Carriere

Dominique Smit, student maritieme techniek en YMR:


‘Technologie is waar het nu om gaat’Jan Spoelstra | dinsdag 3 november 2015
Maritieme Cluster

Als we de door Stichting Nederland Maritiem Land benoemde ‘young maritime representative’ Dominique Smit vragen naar wat de disruptive technology wordt waardoor de wereldwijde scheepvaart enorm gaat veranderen, komt er een opsomming van innovaties die al aan het doorbreken zijn.

“LNG als scheepsbrandstof, gebruikmaken van wind en het gebruik van foils om lift te genereren en weerstand te verminderen”, noemt Dominique Smit, maar echt disruptive zijn die technologieën nog niet. Zo ontwikkelde de firma Van Oossanen de hull vane (een vleugel onder water), zijn er inmiddels diverse binnenvaart- en zeeschepen die op LNG varen en ligt er een aantal ontwerpen klaar, onder andere van C-Job en Gerard Dykstra, om wind weer terug te laten keren in de vrachtvaart.

Met disruptive doelde Van Sluis eerder op varen zonder bemanning of waterstof als energiedrager gebruiken. Smit: “Het volume en gewicht van brandstofcellen is gigantisch en ik zie niet gebeuren dat we op middellange termijn waterstof op grote schaal gaan gebruiken. Autonoom varen ben ik nog niet in ons curriculum tegengekomen, en dat zegt ook wel iets over het nog niet eens experimentele stadium waar dat in zit.”

Wanneer we vragen naar het meest indrukwekkende dat Smit heeft meegemaakt in de eerste drie jaar van zijn opleiding, dan springt de ‘Pioneering Spirit’ van Allseas erboven uit.

Wat is als student maritieme techniek het meest bijzondere aan de Pioneering Spirit?

“Wat ik heel bijzonder vond is dat Allseas tijdens de bouw heeft besloten om het schip 7 meter breder te maken. De twee rompen waren al aan elkaar gelast, maar het is open gesneden, er zijn secties tussen gezet en het is weer aan elkaar gelast. Je kunt in het schip echt zien waar dat is gebeurd. Zeer indrukwekkend hoe de ingenieurs van Allseas dat hebben berekend en hoe ze dat op de werf in Korea hebben gebouwd. Verder staan in de machinekamer vier gigantische hoofdmotoren en is het totaal geïnstalleerd vermogen 95.000 kW, ofwel 95 megawatt - dat zou een middelgrote stad van stroom kunnen voorzien. Met dat vermogen worden onder andere twaalf 360 graden draaibare schroeven aangedreven.”

Niet veel mensen mogen aan boord van dit schip, hoe krijg je dat voor elkaar?

“Onze studievereniging Scheepsbouwkundig Gezelschap William Froude levert ieder jaar de beschermvrouwe van de pijpenlegger ‘Audacia’, een stukje traditie. Dat gaat dan gepaard met een klein ceremonieel en een borrel aan boord van dat schip. Alleen lag de Audacia dit jaar niet in Rotterdam en hebben we het aan boord van de Pioneering Spirit gevierd samen met Allseas CEO Edward Heerema. Tijdens een andere excursie mochten overigens alle leden van William Froude aan boord. Als je maritieme techniek studeert, krijg je die fraaie technologie van dichtbij te zien. Ten slotte was ik ook uitgenodigd voor de doop, dus dat was mijn derde keer.”

Edward Heerema nodigt jullie natuurlijk uit zodat jullie later voor hem komen werken, toch?

“Het is voor goede studenten maritieme techniek geen probleem om aan een vaste baan te komen. Ik denk dat de meesten na hun studie uit een aantal werkgevers kunnen kiezen. Er wordt aan alle kanten aan studenten maritieme techniek getrokken om voor mooie succesvolle bedrijven te komen werken.”

Jij bent door MARIN rondgevaren tijdens SAIL, hoe was dat?

“Mooi om te zien hoe de maritieme sector zo in de belangstelling staat. Maar ik ben het met dhr. Van Sluis eens als hij zegt dat de sector nog wel iets aan zijn imago kan doen. De maritieme sector is meer dan klassieke zeilschepen waar iedereen voor naar Amsterdam trok. Het was goed om te zien dat de Groene Oceaan de inspanningen van het hedendaagse maritieme bedrijfsleven toonde. Nederland is nog steeds toonaangevend als het gaat om de bouw van complexe schepen en de offshore industrie, en dat moet de sector ook laten zien aan het grote publiek.”

Zie ook het interview met Wim van Sluis, voorzitter Stichting Nederland Maritiem Land

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland