COLUMN André Vink, directeur HISWA Vereniging | Maritiem Nederland
Achtergrond

COLUMN André Vink, directeur HISWA Vereniging


COLUMN André Vink, directeur HISWA VerenigingAndré Vink | donderdag 19 september 2013
Jachtbouw & Watersport

Uitkijkend over het IJ en de HISWA te water, die in de afgelopen week om ons heen is opgebouwd, vandaag onder een blauwe wolkeloze hemel is het leven mooi!

We verhuisden vorige week van het lommerrijke Driebergen naar het HISWA Nautisch Centrum Amsterdam, gevestigd op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Beroemde schepen als de ‘Oranje’ liepen hier van de helling, gebouwd door ‘mannen van ijzer’. Zo’n twintig jaar wist Amsterdam niet wat te doen met dit stuk verleden. Ook het Stadsdeel hoorde er niet bij.

Anno 2013 bruist Noord dankzij de visie van bestuurders en ondernemers. De focus ligt op de IJ-oevers en gelukkig staan de bestuurders weer met hun gezicht naar het water en kan er hier veel. Amsterdam is ‘hot’. Het nieuwe Centraal Station, de Noord/Zuidlijn, het nieuwe gerechtshofgebouw, maar ook de Shell toren die door IDenT wordt omgetoverd tot een nieuw uitgaanscentrum. De NDSM-werf wordt getransformeerd tot een plek waar wonen, werken en recreëren bijeen worden gebracht onder het motto ‘mix to the max’. Evenementen als Faltifest en Volt trekken jaarlijks al zo’n 200.000 bezoekers. HISWA Vereniging, met haar focus op de watersportindustrie, koos vijf jaar terug om op deze historische plek iets moois voor de sector te realiseren. Een plek om trots op te zijn, maar ook onderdeel van iets groters. Op 3 september opende koning Willem-Alexander de 30ste HISWA te water en het HISWA Nautisch Centrum Amsterdam, onderstrepend dat de sector ‘betekenisvol’ is.

Met 2.200 bedrijven, 25.000 medewerkers, 2,5 miljard omzet en 1,5 miljoen watersporters in Nederland zijn we van belang. Daarom zijn we eind jaren negentig in Stichting Nederland Maritiem Land gestapt en bij de recente doorstart waren we van de partij. Dankzij een toppositie in de wereld is het exportbelang groot en zijn onze superjachtwerven en toeleveranciers global players geworden. Sterk door samenwerking binnen de keten en sterk door samenwerking binnen het cluster, dat nog een fantastische toekomst voor zich heeft. ‘Think yachts, think Holland’ is de slogan waarmee wij de sector wereldwijd neerzetten om onze toppositie in alle bescheidenheid te benadrukken. ‘Be good and tell it’ geldt voor het gehele maritieme cluster en dat doen we gelukkig ook steeds beter!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland