Biggelaar Groep neemt Bunnik Groep over | Maritiem Nederland
Achtergrond
Projectmanager Arjen van den Ouden: 'Duurzaamheid is integraal onderdeel van ons werk' (foto: John Ekkelboom)

Biggelaar Groep neemt Bunnik Groep over


Biggelaar Groep neemt Bunnik Groep overJohn Ekkelboom | maandag 12 maart 2018
Baggeren

Januari dit jaar nam de Biggelaar Groep de Bunnik Groep uit Nieuwerbrug over. Met deze stap heeft het bedrijf uit Velddriel zijn werkterrein uitgebreid naar de Randstad. Op het gebied van de grond- en waterbouw wil de Biggelaar Groep in 2020 tot de vijf beste van Nederland behoren.

Tussen de A73 en de Limburgse plaats Reuver is inmiddels een flinke waterplas ontstaan. Sinds 2009 is Van den Biggelaar Grond- en waterbouw – een onderdeel van de Biggelaar Groep – hier bezig met zand- en grindwinning voor de twee kilometer verderop gelegen fabriek van Niba Bouwgrondstoffen. In totaal moet er 6 miljoen kuub worden gedolven, waarvan ruim de helft is gerealiseerd. Uiteindelijk zal hier een recreatiepark ontstaan. Voor deze gigantische klus heeft Van den Biggelaar destijds een elektrische diepwin-profielzuiger laten bouwen. Deze Biggelaar 10, een catamaran, is 55 meter lang en 11,45 meter breed en kan tot maximaal 30 meter diepte zuigen.

 Stille zandzuiger

Machinist van de Biggelaar 10 is Tjaart van der Molen, die ons met een klein bootje vanaf de oever komt ophalen. In de stuurhut van de zandzuiger is het aangenaam warm. Het transport van zand en grind door de zuigleidingen is goed hoorbaar. De elektromotor van de Biggelaar 10 maakt immers nauwelijks geluid. “Ik heb altijd op dieselzuigers gezeten. Deze is wel lekker stil”, zegt Van der Molen. Hij licht toe dat deze zandzuiger, met een zuigcapaciteit van 1600 kuub per uur, via een kabel vanaf het Niba-terrein met 10.000 Volt wordt gevoed. Daarmee worden onder meer de diepwin- en boosterpomp van 1200 en 1500 pk en de twee jetmotoren die de bodem omwoelen van elk 250 pk aangedreven. Het gewonnen zand en grind gaan via leidingen naar het fabrieksterrein, waar het aangevoerde materiaal wordt opgesplitst van fijn tot grof.

Autonoom

Bijzonder is dat de Biggelaar 10 volledig autonoom kan functioneren. Via vier staalkabels die aan de oevers met ankers zijn bevestigd, kan de zandzuiger zich volgens een vooropgesteld programma in banen manoeuvreren. Van der Molen merkt op dat hij toch nog regelmatig even moet ingrijpen als het proces niet optimaal verloopt. “De aansturing verliep tot voor kort via een lange glasvezelkabel, eveneens vanaf het Niba-terrein. Maar daar waren de konijnen dol op. Regelmatig werd die kabel doorgevreten. Dan kun je niets meer doen. Het duurt wel een halve dag om zo’n kabel te repareren. Sinds kort werken we met wifi. Tot nu toe gaat dat prima.”

Duurzaamheid

De Biggelaar 10 past volgens Arjen van den Ouden mooi in het beleid van de Biggelaar Groep. Hij is fysisch geograaf en projectmanager bij dit bedrijf, dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw door drie broers Van den Biggelaar werd opgericht. Het begon destijds in de grondtransport en is inmiddels breed vertegenwoordigd in de Nederlandse bouw en infrastructuur met verschillende werkmaatschappijen, waaronder Van den Biggelaar Grond- en waterbouw, BLM Wegenbouw en Stevacon Bouw.

Van den Ouden vertelt dat duurzaamheid binnen de groep een belangrijk item is en dat de Biggelaar 10 goed past binnen de duurzame ontwikkeling van het bedrijf. “Als Biggelaar Groep zijn we sinds vorig jaar gecertificeerd op niveau 5 van de CO2- prestatieladder, het hoogst haalbare niveau. Hiermee is duurzaamheid een integraal onderdeel van ons werk. Elk jaar wordt onze CO2-uitstoot in beeld gebracht en werken wij er actief aan om deze te verlagen. Een efficiënte werkwijze bij de uitvoer van projecten is hierbij van groot belang. En als we nieuwe machines aanschaffen, voldoen die aan de strenge milieueisen. Zo zijn de dumpers uitgerust met software, zodat de uitstoot wordt verminderd.”

 

‘Elk jaar wordt onze CO2-uitstoot in beeld gebracht en werken wij er actief aan om deze te verlagen’

 

Unieke koplossers

Van den Biggelaar Grond- en waterbouw realiseert een keur aan projecten met en rondom het element water. Van groot tot klein en door heel Nederland en België. Vanuit de bedrijfsvisie wordt ingezet op samenwerking en slimme oplossingen voor de klant. Van den Ouden noemt enkele voorbeelden die de afgelopen jaren zijn voltooid. Zo werden bij Arnhem in het kader van het Deltaplan Grote Rivieren 2,5 kilometer dijk versterkt, in Nijmegen zijn drie havens gebaggerd en gesaneerd en bij Zwolle langs de IJssel is onder meer een geulensysteem gegraven, een nieuwe dijk 300 meter verder landinwaarts van de vorige geconstrueerd en zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd.

Onlangs bouwde het bedrijf vlakbij het Duitse Kalkar een dam waarbij zandzuiger Biggelaar 15 ongeveer 500.000 kuub zand heeft verwerkt, wat met een hydraulische graafmachine is nageprofileerd. Van den Ouden somt het varend materieel op dat voor dit soort klussen wordt ingezet. “Zo hebben we de zandzuigers Biggelaar 10 en de dieselaangedreven 15, het werkschip Thomas met een werkdek en spudpalen, vijf grote werkpontons en twee koplossers die we zelf hebben ontwikkeld. Deze zijn uniek. Dit zijn schepen die hun lading over de kop zelfstandig kunnen lossen. Dat scheelt een extra handeling: het lossen met een kraan. De koplossers zetten we op korte afstanden in om grond te transporteren over het water. Het liefst werken we vanaf het land, maar dat kan niet altijd. Dan schakelen we de pontons in met grote hydraulische graafmachines.”

 

‘Het bedrijf beschikt over twee koplossers: schepen die hun lading over de kop zelfstandig kunnen lossen’

 

Nieuw elan en ambitie

Heeft Van den Biggelaar Grond- en waterbouw het tijdens de economische crisis evenals de concurrenten moeilijk gehad, de afgelopen jaren zit het bedrijf weer in de lift. Van den Ouden zegt dat dit mede te danken is aan de aanstelling van twee directeuren, wat heeft geresulteerd in nieuw elan en ambitie. Recent heeft de Biggelaar Groep de Bunnik Groep uit Nieuwerbrug overgenomen, die is gespecialiseerd in infra, baggeren, milieu en groen. De baggertak is een mooie aanvulling op de werkzaamheden van Van den Biggelaar Grond- en waterbouw, terwijl de Biggelaar Groep zich verder versterkt op het gebied van infrastructuur in het westen.

In totaal werken nu ruim 350 werknemers bij de Biggelaar Groep. De projectmanager vertelt dat de Bunnik Groep eveneens een familiebedrijf is. “Op het gebied van baggeren doen zij vooral het kleinere werk, zoals binnenstedelijke projecten en sloten. Wij zijn juist gespecialiseerd in complexe waterbouw en zandwinprojecten. Bovendien werken zij vooral in de Randstad en wij in heel Nederland. We vullen elkaar dus zowel geografisch als werkinhoudelijk heel mooi aan.”

Uiteindelijk doel is volgens Van den Ouden dat de bundeling van krachten leidt tot een bedrijf dat in 2020 tot de beste vijf van ons land behoort op het gebied van de grond- en waterbouw. “Samen met de Bunnik Groep zal de synergie zeker zijn vruchten afwerpen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland