'Ik probeer mijn kennis over te dragen aan KNRM-collega's' | Maritiem Nederland
Carriere
De Deense reder Terntank laat in China twee chemicaliëntankers bouwen met een vijfcilinder Wärtsilä RT-flex50DF motor.

Loods Pascal Gerrits, reserve-schipper bij KNRM-reddingstation West-Terschelling


'Ik probeer mijn kennis over te dragen aan KNRM-collega's'Erik van Huizen | maandag 17 november 2014
Arbeidsmarkt

Pascal Gerrits is registerloods in Rotterdam-Rijnmond. Hij adviseert kapiteins van zeeschepen tijdens het aanlopen, vertrekken en varen in de haven met navigatie en manoeuvreren. Ook speelt hij een belangrijke rol in de communicatie tussen schip, wal en overig scheepvaartverkeer. De registerloods is bovendien reserve-schipper bij KNRM-reddingstation West-Terschelling.

Gerrits komt uit een familie waarin de zeevaart een belangrijke rol speelde. Hij kwam al jong in contact met de KNRM. “Mijn opa was HWTK en Terschelling was voor ons een vaste vakantiebestemming. Op een dag viel op de oude KNRM-steiger in West-Terschelling mijn vishengel in het water. De beroepskracht van de reddingboot ‘Carlot’ viste hem uit het water. Zo ontstond contact. Ik verruilde het vissen voor het helpen onderhouden van het schip en meevaren op oefenavonden. Op latere leeftijd ben ik vanwege mijn opleiding aan de Zeevaartschool op Terschelling gaan wonen en werd ik opstapper. Nu neem ik als reserve-schipper het werk van de vaste schipper over als hij is verhinderd.”

Kennis overdragen

Met zijn ervaringen als registerloods probeert Gerrits regelmatig zijn kennis over te dragen op zijn KNRM-collega’s. “Ik heb veel kennis op het gebied van manoeuvreren met schepen en de invloed die factoren van buiten af daarop kunnen hebben. Daarnaast werk ik met veel verschillende soorten bemanning. Ik probeer deze kennis over te brengen tijdens oefenavonden en organiseer regelmatig oefeningen.”

De actie die het meeste indruk maakte op Gerrits speelde zich een aantal jaar geleden af. “Ik was thuis aan het klussen. Het alarm ging. Drie kwartier later werd ik samen met een andere opstapper overgezet op een vrachtschip. De scheepskok was onwel geworden. We namen de reanimatie van de bemanning over en deden met een marine-arts onze best. Helaas heeft het niet mogen baten. De actie zelf was vanwege het weer misschien niet heel spectaculair, maar het contrast tussen lekker thuis bezig zijn en iemands leven moeten redden, was heel groot. Dit geeft goed aan wat het werk als KNRM-vrijwilliger inhoudt. Je kan zomaar opgeroepen worden iemands leven te redden.”

Voldoende werk

Gerrits is voor zijn werk altijd een week van huis en een week vrij. “Als ik vrij ben, ben ik beschikbaar voor de KNRM. Maar je hebt als vrijwilliger meer verplichtingen. Daardoor staat minimaal één dag in de week in het teken van de KNRM. Mijn overige tijd breng ik samen door met mijn vriendin. Lekker sporten of samen wat gezelligs te doen.”

Volgens Gerrits is in de maritieme wereld nog steeds voldoende werk. “Een nautische of technische studie op maritiem gebied is zeker aan te raden. Na een aantal jaren op zee zijn er voldoende mogelijkheden om door te groeien in verschillende sectoren op zowel land als zee.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland