Kooiman pakt werving professioneel aan | Maritiem Nederland
Carriere
Ook voor werktuigbouwkundigen is er volop werk op de scheepswerven van Kooiman Marine Group.

Kooiman pakt werving professioneel aan

redactie | dinsdag 18 mei 2021
Scheepsbouw, Arbeidsmarkt

Kooiman Marine Group heeft een gezonde groeiambitie, waarbij het aantrekken en ook het behouden van goede vakmensen de basis is. Om de werving van technisch talent naar een hoger plan te brengen, trok de maritieme dienstverlener Pieter van Bodegom aan die zich hier als corporate recruiter vol voor inzet. “Van de combinatie mens en techniek heb ik mijn werk kunnen maken. Geweldig toch!”

Van Bodegom werkte eerder als corporate recruiter bij onder meer Bosch, Wärtsilä en Van Oord. Bij Kooiman kwam hij in een gespreid bedje terecht. “Er lag al een goede basis die ik de komende jaren graag verder uit wil bouwen door het werven van vele nieuwe collega’s.” Het eerste halfjaar beviel hem meteen erg goed. “Kooiman is een schitterend bedrijf waar veel mensen werken met een enorme passie voor de scheepsbouw. Zelf heb ik ook een fascinatie voor de maakindustrie. Als ik vanaf kantoor naar buiten kijk en ik zie al die schepen liggen, vind ik dat echt schitterend.”

Bij Kooiman kan hij zijn interesse voor techniek goed kwijt. “En ik vind het ook leuk om met mensen bezig te zijn. Van die combinatie heb ik mijn werk kunnen maken.” Uitdagingen om nieuwe collega’s te vinden liggen er dan ook voldoende. “We hebben binnen Kooiman Marine Group een diversiteit aan vacatures in alle voorkomende vakgebieden, maar voornamelijk op het gebied van metaal, elektrotechniek en HVAC. Vakgebieden waarin het aantal vakmensen sowieso al schaars is. Om die mensen te vinden en aan je te binden vind ik leuk en uitdagend. Daarbij niet te vergeten dat deze vacatures verspreid zijn over drie verschillende locaties: Zwijndrecht, Dordrecht en Yerseke.”

“Voor vakmensen waar al schaarste aan is, is werken op een scheepswerf niet het eerste waar ze aan denken bij het zoeken naar een nieuwe baan. Denk bijvoorbeeld aan elektro- of installatiemonteurs. Aan mij de uitdaging hen te laten zien wat Kooiman Marine Group allemaal te bieden heeft. Om met deze doelgroep in contact te komen, benader ik hen via verschillende kanalen. Ze komen immers niet vanzelf."

Op de vraag hoe hij uiteindelijk de juiste vakmensen weet te selecteren, zegt Van Bodegom: “Het cv is hierbij vaak het vertrekpunt. Maar ik doe mijn best om verder te kijken dan dat iemands cv lang is. Als ik op papier kleine aanknopingspunten zie, pak ik de telefoon om iemand persoonlijk te spreken. De informatie die ik dan van iemand krijg, zegt toch meer dan alleen maar zijn of haar opleiding en werkervaring. Voelt het telefoongesprek van beide kanten goed, gaan we vervolgens verder vakinhoudelijk met elkaar in gesprek.

Naamsbekendheid

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit voor een corporate recruiter? “Het vergroten van de naamsbekendheid van Kooiman Marine Group als werkgever, het naar een hoger plan tillen van het recruitmentproces én de actieve werving en selectie van nieuwe collega’s – daar kan ik op dit moment mijn week goed mee vullen.”

Op de website werkenbijkooiman.nl is een groot aantal blogs, vlogs, fotoreportages en interviews te vinden die samen een prachtige inkijk geven van de manier van werken van de vakmensen van Kooiman Marine Group. En natuurlijk vind je er ook de meest recente vacatures.

Eigen praktijkcentrum

Traditioneel vakmanschap is anno 2021 niet meer vanzelfsprekend. Scholieren worden onvoldoende praktisch opgeleid, merkt Kooiman Marine Group. Met een eigen praktijkcentrum, dat deze zomer opent, wil algemeen directeur Rinus Kooiman er voor zorgen dat de jonge garde zich ontwikkelt tot drijvende kracht op zijn scheepswerf. Het Kooiman praktijkcentrum (KPC) komt aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht en heeft een ‘groepsbreed’ doel. Kooiman wil een deel van het pand gebruiken om BBL-leerlingen en een deel van het huidige (jonge) personeel extra praktijkvaardigheden bij te brengen.

Voor Kooiman Marine is het KPC een investering in het behoud van traditioneel vakmanschap. “Het komt niet in de plaats van de samenwerking met de huidige par[1]tijen, het is een aanvulling op het bestaande praktijkaanbod”, zegt Rinus Kooiman in een interview in het AD van 18 maart. “Het KPC is een plek waar leerlingen en jonge vakmensen gericht de basispraktijkvaardigheden gaan leren die nodig zijn op onze locaties.”

Partners Maritiem Nederland