Welkom aan boord Iris, Maxime, Reinier en Tom! | Maritiem Nederland
Carriere
De nieuwe jongerenambassadeurs voor de maritieme sector, v.l.n.r. Tom, Reinier, Iris en Maxime.

Nieuwe jongerenambassadeurs voor promoten maritieme sector


Welkom aan boord Iris, Maxime, Reinier en Tom!

Indra Waardenburg | dinsdag 10 november 2020
Maritieme Cluster, Arbeidsmarkt

Tijdens de Maritime Week heeft Stichting Nederland Maritiem Land (NML) voor 2020/2021 weer vier nieuwe jongerenambassadeurs aangesteld, die het komende jaar aan de slag mogen om de maritieme sector onder de aandacht te brengen bij andere jongeren. Door het coronavirus kon deze bekendmaking dit jaar helaas niet feestelijk plaatsvinden op één van de loodsboten. In plaats daarvan krijgen de vier nieuwe maritieme jongerenambassadeurs instructies op het kantoor op de Willemswerf.

“Vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus, zijn we dit jaar later gestart met het werven van nieuwe ambassadeurs. We wisten van tevoren natuurlijk niet hoe lang de lockdown en het sluiten van de scholen zouden duren. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een digitale pitchdag, die op 15 oktober plaatsvond. Voor de pitchdag hadden ruim twintig jongeren zich kandidaat gesteld; een nieuw record voor ons. Uiteindelijk hebben we gekozen om weer vier nieuwe ambassadeurs aan te stellen, in plaats van drie. Mocht er dan iemand tijdelijk wegvallen door corona, kunnen de andere ambassadeurs de werkzaamheden oppakken. Ook demografisch zijn we goed vertegenwoordigd. De jongerenambassadeurs komen uit verschillende plaatsen in Nederland, van Sintjohannesga tot aan Vlissingen”, zegt Willeke Ruijtenberg, communicatie-adviseur bij NML.

Meer dan alleen varen

Net als voorgaande jaren worden ook weer alle niveaus binnen de maritieme sector, van mbo tot wo, vertegenwoordigd. Daarnaast konden ook young professionals, die minder dan twee jaar werkzaam zijn in de sector, zich opgeven voor deze functie. De keuze is dit jaar gevallen op Maxime Abels (Hatenboer-Water), Iris Dikker (Nova College), Reinier van Setten (HZ University of Applied Sciences) en Tom Verbist (TU Delft).

Maxime Abels wil jongeren helpen bij het maken van hun studiekeuze (foto: Stefan Segers). Tekst gaat verder onder de foto.

Maxime Abels (23) is sinds vorig jaar werkzaam als HR & Management Assistent bij Hatenboer-Water. Abels: “Ik heb niet zozeer een technische achtergrond, maar tijdens mijn studie HRM liep ik stage op de HR-afdeling van Indumij, een autodealer. Hier ben ik na mijn stage nog een tijdje blijven werken en toen dit stopte wist ik dat ik sowieso de technische kant op wilde.”

Door haar werkzaamheden bij Hatenboer-Water heeft Abels al kennis gemaakt met diverse vakgebieden binnen de  maritieme sector. Als jongerenambassadeur wil zij deze sector graag nog beter leren kennen. “Daarnaast vind ik het superleuk om mensen te enthousiasmeren en wil ik graag jongeren helpen bij het maken van hun studiekeuze”, zegt zij. De mogelijkheid om zich kandidaat te stellen als maritieme jongerenambassadeur, werd aangedragen door de communicatieafdeling van Hatenboer-Water. Abels: “Mijn leidinggevende was eigenlijk direct enthousiast en vond dit ook echt iets voor mij. Komend jaar zal ik de functie als ambassadeur dan ook uitvoeren naast mijn fulltime baan.”

Iris Dikker wil meer zien van de maritieme sector en meer contacten opdoen (foto: Stefan Segers). Tekst gaat verder onder de foto.

Iris Dikker (17) werd door haar school getipt voor de functie als maritieme jongerenambassadeur. Dikker: “Ik mailde mijn moeder, die mij vroeg of ik dit wel in coronatijd moest doen. Maar waarom eigenlijk niet. Veel zal natuurlijk digitaal gaan, al zullen scholenbezoeken in kleinere groepen eventueel wel mogelijk zijn. Als maritieme ambassadeur wil ik graag jongeren, en dan met name meisjes, enthousiast maken voor de sector. Mensen weten niet zozeer wat de maritieme sector inhoudt, het is namelijk veel meer dan alleen varen. Daarnaast wil ik zelf ook meer zien van de maritieme wereld en meer contacten opdoen.”

Dikker is dit jaar begonnen aan haar bbl-opleiding tot binnenvaartschipper en zal om de twee weken op het schip zijn. Toch verwacht zij wel genoeg tijd te hebben om de sector goed te promoten.

Onzichtbare sector

Reinier van Setten (20) zit in zijn tweede jaar van zijn opleiding tot maritiem officier. Via oud-ambassadeur Jesper Poppe, die hij op een beurs ontmoette, hoorde hij over de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen als jongerenambassadeur. Van Setten: “De maritieme sector is best onzichtbaar. Als maritieme ambassadeur wil ik jongeren enthousiast maken en mijn netwerk verbreden. Ondanks dat ik weet dat het dit jaar anders zal zijn in verband met corona, heb ik er toch voor gekozen om mij voor dit jaar op te geven. Simpelweg omdat ik er nu tijd voor heb; de jaren hierna ben ik te druk met de studie.”

Reinier van Setten wilde niet direct naar de universiteit maar eerst een aantal jaren varen (foto: Stefan Segers). Tekst gaat verder onder de foto.

Van Setten wil, na zijn opleiding tot maritiem officier, zijn studie vervolgen met een masteropleiding aan de TU Delft. “Eigenlijk wilde ik na het afronden van het vwo direct naar de universiteit, maar ik miste de praktijk. Daarnaast wil ik niet later op kantoor zitten, zonder dat ik eerst iets van de wereld heb gezien. Met een opleiding tot maritiem officier krijg je deze mogelijkheid; door eerst een aantal jaar te gaan varen”, aldus Van Setten.

Tom Verbist (22) heeft net zijn bachelor maritieme techniek afgerond en is nu gestart met zijn master offshore & dredging engineering. Verbist: “Ik was via Mick (ambassadeur in 2018/2019, red.) en Danique al op de hoogte van de mogelijkheid om jongerenambassadeur te worden. Nu ik met mijn master ben begonnen, wil ik graag nog iets naast de studie doen. Als maritieme ambassadeur wil ik het zicht op de maritieme sector verbreden en wil ik de jeugd laten zien welke beroepen er eigenlijk allemaal zijn binnen de sector. Ik denk namelijk dat de jeugd nu nog geen 1 procent van alle baanmogelijkheden in de maritieme wereld kent. Daar wil ik graag verandering in brengen.”

‘Naar schatting kent de jeugd nog geen 1 procent van alle baanmogelijkheden in de maritieme wereld’

Verbist’s interesse voor de maritieme sector is onder meer te danken aan zijn deelname aan Tall Ships Races. “We legden vaak aan in industriële havens en alle schepen die daar langskwamen vond ik gewoon mooi. Helaas hebben wij in België geen opleiding maritieme techniek, dus hiervoor ben ik naar Nederland gekomen”, aldus Verbist.

Tom Verbist kwam naar Nederland omdat België geen opleiding maritieme techniek kent (foto: Stefan Segers). Tekst gaat verder onder de foto.

Het stokje overdragen

Nu de nieuwe maritieme jongerenambassadeurs zijn aangesteld, is het voor de oud-ambassadeurs tijd om het stokje over te dragen. Oud-ambassadeur Danique Horstmeier (21) is tijdens de instructie-ochtend aanwezig en laat de nieuwe lichting zien hoe de GoPro en de gimbal werken. Horstmeier: “Ik heb echt enorm genoten van het afgelopen jaar. Ik wilde meer inzicht in de maritieme wereld en dat heb ik gekregen. Mensen die werkzaam zijn in deze sector zijn heel open en vonden het leuk wat wij deden. Ik ben met het Loodswezen en met de Marine mee geweest, maar het leukste vond ik wel de open dag op het mbo waarbij wij jongeren konden aanspreken.”

“Het laatste half jaar hadden we natuurlijk te maken met corona, maar dat gaf ons wel de mogelijkheid om met creatieve oplossingen te komen. Zo hebben wij een online gastles opgenomen voor basisschoolleerlingen. Voor de nieuwe jongerenambassadeurs hoop ik dat zij in de loop van het jaar nog wel de rest meekrijgen, zoals de Wereldhavendagen en het Maritime Awards Gala.”

Activiteiten in de Maritime Week

In tegenstelling tot voorgaande jaren, waarbij de nieuwe maritieme ambassadeurs tijdens de Wereldhavendagen direct meegenomen werden naar diverse activiteiten, verloopt het dit jaar rustiger. De activiteiten van de Maritime Week vinden vooral online plaats, waardoor het lastiger wordt om te netwerken. Wel zullen Van Setten en Verbist een eerste gastles geven aan leerlingen van groep 6 en groep 8 van de school Kindcentrum IJsselmonde, die op excursie komen bij EIC Mainport.

Partners Maritiem Nederland