Achtergrond
Sander Vergroesen, directeur IRO

Column Nederland Maritiem Land


Column NML

Sander Vergroesen | donderdag 28 september 2017
Maritieme Cluster

Sinds het internationaal Klimaatakkoord staat het vormgeven van de Energietransitie hoog op de agenda. Om de mogelijkheden en betrokkenheid van onze lid bedrijven in de ontwikkelingen die met deze energietransitie gepaard gaan te tonen, gaat IRO verder met haar activiteiten onder de nieuwe naam: Branchevereniging van Nederlandse Toeleveranciers in de Olie- en Gasindustrie en Offshore Renewable Industrie.

De fluctuerende olieprijzen en de uitputting van conventionele bronnen in onze traditionele thuismarkt – de Noordzee – hebben ervoor gezorgd dat bedrijven hun portefeuilles diversifiëren. In de afgelopen jaren hebben steeds meer IRO-leden indrukwekkende projectresultaten op de offshore windmarkt geleverd en hebben zij bijgedragen tot de installatie van offshore windparken.

Nederlandse bedrijven die actief zijn in de offshore industrie staan vanuit ons maritiem verleden wereldwijd bekend om hun expertise, kennis en ervaring. Vanuit onze rol in de olie- en gassector weet Nederland als geen ander wat het is om in water en op zee veilig en effectief te bouwen en te werken. De grootste uitdaging voor de komende periode is het behouden en versterken van onze positie in de top-5 van wereldwijde leveranciers in de offshore energie industrie met daarbij een volledige integratie van offshore renewables (wind, mariene en getijden energie).

Om de energietransitie te versnellen is samenwerking tussen belanghebbenden van de industrie van vitaal belang. Een goed en recent voorbeeld van deze samenwerking is het TKI North Sea Energy programma, waarin het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen de komende jaren hun krachten bundelen om de energietransitie op de Noordzee te versnellen, de CO2-uitstoot en de kosten te reduceren.

‘Bedrijven en onderzoeksinstellingen bundelen krachten om de energietransitie op de Noordzee te versnellen en CO2-uitstoot te reduceren’

Het onderzoeksprogramma is gericht op het verder ontwikkelen van de kansen die ontstaan bij het maken van slimme koppelingen tussen offshore windenergie en gasinfrastructuren. Dit programma wordt ondersteund door Topsector Energie en heeft vijftien deelnemers vanuit bedrijfsleven, brancheorganisaties, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Terwijl onze IRO-leden zich blijven richten op kostenefficiëntie, duurzaamheid en innovatie in conventionele olie- en gasontwikkeling op wereldwijde schaal, biedt de energietransitie enorm veel mogelijkheden. Daarnaast stelt de unieke succesvolle Nederlandse aanpak van samenwerking ons in staat om de positie van onze maritieme cluster in de wereldwijde energie industrie op hoog niveau te houden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland