Altijd op zoek naar niches | Maritiem Nederland
Achtergrond
Peter van Wijngaarden is de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf.

KNVR-lid aan het woord: Van Wijngaarden Marine Services


Altijd op zoek naar niches

Erik van Huizen | vrijdag 25 oktober 2019
KVNR-lid aan het woord

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Van Wijngaarden Marine Services in Hardinxveld-Giesendam is altijd op zoek naar niches in de markt voor hun vloot. Onlangs heeft het bedrijf voor het eerst in haar bestaan de opdracht verstrekt voor een Multi Cat. Deze ruim 30 meter lange door Damen Hardinxveld te leveren Multi Cat 3013, krijgt de naam ‘Kilstroom’, en wordt maart 2020 opgeleverd.

De Kilstroom is geheel aan de wensen van Van Wijngaarden aangepast. Zo is het werkschip net iets anders geworden dan vergelijkbare Multi Cats die nu al in de vaart zijn, zodat het bedrijf klanten nog beter van dienst kan zijn.

Van Wijngaarden Marine Services werd in 1974 opgericht door Wim en Corry van Wijngaarden, die beide nog volop zijn betrokken bij de ontwikkelingen van het bedrijf.  In juli 2015 werd een nieuw, multifunctioneel bedrijfspand betrokken in Hardinxveld-Giessendam, in de directe nabijheid van de gemeentehaven. Dat was ook het moment voor de directiewisseling en kwam de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf.

Peter van Wijngaarden is de neef van de aandeelhouders. Na afronding van de Zeevaartschool heeft hij twaalf jaar gevaren. “Ik ben in het bedrijf begonnen als matroos/stuurman op een klein bootje. Heb vervolgens een ‘uitstapje’ gemaakt om te gaan varen als stuurman op een sleephopperzuiger voor de Nederlandse kust. Bij de kapitein-eigenaar van dat schip heb ik ook stage gelopen. Ik heb daar veel geleerd. Zo moesten we een keer in dichte mist IJmuiden binnenlopen. Ik had wacht en mijn kapitein lag te slapen. Eenmaal wakker ging hij met een kop koffie achter mij staan en liet mij varen. Hij vond dat het mijn wacht was, en dat ik het maar moest doen. Het ging goed. Ik had deze twee jaar nooit willen missen. Het was een verrijking voor mijn nautisch-technische bagage.”

In 2004 ging Van Wijngaarden bij het familiebedrijf varen. Waarvan de laatste twee jaar op de Falkland Eilanden. “Daar zijn we sinds 2007 actief. We verzorgen daar de complete havendienstfaciliteiten voor het Britse Ministerie van Defensie.” Inmiddels zijn z’n zeevaartpapieren verlopen, de binnenvaartpapieren zijn nog wel geldig. “Ondanks dat het nog wel eens ‘kriebelt’, liggen mijn taken en verantwoordelijkheden nu elders.”

Snel reageren

In 2015 werd de opdracht gegeven voor de bouw van de ‘Noordstroom’, een shallow draft sleper met een lengte van 35 meter, een breedte van 9 meter, een diepgang van 3 meter en een bollard pull van ruim 60 ton. In 2016 werd de sleper opgeleverd, een jaar later volgde het zusje ‘Lingestroom’. De Noordstroom is zojuist terug na 1,5 jaar geopereerd te hebben in de oil & gas support in West-Afrika en gaat binnenkort op de Westerschelde aan de slag bij de aanleg van de windparken Borssele 1 en 2. De Lingestroom is in Algerije bezig met traditioneel baggerwerk.

“Iedere 2 tot 2,5 jaar komt er een bootje bij”, vertelt Van Wijngaarden. “Sinds 2004 hebben we acht schepen laten bouwen en met de Kilstroom hebben we vanaf maart 2020 onze eerste Multi Cat. Dat is goed voor de breedte van onze vloot. Met de Kilstroom hebben we een ‘one stop shop’ en kunnen we de klanten nog beter bedienen. Nu moeten de klanten voor werkzaamheden met een Multi Cat nog naar anderen uitwijken.”

'Een boot bouwen is één, bemanning vinden is twee. Maar het is nog altijd gelukt'

Volgens Van Wijngaarden is de Kilstroom een van de grotere Multi Cats op de markt. De aanpassingen maken de Kilstroom uniek. “In deze maat is de Kilstroom de enige met DP1. Ook kan er elf man bemanning op, dat is makkelijk als er een duikteam aan boord moet zijn. Op het achterdek kunnen we ook nog een temporary living quarter (TLQ) plaatsen, waardoor er twee tot vier man extra aan boord kan verbijven. Met de aanpassingen kijken we natuurlijk altijd wel wat haalbaar is. We moeten competitief blijven in de markt. Maar zo proberen we altijd wel een stukje niche te vinden. En dan is een familiebedrijf wel een voordeel. De lijnen zijn kort, binnen vijf minuten ben ik in gesprek met de aandeelhouders. Daarin onderscheiden we ons als bedrijf. We zijn betrokken en kunnen op een hoge snelheid opereren.”

Binnen twee uur

De huidige vloot van Van Wijngaarden bestaat inmiddels uit vijftien boten, elf voor de zeevaart en vier voor de binnenvaart. Als ze niet aan het werk zijn, liggen ze in de gemeentehaven van Hardinxveld. De grote boten zijn nu allemaal weg, de kleinere liggen stand-by, gereed om uit te varen als dat nodig is. Het komt regelmatig voor dat een klant belt en over twee uur een boot wil hebben. Dat is volgens Van Wijngaarden zelfs in negen van de tien gevallen zo.

Tekst gaat verder onder de foto.

De 'Lingestroom' is op dit moment actief in Algerije met traditioneel baggerwerk.

“Veel gebeurt op ad hoc-basis. Voor de binnenvaart gaat het vooral om werk hier in de omgeving, van Hoek van Holland tot Gorinchem. We doen hierbij veel hand-en-spandiensten voor scheepswerven als Damen, Den Breejen, Holland Shipyard, Neptune, IHC en bedrijven behorende tot het cluster ‘Werkendam Maritime Industries’. Het is vaak dokwerk met op- en afhellingen. Maar we hebben onlangs bijvoorbeeld ook elf dagen een boot in de Waalhaven gehad, ter assistentie van een zwaarladingschip dat in Rotterdam aanliep met achttien binnenvaartcasco’s aan boord.”

Personeel

De zeegaande boten zijn vrijwel altijd aan het werk. Op deze boten zit meestal een vijfkoppige bemanning, bestaande uit één kapitein, twee marof’s en twee matrozen. De bemanning werkt binnen Europa vier weken op/vier weken af, buiten Europa is dat zes weken op/zes weken af. De Nederlandse opvarenden, totaal zo’n 48 medewerkers, zijn allemaal in vaste dienst. De overige bemanningsleden (EU-ingezetenen, Filippijnen en Kaap Verdianen) betrekt Van Wijngaarden via de ‘gerenommeerde Nederlandse uitzendbureaus’. “Op zee is het vaak specialistisch werk waar je ervaring voor nodig hebt, en dat doen we toch het liefst met Nederlanderse bemanningsleden. We hebben daarvoor een hoop ervaren kapiteins in ons bedrijf. Overigens hebben we ook veel jongeren aan het werk. Zo’n twaalf bemanningsleden zijn zelfs onder de 25 jaar.”

Nieuw personeel is volgens Van Wijngaarden niet altijd makkelijk te vinden. “Een boot bouwen is één, maar bemanning vinden is twee. Maar het is nog altijd gelukt. De jongeren kennen bijvoorbeeld vaak nog wel een maatje van de Zeevaartschool. Als we een vacature hebben, sturen we alle medewerkers een mailtje, zo blijven zij ook betrokken bij de instroom van nieuwe collega’s.”

Het meeste contact heeft Van Wijngaarden met de bemanning als ze aan boord zijn, tijdens werkbezoeken en op de momenten gedurende vanuit het bedrijf georganiseerde instructie- of ontmoetingsdagen voor kapiteins en marof’s. “Dit kalenderjaar hebben we onder meer uitgebreid aandacht besteed aan elektronica, hijs- en sleepgerei, werkprocedures dekkraan en ‘feedback-training’. Tenslotte is er het contact vanuit ‘kantoor’ bij vormen van lief & leed.”

Klankbord

Van Wijngaarden Marine Services is sinds april 2011 lid van de KVNR. “Met de kleinere boten waren we altijd al lid van een andere branchevereniging, de Vereniging van Waterbouwers, maar voor de grotere boten hebben we de keuze gemaakt om ons aan te sluiten bij de KVNR. Ik vind het goed dat de KVNR zich met onze type werkzaamheden ook laat horen in Den Haag. We gebruiken de KVNR ook als een klankbord en bezoeken alle vergaderingen trouw. Als je een vraag hebt, zitten er deskundige mensen waarmee je even kunt sparren en waarvan je een goed antwoord krijgt. Daarom petje af voor de KVNR.”

Van Wijngaarden Marine Services

Opgericht in: 1974.

Aantal werknemers: ca 75, waarvan 48 in vaste dienst.

Werkzaamheden: sleepdiensten voor diepzee/kust- en binnenwateren, support bij baggerwerkzaamheden en de energiemarkt (oil&gas / offshore wind).

Actief in: over de hele wereld zoals Europa, Afrika, Asië en Zuid-Amerika.

Vloot: 15 schepen, waarvan 11 voor zee en 4 voor binnenwateren.

Partners Maritiem Nederland