COLUMN Marjolein Jansen, lid College van Bestuur STC-Group | Maritiem Nederland
Achtergrond

COLUMN Marjolein Jansen, lid College van Bestuur STC-Group


COLUMN Marjolein Jansen, lid College van Bestuur STC-GroupMarjolein Jansen | donderdag 17 april 2014
Maritieme Cluster, Arbeidsmarkt

Bedrijfsleven en onderwijsinstellingen die actief zijn binnen het maritieme cluster hebben elkaar hard nodig.

Vooral technische bedrijven zitten te springen om goed geschoold en gemotiveerd personeel. Jongens en meiden met gedegen vakkennis en een forse dosis enthousiasme voor deze prachtige, innovatieve sector. Ook bij rederijen en in de offshore blijft de komende jaren behoefte aan instroom van goed opgeleide jongeren met een forse dosis verantwoordelijkheidsgevoel.

Het opleiden van medewerkers van de toekomst is een gezamenlijke taak van onderwijs en bedrijfsleven maar dan wel ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en eigen expertise. Onderwijsinstellingen zoals het Scheepvaart en Transport College (vmbo/mbo) en de Rotterdam Mainport University (hbo) zijn en blijven verantwoordelijk en toegerust voor het borgen van onderwijskwaliteit. Onze taak is er bovendien voor te zorgen dat jongeren niet alleen volwaardige professionals worden, maar ook volwaardige burgers. Dat laat onverlet dat bedrijven een eigen, even cruciale rol spelen in het onderwijsproceste weten het bieden van praktijkervaring. Zeker bij een vakinstelling als het STC waar praktijkervaring verweven is in het onderwijs.

Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid het onderwijs te voeden met informatie over de toekomst van de sector en daarmee de ontwikkelingen in het beroep. Op basis van die input, die bij het STC geborgd is via de bedrijfstak- en beroepenveldcommissies, kunnen wij ons onderwijsprogramma steeds actueel houden zodat de competenties van de jong professionals die de schoolbanken verlaten zo optimaal mogelijk aansluiten bij de wensen van het bedrijfsleven. Dit is echter niet een proces van vandaag op morgen. Het ontwikkelen van een opleiding (of het grondig aanpassen daarvan) duurt vijf jaar: één jaar om te ontwikkelen en vier jaar om deelnemers op te leiden. En dat is soms best lastig binnen de dynamische sector als het maritieme cluster maar het lukt de STC-Group al bijna 25 jaar om wereldwijd duizenden mensen op te leiden voor deze sectoren, hand in hand met de bedrijven leidt dat tot de beste resultaten.

Daarnaast vinden onderwijs en bedrijfsleven elkaar op het vlak van stageplaatsen. In economische hoogtijden is het ter beschikking stellen van stageplaatsen vaak geen probleem. Maar juist ook in economisch zwaardere tijden is het belangrijk om te blijven investeren in de praktijkopleiding van jongeren. Ook dat is een kwestie van langetermijndenken. Als de economie straks weer aantrekt en de behoefte aan nieuwe instroom toeneemt, moeten de jongeren klaar zijn om de arbeidsmarkt te betreden en dat is een gezamenlijke inspanning.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland