Groeiende vraag naar hoger opgeleid personeel | Maritiem Nederland
Carriere
Minister-president Mark Rutte tijdens de opening van het Maritime & Offshore Career Event.

Groeiende vraag naar hoger opgeleid personeel

Erik van Huizen | woensdag 9 april 2014
Arbeidsmarkt

Werkgevers in de maritieme en offshore industrie zijn vooral op zoek naar hoger opgeleid personeel. Bij het lager geschoolde personeel is het aanbod vanwege de crisis nu nog vaak groter dan de vraag.

Recruitment bureau TOP Offshore richt zich op het meer ervaren personeel in de QA-HSE (kwaliteit en veiligheid) in de offshore en maritieme sector. Klanten zijn de grotere bedrijven zoals baggeraars, maar ook (kleinere) scheepswerven en organisaties in de Renewable Energy. Melvin van Leeuwen van TOP Offshore constateert dat het nu soms moeilijker is de juiste mensen te vinden dan opdrachten binnen te krijgen.

Op het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) op 2 april in Rotterdam zag hij ook veel studenten langskomen die zich oriënteren op een baan in de offshore. “We bemiddelen mensen wereldwijd, ongeacht nationaliteit bij internationale opdrachtgevers. Hierbij richten we ons vooral op mensen met meer dan vijf jaar ervaring. Het installeren van bijvoorbeeld windmolens is gevaarlijk werk. Wij leveren mensen die niet alleen de projectvoorbereiding, maar ook de supervisie op locatie uitvoeren. Daarvoor heb je wel wat ervaring nodig.”

Op hetzelfde evenement beaamde een stagebegeleider van een hogeschool dat maritieme en offshore bedrijven steeds hogere eisen stellen aan hun personeel, maar dat vooral ook in teamverband kunnen werken van belang is. Hij plaatste twee studenten civiele techniek als stagiaires bij een maritieme dienstverlener. Ze kregen eerst een test op het kantoor van het bedrijf en daarna een sportdag om te kijken of ze in teamverband konden werken.

Partners Maritiem Nederland