Slag om het hart van jongeren | Maritiem Nederland
Carriere

NML gaat aan de slag met employer branding


Slag om het hart van jongerenAstrid Kee | woensdag 4 april 2018
Arbeidsmarkt

"Het maritieme cluster heeft het zwaar in deze slag om het hart van jonge studenten. Daar moeten we samen verandering in brengen. NML neemt het voortouw en gaat, samen met vertegenwoordigers uit alle geledingen, aan de slag met employer branding." Dit schrijft Astrid Kee, lid Collega van Bestuur van de STC Group, in een column in Maritiem Nederland.

‘Scheepswerf schrapt weer 425 banen in Nederland’, las ik in NRC. Follow the money kopte: ‘Marine dobbert koersloos in een zee van bezuinigingen’. Op de website RTV Rijnmond stond in februari een artikel met de kop: ‘OM eist celstraffen voor illegale sloop van schepen’. ‘Eén cruiseschip per dag net zo vervuilend als een miljoen auto’s’, meldde het AD. En in de Telegraaf is veel aandacht besteed aan de ontdekking dat Noord-Koreaanse slaven schepen bouwen voor Nederlandse werven. Een eenzijdig verhaal? Zeker. Hebben we positievere voorbeelden van hoe mooi en interessant ons maritieme cluster is? Vast. Brengen we die boodschap als sector consequent en consistent over de bühne. Zeker niet. 

Als beroepsopleider staan wij midden in de samenleving. Wij zijn een soort thermometer van het sentiment dat leeft onder jonge mensen die nadenken over een toekomstig beroep, over hun carrière. En wij zien daarin een duidelijke verandering. Zeker nu de arbeidsmarkt aantrekt hebben jongeren alle keus van de wereld. In het vierde kwartaal van 2017 verschenen er bijvoorbeeld bijna 23.000 vacatures in de zorg. Er waren nog nooit zoveel ICT-vacatures als op dit moment en technische bedrijven zitten te springen om nieuwe medewerkers. En jongeren hoeven, anders dan de afgelopen tien jaar, niet strategisch te kiezen voor een vervolgopleiding. Niet zozeer de vraag: “Hoe zeker ben ik van een baan als ik straks van school kom?” is op dit moment belangrijk. Veel andere factoren zijn bepalender.

"Bij de keuze voor een beroep denken jongeren helaas niet automatisch aan het maritieme cluster"

Jongeren kiezen steeds vaker voor een beroep en een sector die bij hen past, die aansluit bij hun idealen, waarin ze zich kunnen ontplooien, die hen status en aanzien geeft of waarin ze iets kunnen bijdragen aan de maatschappij. En daarbij denken ze helaas niet automatisch aan het maritieme cluster.

Het maritieme cluster heeft het zwaar in deze slag om het hart van jonge studenten. Daar moeten we samen verandering in brengen. NML neemt het voortouw en gaat, samen met vertegenwoordigers uit alle geledingen, aan de slag met employer branding. Oftewel: we gaan werken aan een consistent, meerjarig  positief verhaal over de sector, de beroepen en vooral over wat onze collega’s bijdragen aan de Nederlandse economie, aan het verbeteren van het milieu, aan innovaties. Ik daag én nodig u uit om mee te doen.  

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland