‘Betrouwbaarheid slaat aan’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
Om de verspaningscapaciteit te verhogen heeft Boessenkool geïnvesteerd in een carrouseldraaibank van Hankook.

OEM Group kiest het ruime sop


‘Betrouwbaarheid slaat aan’

Leendert van der Ent | maandag 30 maart 2015
Offshore, Toeleveranciers

De Osse Equipment Manufacturing (OEM) Group maakt grote, nauwkeurige en complexe metaalproducten. Sinds kort slaat die combinatie van kenmerken verrassend goed aan binnen de offshore sector. Inmiddels maakt de groep essentiële systemen voor FPSO’s zoals swivel stacks, chainstoppers, drukvaten en drukhoudend leidingwerk. Bij de eisen die hiervoor gelden voelt het bedrijf zich als een vis in het water. Daarnaast draagt de open bedrijfscultuur zeker bij tot het succes, meent eigenaar-directeur Eelco Osse.

Bij de gedeelde winnaar van de Erasmus Innovation Award in 2013 en de winnaar van de FME International Business Award in 2014 draait alles om nauwkeurige verspaning en constructie. De OEM Group omvat, naast enkele start-ups, Machinefabriek Boessenkool BV in Almelo en Thomassen Machining BV in Rheden. De groep is actief in draaien, frezen, kotteren, carrouseldraaien en boren, in combinatie met hoogwaardig las- en constructieplaatwerk. Het gaat om objecten tot 50 meter en 120 ton.

‘Doordat bij ons het produceren, assembleren en testen van modules in één hand ligt, komt dit de overzichtelijkheid van het proces ten goede’

Vanwege de focus op beheersbaarheid van projecten schuwt de OEM Group opdrachten met een hoog afbreukrisico niet. Vanuit de medische technologie, de energiesector en de wetenschap weten bedrijven uit heel de wereld de groep dan ook te vinden met uitdagende opdrachten. Zo maakte de groep apparatuur voor het European Southern Observatory (ESO) op de Cerro Paranal in Chili en de beam-pipe waarin de ‘Big Bang’ werd gesimuleerd voor de European Organization for Nuclear Research (CERN) in Genève - een organisatie die Boessenkool al dertig jaar als klant heeft.

Traceerbaarheid

De groep groeide in 2013 met 40 procent en in 2014 met 16 procent tot een omzet van ruim vijftien miljoen euro. Een flink deel van die groei was te danken aan een doorbraak naar de offshore en scheepvaartsector. Daar ging een lange voorbereiding aan vooraf, geeft Osse aan: “Twee jaar heb ik bij oliemaatschappijen op de deur geklopt voordat we de eerste opdracht kregen. Maar daarna volgden er meer en kwamen ook concurrenten bij ons.”

Hoewel hij wel wat gewend was, geeft Osse aan dat de eisen aan traceerbaarheid in de offshore sector op een ongekend hoog niveau liggen: “Na het incident van BP in de Golf van Mexico zijn de toch al hoge eisen verder aangescherpt.” Bedrijfszekerheid gaat boven alles. Er heerst een claimcultuur. Daardoor moet, als er onverhoopt iets fout gaat, exact duidelijk worden waar en waardoor het fout ging. Alle bedrijven in de keten moeten daarom nauwkeurig duidelijk kunnen maken dat het bij alle stappen in hun proces niet fout ging. “Elke stap documenteren we en leggen we vast. Daarmee tonen we aan dat we - vaak ruimschoots - voldoen aan de vraag. En doordat bij ons het produceren, assembleren en testen van modules in één hand ligt, komt dit de overzichtelijkheid van het proces ten goede.”  

Osse verklaart Boessenkools succes in de offshore deels uit de manier waarop de groep op die cultuur inspeelt. “Eén benadering is, om elke opdracht vooraf juridisch helemaal dicht te timmeren. Maar helemaal dichttimmeren lukt nooit. De opdrachtgevers beseffen dat dit uiteindelijk tot moeilijk werkbare situaties leidt. Wij stellen daar juist openheid en transparantie tegenover. Die openheid wordt gewaardeerd, betrouwbaarheid slaat aan.” De medewerkers moeten dat intern uiteraard wel waarmaken. Osse: “Dat bereiken we juist door mensen vrijheid en vertrouwen te geven. Dat vertrouwen wordt zelden beschaamd.”

Set van eisen

Met uitzondering van roerbladen voor superjachten (zie kader) betreft het maritieme werk van de OEM Group systemen met een essentiële functie op FPSO’s, zoals swivel stacks (roterende drukvaste koppelingen), chainstoppers (apparatuur die de ankerkettingen vastzet), pressure vessels (drukvaten) en drukhoudend leidingwerk. Osse: “Eigenlijk komt het bij al die systemen aan op dezelfde set van eisen. Neem als voorbeeld de roterende drukvaste koppelingen: de drukvaten lijken daar wel wat op, maar zijn statisch. Een swivel stack moet lekdicht blijven onder rotatie bij een 500 Bar vloeistofdruk. Het betekent dat ze moeten voldoen aan nauwkeurigheden die gelden voor de hoogste kwaliteit duikhorloges - maar dan voor een veel groter systeem. De pakkingen moeten zo goed bestand zijn tegen slijtage, dat ze wel 20 tot 25 jaar meegaan. Dat kan alleen als de metaaldelen waarmee de pakkingen in aanraking komen uiterst nauwkeurig en glad zijn afgewerkt.”

Ook de eisen aan de chainstoppers zijn indrukwekkend. Osse: “Hier gaat het om een systeem met een complexe materiaalsamenstelling, onder andere roestvaststaal met een hoog aandeel nikkel in combinatie met delen van vezelversterkte kunststof. De chainstopper brengt de kracht van de ankerketting over op de boeg van het schip. Die ankerketting bestaat uit manshoge schakels die soms tot wel 1500 meter diep gaan. De chainstopper moet daarom bestand zijn tot bijvoorbeeld 1.500 ton trekkracht. We hebben een speciale testbank gebouwd die bestand is tegen dergelijke trekkrachten om dat in eigen huis te kunnen testen.”

OEM Group bouwt dergelijke systemen volgens de specificaties van de opdrachtgever, geeft Osse aan, “maar we zijn daarbij niet bang om proactief met advies te komen. Zo nodig wijzen we op tegenstrijdige specificaties of adviseren we over materiaalkwaliteiten, lastechnieken en lasprocessen. Over het algemeen wordt een dergelijke inbreng zeer gewaardeerd. We vinden dat ook dat past bij een open en transparante werkrelatie.”

Partners Maritiem Nederland