Afbouw expeditieschip in tijden van corona | Maritiem Nederland
Achtergrond
Tijdens een speciale ceremonie op 3 juni werd de vlag gehesen op expeditiecruiseschip ‘Silver Origin’.

Testen DP-systeem gebeurde op afstand vanuit Sint Petersburg


Afbouw expeditieschip in tijden van corona

Lennart Kik | maandag 6 juli 2020
Scheepsbouw, Cruise

De aflevering van een nieuw schip voor de cruise-industrie komt zeer nauw. Luttele dagen later staat vaak de ‘maiden voyage’ al in het vaarschema. Bij de afbouw van de ‘Silver Sea’, het nieuwe expeditieschip voor Silversea Cruises, gooide de coronapandemie roet in het eten. Buitenlandse werknemers van De Hoop verlieten de werf om naar huis te gaan, cruciale onderdelen konden niet meer worden geleverd, de ingenieurs die het DP-systeem zouden inregelen konden niet vanuit Sint-Petersburg komen. Dankzij een staaltje van ongeëvenaard improvisatietalent kon de Silver Sea met een minimale vertraging van een kleine zes weken worden afgeleverd.

Op 3 juni kwamen Roberto Martinoli, de CEO van Silversea Cruises, en Manfredi Lefebvre d’Ovidio, de voormalige eigenaar van de cruisemaatschappij, naar Rotterdam om het schip na het hijsen van de nieuwe scheepsvlag in ontvangst te nemen. Eind vorig jaar verkocht Lefebvre d’Ovidio 67 procent van zijn aandelen aan Royal Caribbean Group, tevens de eigenaar van Celebrity Cruises. Nadat De Hoop in april 2019 de ‘Celebrity Flora’, het expeditieschip voor cruises naar de Galápagos eilanden, had afgeleverd, nam Royal Caribbean een optie op een tweede schip. Na de overname van Silversea Cruises kwam deze optie bij het nieuwe bedrijfsonderdeel terecht.

De Silver Origin is – na de Celebrity Flora – pas het tweede zeegaande cruiseschip dat op een Nederlandse werf wordt gebouwd sinds de ‘Prinsendam’ van de helling rolde in 1973 (!). De Hoop uit Lobith heeft veel ervaring met het bouwen van riviercruiseschepen en met bijzondere schepen uit de offshore industrie. De bijzondere kennis en expertise die de werf heeft opgebouwd, in combinatie met de ontwerpkwaliteiten van de Nederlandse jachtbouwers, is volgens CEO Patrick Janssens “een ideale basis om de nichemarkt voor de bouw van expeditie cruiseschepen te betreden”.

Ook de Silver Origin is speciaal bedoeld voor expedities rond de Galápagos-eilanden. Daar gelden strenge eisen wat betreft de bescherming van de natuur, maar deze uitdagingen had het team van De Hoop al op succesvolle wijze verwerkt in de design principles van het expeditieschip. De bouw vorderde goed totdat begin maart de coronapandemie uitbrak en overal in de wereld lockdown-maatregelen van kracht werden.

Op zoek naar nieuw personeel

De Hoop heeft 140 mensen in dienst, plus een extra flexibel personeelsbestand van iets meer dan honderd mensen. “In de drukste periode hebben we de vaardigheden van 250 professionals ingezet op de Silver Origin”, vertelt directeur Fré Drenth. “Toen de lockdown van kracht werd, lieten we iedereen vrij om te kiezen of ze wilden blijven werken. Veel buitenlandse arbeiders verlieten de werf om naar huis te gaan voordat de grenzen van hun landen sloten. We moesten daarom nieuwe werknemers vinden, wat erg moeilijk bleek te zijn tijdens een wereldwijde pandemie. Uiteindelijk lukte het nieuw personeel te vinden en een personeelsbestand van 200 mensen te behouden. De capaciteit op Rossini (waar buitenlandse werknemers verblijven, LK) werd teruggebracht van 200 naar 100 mensen.”

‘Doordat buitenlandse arbeiders de werf verlieten, moesten we op zoek naar vervangend personeel’

Twee van de belangrijkste onderaannemers, Oxin en Somec, zijn gevestigd in Italië, en dat land ging al op 10 maart potdicht. “Hierdoor werd het werk aan de scheepsramen en de keuken verstoord. We konden gewoon niet de materialen krijgen die we nodig hadden. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd deze onderdelen buiten Italië te vinden”, aldus Drenth.

Hoge waterstanden

De maanden januari en februari regende het uitzonderlijk veel, wat leidde tot lange periodes van hoog water. Hierdoor bleef Silver Origin opgesloten achter twaalf bruggen die vanaf de werf in Lobith naar zee leidden. Pas op 26 maart was een veilige doorvaart naar Rotterdam mogelijk – ruim een ​​maand later dan oorspronkelijk gepland.

Eenmaal in Rotterdam kwamen tijdens de inbedrijfstelling nieuwe problemen naar voren. “We misten niet alleen voorraden, we hadden ook een tekort aan expertise. Omdat de grenzen waren gesloten, werd het moeilijker om de juiste ingenieurs aan boord te krijgen om de systemen op te starten. Ook het vervangen van beschadigde onderdelen werd bijna onmogelijk. En we misten nog het tapijt, de meeste losse meubelstukken uit Italië en alle kunstwerken. Gelukkig konden we, aangezien de meeste apparatuur aan boord Nederlands was, improviseren. Simpele dingen als het elektrisch afstellen van schuifdeuren voor de brandveiligheid werden een grote hindernis die ons tijd kostte. En we vochten al tegen de klok.”

Testen op afstand

Voor de kust van Goeree-Overflakkee zou in april de eerste sea trial plaatsvinden, maar de omstandigheden waren verre van ideaal. Er doemde een enorme uitdaging op. Navis, een Russisch ingenieursbureau dat de software produceerde voor de voortstuwings- en stuurinstallatie van de Silver Origin, kon het schip niet bereiken. De ingenieurs van Navis waren nodig voor de inbedrijfstelling en afstemming van de software, een tijdrovende klus die tussen de 4 en 8 uur kan duren.

Er werd besloten dat Navis het dynamische positioneringssysteem van het schip op afstand zou afstemmen vanuit Sint Petersburg, 1.800 km verderop. “We hebben een snelle internetverbinding op het schip tot stand gebracht om snelle communicatie met minimale vertraging mogelijk te maken. De communicatie is getest voor de proefvaart en alles is goed verlopen. Het DP-systeem bestuurt de boegschroeven en azimuth-thrusters van het schip. Aangezien de grenzen met Finland gesloten waren en een vereiste ingenieur de proefvaart niet kon bijwonen, werd een vervangende ingenieur aangesteld om de thrusters in gebruik te nemen, in nauwe samenwerking met Sint Petersburg.”

‘Onze proefvaart toonde aan dat het mogelijk is een DP-systeem op afstand af te stemmen’

De ingenieur van dienst voerde alle manoeuvreertests met succes uit, terwijl de kapitein van het schip als uitkijkpost fungeerde. Drenth: “De afstemming was succesvol en duurde niet langer dan normaal. Onze proefvaart toonde voor het eerst aan dat het mogelijk is om dynamische positioneringssystemen op afstand af te stemmen. Dit kan bedrijven in de toekomst tijd en geld besparen.”

Kwetsbare natuur

Een dynamic positioning systeem is onmisbaar voor een expeditie cruiseschip dat vaart in een kwetsbaar natuurgebied als de Galápagoseilanden. Het schip vaart telkens een klein stukje, maar ligt een groot deel van de tijd stil in een baai of een fjord waar het niet mag ankeren om de zeebodem niet te beschadigen. Ook aan het comfort aan boord worden hoge eisen gesteld. De (maximaal) 102 passagiers die in 51 suites verblijven, profiteren van alle maatregelen voor het minimaliseren van geluid en trillingen. Zo zijn de vloeren en het interieur helemaal zwevend gebouwd, waarbij alles in rubbers hangt.

Hoog gemondmaskerd bezoek. Manfredi Lefebvre d’Ovidio, zijn vrouw en Roberto Martinoli arriveren bij de Silver Origin in Rotterdam (foto: De Hoop). Tekst gaat verder onder de foto.

Qua techniek waren er bij de bouw van de dieselelektrische Silver Origin voldoende uitdagingen, bijvoorbeeld om de uitstoot van schadelijke emissies te verminderen. Zo zijn de vier C32 dieselgeneratorsets van Caterpillar uitgerust met een SCR-installatie, waardoor de uitstoot van stikstofoxide (NOx) aanzienlijk wordt verminderd. Het Finse Steerprop leverde de twee roerpropellers van 1450 kW, het Nederlandse Veth de 400 kW boegschroeven. Hiermee bereikt het schip een kruissnelheid van 12 knopen. De weerstand van de nieuw ontwikkelde romp daalde met 25 procent, zodat samen met het geavanceerde voortstuwingssysteem het brandstofverbruik met 15 procent wordt gereduceerd.

Veerkrachtige industrie

Het coronapandemie heeft een dramatische impact gehad op de wereldwijde cruise-industrie, maar De Hoop kijkt terug op een fantastisch project. De bouw van de Silver Origin, met zijn uitdagingen en de oplossingen die we hebben gevonden om deze te overwinnen, symboliseert de veerkracht van de Europese industrie”, zegt Drenth.

De eerste reizigers zijn inmiddels aan boord van de Silver Origin, om de wondere wereld van de Galápagoseilanden voor de kust van Ecuador te verkennen.

Partners Maritiem Nederland