CIG doet meer dan staalpakketten leveren | Maritiem Nederland
Achtergrond
CIG bouwde in totaal zes dieselelektrische multipurpose schepen voor rederij Hartmann uit Urk.

CIG doet meer dan staalpakketten leveren

Karin Broer | maandag 4 augustus 2014
Offshore, Toeleveranciers, Scheepsbouw

Central Industry Group (CIG) gaat in opdracht van twee Nigeriaanse reders acht schepen bouwen voor de offshore: twee offshore support vessels, vier anchor handling supply vessels en twee accommodation crane barges. Het Groningse bedrijvenconglomeraat doet tegenwoordig veel meer dan staalpakketten leveren voor Noord-Nederlandse werven.

In de snijhal van het staalbedrijf van Central Industry Group (CIG) in Groningen tillen grote magneten stalen platen naar de plasmasnijders. Een dozijn kleine plaatjes wordt uitgestanst, het overgebleven frame verdwijnt met een knal in een grote afvalcontainer. Er is een voortdurend geluid van snijbranders en stalen platen die neerknallen. Dit is de wereld van staal. Alle platen krijgen hier codes: positioneringslijnen worden erop gedrukt, het bouwnummer en het plaatnummer. Samen vormen de codes een doordacht systeem waardoor het straks op de werf gemakkelijk en efficiënt is het schip te bouwen.

‘Wij willen de komende jaren groeien en die groei moeten we internationaal vinden’

Een hal verder worden de gesneden platen vervormd. Twee mannen bedienen een gewicht dat neerbeukt op het staal, de plaat krijgt hier exact de juiste vorm. Een serie gesneden en vervormde platen zal straks op een pallet per vrachtwagen vervoerd worden naar de werf.

“Hier zijn we wereldkampioen in”, zegt Jan Koopmans, CEO van CIG in het naastgelegen hoofdkantoor. “We zorgen ervoor dat de werf precies op het juiste moment de juiste pallet met staaldelen krijgt. De delen zitten op volgorde in het pakket. Ja, je kunt het vergelijken met een Ikea-kast of een Lego-bouwpakket. Bij de werf hoeven ze niet te zoeken, alles zit op volgorde. Dat betekent dat op de werf snel meters kunnen worden gemaakt. Dit hele proces, daar zijn we wereldkampioen in. Een werf die bij ons staalpakketten koopt, kan enorm besparen op zijn productieproces. Wij zijn iets duurder in kostprijs maar dat verdient de werf weer terug in het productieproces.” En dat hebben ze bijvoorbeeld ook in Maleisië ontdekt, zo worden hier staalpakketten voor zes fregatten van de Maleisische marine gemaakt.

Bonte verzameling

De oorsprong van CIG ligt in 1972 toen vijftien Noord-Nederlandse werven efficiënter wilden werken door het snijden en vervormen van staal gezamenlijk te gaan doen. Die constructie was geen onverdeeld succes. De werven waren aandeelhouder én klant en dat wrong: de aandeelhouder wil zoveel mogelijk rendement, maar de klant wil een zo laag mogelijke prijs. Het bedrijf kwam meer en meer op afstand van de werven en groeide uit tot een complete toeleverancier. Naast het staalverwerkingsbedrijf Groot Staal kwam er een engineering bedrijf (Vuyk Engineering) bij, een bedrijf voor ontwikkeling van software voor de scheepsbouw (Numeriek Centrum Groningen), een bedrijf voor piping-systemen, een bedrijf voor lieren en ankers, enzovoort. Begin deze eeuw ging CIG ook internationaal werken: Ostseestaal uit Stralsund kreeg eenzelfde rol als Groot Staal in Groningen; een bedrijf in container en lashing equipment uit Bremen kwam onder de CIG paraplu. Zo ontstond een bonte verzameling van maritieme toeleveranciers.

De laatste drie jaar is CIG opnieuw in ontwikkeling. Koopmans: “De basis van de groep is nog altijd staalverwerking: het snijden en vervormen. Maar als toeleverancier aan de werven ben je afhankelijk van de conjunctuur van de werven. Daarom hebben we afgelopen jaren besloten ‘omhoog te gaan in de keten’. Veel mensen kennen ons van de staalpakketten, maar we kunnen ook een casco, een ponton of een compleet schip leveren. We hebben heel veel zelf in huis: engineering, equipment, projectmanagement. Voor bijvoorbeeld de elektronica en de motoren werken we samen met andere partners. We bouwen met de klant bij de werf in Stettin in Polen waarmee we samenwerken, maar het afbouwen doen we dan weer in Duitsland, in Stralsund, of Nederland, in Harlingen.” Zo werden al schepen gebouwd voor Hartman op Urk en Abis in Harlingen.

