergelijking in CO2-uitstoot per kilometer tussen vrachtwagen en schip. “Er wordt nu te negatief over de scheepvaart gesproken. Daar moet weerwoord op komen in kranten en publicaties. Het zou fantastisch zijn naar buiten te brengen wat wij doen en waar wij voor staan. Lang niet iedereen weet dat 90 procent van de goederen, die wij hier om ons heen zien staan, per schip binnenkomt.”

‘KVNR mag meer aan de weg timmeren met groene oplossing voor vervoer over water’

Ook de kansen die scheepvaart biedt voor binnenlands vervoer zouden meer naar voren moeten komen, vindt Dekker. “Als je over de snelwegen rijdt, zie je overal bedrijventerreinen. Elke gemeente probeert DHL of een distributiecentrum van Wehkamp binnen te hengelen, dat is zo ongelooflijk stupide. Vervoer over water in Nederland ligt zo voor de hand, niet alleen vanuit duurzaamheid maar ook vanuit het oogpunt van natuurbehoud. Ook daar zou KVNR wellicht meer aan kunnen doen: aan de weg timmeren met een groene, duurzame oplossing door vervoer over water in plaats van over de weg. Daar werk ik graag aan mee.”

Hanzevast Shipping

Huidig aantal en type schepen: vier handy size bulk carriers 35.000 DWT, één offshore support vessel.

Belangrijkste markten: wereldwijd met nadruk op Latijns Amerika en de Baltische Staten.

Belangrijkste werkzaamheden: vervoer van lading/commodities

Partners Maritiem Nederland