Nieuwe schepen, nieuwe markten, nieuwe mensen | Maritiem Nederland
Carriere
Shelagh Veldman, crewing manager VOSBV (links) en Gerard Helderman, manager shipmanagement. Foto: Stooper Productions

Grootschalig nieuwbouwprogramma Vroon Offshore Services BV:


Nieuwe schepen, nieuwe markten, nieuwe mensen

Jan Spoelstra | donderdag 20 maart 2014
Zeevaart, Offshore, Arbeidsmarkt

Vroon Offshore Services heeft momenteel 22 nieuwbouwschepen op bestelling, waarvan in ieder geval zes onder Nederlandse vlag komen en worden gemanaged door Vroon Offshore Services BV Den Helder. Vanaf 2015 komen deze in de vaart en dat betekent extra banen en carrièremogelijkheden voor 180 mensen.

De werf COSCO GuangDong heeft in december vorig jaar de laatste uit een serie van vier livestock carriers voor rederij Vroon uit Breskens te water gelaten. Op dezelfde Chinese werf wordt zo plaatsgemaakt voor een serie van vier platform supply vessels (84 x 18 meter, 4.200 ton deadweight) voor Vroons werkmaatschappij Vroon Offshore Services BV (VOSBV).

Zeer zuinig

De platform supply vessels van het type PX121 zijn ontworpen door Ulstein, worden dieselelektrisch voortgestuwd en zijn voorzien van DPII (dynamische positionering). De schepen hebben een 850 m2 werkdek en veel tank laadcapaciteit, en daarnaast moderne motoren en voortstuwing, waardoor de schepen zeer zuinig zijn. De nieuwe schepen zijn een doorontwikkeling van de Ulstein 755, een twintig jaar oud en nog steeds een zeer succesvol ontwerp voor de Noordzee.

‘Het werk in de zuidelijke Noordzee is relatief stabiel gebleven tijdens de crisis, olie- en gasbedrijven boren eerder verlaten bronnen opnieuw aan’

De nieuwe door Ulstein ontworpen schepen kenmerken zich door het comfort voor de bemanning tijdens zware omstandigheden. De revolutionaire rompvorm doorklieft golven en past daarmee in de trend dat scheepsontwerpers steeds vaker de klassieke rompvorm vaarwel zeggen. “De offshore industrie is de afgelopen twintig jaar veel veiliger geworden voor zowel de bemanning als het milieu. Maar buiten dat is het aan boord van de schepen ook veel comfortabeler geworden”, aldus Gerard Helderman, manager shipmanagement, die jarenlang als HWTK in de offshore heeft gewerkt. Zijn collega Shelagh Veldman, crewing manager, vult aan: ‘comfort class’ (welzijnsniveau voor opvarenden) is voor VOSBV inderdaad een erg belangrijk aspect.

Stabiele werkgever

“Nee”, antwoordt Gerard Helderman op de vraag of het in Den Helder gevestigde VOSBV te lijden heeft gehad onder de crisis. Hij wijst daarbij op een foto met vijf platform supply vessels die voor de kade in Den Helder liggen: “Allemaal in contract en toevallig op hetzelfde moment binnen. De reden hiervoor was de zware herfststorm van november vorig jaar.”

“Het werk in de zuidelijke Noordzee is relatief stabiel gebleven tijdens de crisis. Olie- en gasbedrijven boren eerder verlaten bronnen opnieuw aan, omdat recente technologie het mogelijk maakt om steeds meer olie en gas uit deze bronnen te halen. Alhoewel in de economie het woord crisis dagelijks valt en de vooruitzichten onzeker blijven, laten de offshore activiteiten van de olie-, gas- en windenergie een redelijk stabiel patroon zien in Noord-Europa en Groot-Brittannië aldus Helderman. “Verder zien we dat in de noordelijke Noordzee nieuwe velden worden ontwikkeld in dieper water.” VOSBV zal inspelen op deze marktontwikkelingen en zijn activiteiten verder uitbreiden.

Offshore wind

Ondanks de uiteindelijke eindigheid van olie- en gasreserves van de Noordzee, blijven er vele gebieden waar nieuwe activiteiten starten en in ontwikkeling zijn. Helderman vertelt dat de zusterschepen ‘VOS Sweet’ en ‘VOS Shine’ (60 x 15 meter) die in 2012 en 2013 in de vaart kwamen en sindsdien als subsea support en ROV (remotely operated vehicles, duikrobots) vessels ook veel operaties uitvoeren ten behoeve van onder andere de offshore windindustrie.

Inmiddels heeft VOSBV ook twee nieuwe DPII subsea support vessels (SSV) in bestelling bij Fujian Southeast Shipyard in China. Het betreft een doorontwikkeling van de VOS Sweet en de VOS Shine waarvan de grootste verschillen zijn de extra lengte en daardoor extra capaciteit voor projectlading, de ‘VOS Sugar’ en ‘VOS Star’ zijn 68 x 15 meter en hebben meer comfort voor de bemanning en project teams. Tevens wordt er een heave compensated subsea kraan geïnstalleerd op de nieuwe schepen.

Nieuwe banen

Als antwoord op de vraag dat het een behoorlijke klus moet zijn om 180 extra bemanningsleden voor deze nieuwe schepen rond te krijgen, zegt Veldman: “Crewing binnen VOSBV is inderdaad een spannend gebeuren om eerlijk te zijn. Met zes DPII nieuwbouwschepen aan de horizon, is de crewing department nu in een stroomversnelling gekomen met de planning voor de toekomst en om ervoor te zorgen dat de juiste bemanning op het juiste schip op het juiste moment geplaatst wordt. Carrièremogelijkheden voor onze bestaande crew, samen met gerichte recruitment campagnes en de groei van onze eigen talenten door stagiair/mentorprogramma’s zullen cruciaal zijn voor dit succes.” Dit jaar heeft VOSBV vijftien stageplaatsen voor maritieme studenten die de offshore als specialiteit hebben gekozen op zijn vloot gecreëerd om extra instroom in het bedrijf te genereren.

Die offshore specialisatie is volgens Helderman erg interessant: “Geen dag is hetzelfde in de offshore industrie.” Helderman wijst op een foto van het subsea support vessel VOS Shine: “Met dit soort schepen heb je met het ene contract een ROV team en het andere contract een duikteam aan boord.”

www.vroonoffshore.com

Partners Maritiem Nederland