CIG blijft ook staalpakketten leveren. Koopmans: “Wij hebben een tweesporenbeleid: de staalpakketten voor de werven, dat is onze stabiele onderstroom, en daarnaast casco’s en complete schepen voor reders. We willen overigens geen reders bij onze klanten weghalen, dat is een stilzwijgende afspraak. Wij willen graag een langetermijnrelatie met onze klanten.”

Internationaliseringsslag

Terwijl in het verleden alle CIG-bedrijven in de markt opereerden onder eigen naam, wordt nu de naam CIG bewust naar voren geschoven, op de website en in andere uitingen van het bedrijf. Koopmans: “Dat doen we omdat we willen laten zien dat we een sterke partij zijn met een solide financiële basis. Als groep zijn wij nu totaal onbekend, dat willen we veranderen. We hebben nu ook een vestiging geopend in Rotterdam. We willen een naam zijn als IHC of Damen.”

De naam van deze twee bedrijven noemt Koopmans bewust. “We willen een internationaliseringsslag maken en dan zijn IHC en Damen twee belangrijke voorbeelden, al zijn die bedrijven veel groter. We hebben inclusief de werf in Polen 1100 werknemers. Bij ons passen schepen vanaf 10 miljoen tot 30-35 miljoen, de kleine en middelgrote reders. We hebben een commercieel directeur die bij IHC vandaan komt, verschillende projectdirecteuren uit de Damen-stal, die nemen hun kennis en ervaring mee, zo leer je verder. Wij willen de komende jaren groeien en die groei moeten we internationaal vinden.”

Kansen ziet Koopmans vooral buiten Europa: “In Afrika en Zuid-Amerika, in de offshore en in LNG zien wij het nodige gebeuren. We hebben net een grote order binnengehaald in West-Afrika.” CIG gaat acht schepen leveren aan twee Nigeriaanse reders. Het betreft twee offshore support vessels van 100 meter lengte, voorzien van een helideck, een moonpool, een kraan die 150 ton tilt en accommodatie voor honderd mensen. Daarnaast gaat het om vier anchor handling supply vessels, ontworpen voor anker handling-werk in ondiep water, met een lengte van 72 meter, ook geschikt voor platform supply activiteiten. En vervolgens levert CIG nog twee ‘accommodation crane barges’, voorzien van een kraan die 60 ton kan tillen, accommodatie voor 120 mensen, een helideck en een moonpool. In totaal gaat het om 2,5 jaar werk, eind 2016 moeten de schepen opgeleverd zijn.

Koopmans: “Alle grote oliemaatschappijen werken daar, voor het vervoer worden lokale reders ingehuurd, dat zijn hele grote contracten. Nu vaart er veel Chinees spul rond. Maar oliemaatschappijen zijn bereid meer te betalen als er West-Europese vaartuigen worden ingezet, omdat deze betrouwbaar zijn. Op basis van de contracten van de lokale reders met oliemaatschappijen worden kredieten verstrekt. Wij leveren de schepen en de financiering loopt via Duitse banken.”

Ook internationaal is het bouwen van een schip maatwerk, zegt Koopmans. “Het gaat om het samenspel van de reder, de bouwer en de banken. Het is allemaal maatwerk, ook wat betreft financiering. We hebben een financieel netwerk hier, ook in Polen en in Duitsland. Wij helpen bij exportfinanciering, reders die in het buitenland willen bouwen of buitenlandse reders die in Nederland willen bouwen.”

Mooie plannen

De Noord-Nederlandse markt waar CIG groot in is geworden, blijft fragiel. Koopmans: “Het aantal tonnen staal dat de werven in Noord-Nederland verwerken, is de laatste jaren dramatisch gedaald. Al zijn er werven die het beter doen dan andere; Ferus Smit doet het goed, De Hoop en Bodewes van Tecla Bodewes doen het goed. Maar andere werven blijven achter. Het orderboek van veel werven is behoorlijk leeg.” Financiering blijft een bottleneck. Koopmans: “Ik heb heel wat reders hier aan tafel gehad met hele mooie plannen, maar de banken blijven terughoudend. En dan blijft het bij mooie plannen.”

www.centralindustrygroup.com

Partners Maritiem Nederland