‘Liefde voor de KNRM zit in het bloed’ | Maritiem Nederland
Carriere

Schipper Bas Kuiper, opstapper bij KNRM-reddingstation Petten


‘Liefde voor de KNRM zit in het bloed’Erik van Huizen | dinsdag 4 november 2014
Arbeidsmarkt

Bas Kuiper vaart op een bunkerscheepje voor Gulf. Hij werkt voornamelijk voor de offshore industrie en de zeevisserij. Hij is opstapper bij KNRM-reddingstation Petten.

De liefde voor het water en het vrijwilligerswerk voor de KNRM stromen volgens Kuiper door zijn families aderen. “Mijn vader voer jaren op de reddingboot, maar moest vanwege reuma de boot uit. Nu rijdt hij de boot te water.”

Kuiper ging na school het water op. “Ik wilde werken en centen verdienen. Ik volgde de opleiding voor matroos aan de Maritieme Academie en haalde tijdens het werk mijn vaarbewijs. Het was elf weken varen en twee weken naar school. Daarna heb ik de opleiding voor stuurman/schipper gedaan. Voordat ik bij Gulf terechtkwam, voer ik veel in de droge lading, containers en gasvaart op Zwitserland.”

Trainingsweek

Kuiper volgde verschillende cursussen en opleidingen bij de KNRM. Hij ging naar Schotland voor een trainingsweek. “Daar leer je echt hoe je met een boot moet omgaan. Je vaart door grotten en kliffen. Want je moet als KNRM-vrijwilliger wel doorzetten en niet bang zijn. Sommige mensen zeilen met een bootje weg en kunnen niet terug. Dan moet je het leuk vinden, én durven, om die mensen te helpen.”

Bij Gulf werkt Kuiper in vaste dienst. ‘Als ik geen dienst heb, ben ik altijd bereikbaar. En we oefenen op maandagavond, en af en toe in het weekeinde. Dat is belangrijk, dan word je bij een actie nooit voor het blok gezet. Maar het is ook belangrijk dat mensen zich goed voorbereiden als ze het water opgaan. Kijken of alles goed op peil is, de reddingsmiddelen up-to-date en of de motor goed werkt. Want de motor is toch een van de belangrijkste zaken. Ook op een zeilboot.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland