IHC van arbeids- naar kennisintensief bedrijf | Maritiem Nederland
Carriere
Dick Stander zoekt voor zijn afdeling engineering vijftien nieuwe mensen. Foto: Erik van Huizen

IHC van arbeids- naar kennisintensief bedrijf


IHC van arbeids- naar kennisintensief bedrijfHet gaat weer beter met de economie en dat merken ook de Nederlandse scheepsbouwers. Royal IHC zoekt alleen al zo’n 250 man personeel, vooral HBO en hoger. Deze mensen zijn vanwege het vele werk de komende tijd hard nodig. Ook stagiaires zijn van harte welkom bij het bedrijf. Maar de zoektocht is vanwege de krappe arbeidsmarkt moeilijk.

IHC heeft allerhande technisch personeel nodig, van doeners tot denkers en van uitvinders tot afmakers, vertelt Dick Stander als manager van de afdeling engineering van IHC Services, naast equipment en shipbuilding een van de drie divisies van Royal IHC. Hij werkt zeven jaar bij IHC en geeft leiding aan 45 man personeel. “Mijn afdeling gaat over de schepen die al varen, maar wij ondersteunen ook de afdeling nieuwbouw. We zijn bijvoorbeeld bezig met het aanbrengen van wijzigingen aan bodemdeuren van de baggerschepen, het hoger maken van kranen voor de offshore windmarkt, maar we zijn ook betrokken bij de bouw van de Spartacus, de grootste cutterzuiger van de wereld. Ook zorgen we voor een aanpassing voor een nieuwe pijpenleginstallatie op een bestaand schip of nieuwe pompen en lieren voor een cutterzuiger. We doen hetzelfde als de afdeling nieuwbouw, maar dan dwars door bestaande ontwerpen heen.”

Moeilijk te vinden

Voor zijn eigen afdeling engineering zoekt Stander al ongeveer vijftien nieuwe mensen, voornamelijk HBO’ers en WO’ers met de opleiding scheepsbouw en werktuigbouw, waaronder energietechnici, elektrotechnici, software ontwikkelaars en systeemarchitecten. In totaal zoekt IHC 250 extra werknemers, met een wat ander profiel dan voorheen. “We zetten nu in op werk met een hoog niveau van techniek en innovatie. Dat is ook de reden waarom we hier als IHC nog nieuwe schepen kunnen blijven bouwen. En zo gaan we van een arbeidsintensief naar een kennisintensief bedrijf. En dat vergt andere mensen. Zo moeten de engineers die we nodig hebben snel een analyse kunnen maken, zien waar de verantwoordelijkheden liggen en zelfstandig oplossingen kunnen bedenken.”

‘We zoeken engineers die snel een analyse kunnen maken en zelfstandig oplossingen kunnen bedenken’

 

Flexibel werken

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt zijn de 250 vacatures bij de scheepsbouwer niet altijd gemakkelijk in te vullen. De afdeling recruitment van IHC moet alle zeilen bijzetten. “Daarom nodig ik ook altijd alle sollicitanten die een goede CV hebben uit. Omdat we bijna overal behoefte aan hebben, kan de sollicitant wellicht bij een andere afdeling van ons aan de slag. Verder staan we veel op carrière events om zoveel mogelijk potentiële kandidaten te spreken en CV’s te kunnen krijgen. Daar staat dan niet alleen iemand van de afdeling recruitment, maar er gaat ook altijd iemand van ons mee.”

“We moeten de markt goed duidelijk maken dat we mensen nodig hebben en dat we als IHC veel hebben te bieden. Dat de mensen bij ons kunnen werken aan verschillende technieken en de vrijheid hebben om zelf met oplossingen te komen. Ook bieden we ze een mooi carrièreperspectief. Daarvoor zijn we constant actief bezig met de volgende stap van de werknemer in zijn of haar ontwikkeling. We stellen voor iedereen individuele doelen vast met de vraag wat hij of zij kan doen in deze wederzijdse afhankelijkheid. Want we hebben elkaar nodig. Dat boeit en bindt mensen en dat is nodig in een markt met veel werk.”

Kon tien jaar geleden een leaseauto nog een belangrijke reden voor een sollicitant zijn om voor een bedrijf te kiezen, tegenwoordig zijn ook andere zaken belangrijk zoals flexibele werktijden. “Dat kan bij ons, wij werken met output gestuurd werken. Als een medewerker ’s morgens de kinderen naar school moet brengen, heeft hij niet zo veel aan een leaseauto, maar het is wel aantrekkelijk als hij om half tien kan beginnen. En je ziet dan dat die medewerkers ’s avonds nog iets langer doorwerken; ze verleggen hun dag een beetje.”

Overnames

Een andere manier voor IHC om aan personeel te komen is het overnemen van bedrijven. Zo werd onlangs nog ingenieursbureau KCI The engineers uit Schiedam van OceanTeam overgenomen. Het bedrijf was vooral actief in de sectoren olie en gas. “Met deze overname kregen we niet alleen werk erbij, maar ook 65 man personeel. Ook hebben we Maritime Design & Engineering Services uit Hardinxveld Giessendam overgenomen. Zo kan je dus ook aan nieuwe mensen komen. We struinen echt de hele markt af om aan mensen te komen.”

Behouden

IHC is er veel aan gelegen om de huidige werknemers te kunnen behouden. Zo krijgen de medewerkers continu educatie aangeboden. “Dat doen we via de Royal IHC Academy. Omdat we Duitsers, Polen, Italianen, Kroaten, Portugezen en Spanjaarden in dienst hebben, geven we onder meer taallessen. Maar we geven ook company specifieke trainingen, bijvoorbeeld een bagger- of een offshorecursus of een cursus voor de software die we gebruiken. Het is hier echt een levenlang leren. Om efficiënter te kunnen werken, ben ik zelf bezig met een verkoopcursus. We zitten als engineers vaak dicht op de klant en het is wel makkelijk als je dan de behoefte van die klant weet te identificeren.”

 

‘Om de huidige werknemers te kunnen behouden, krijgen ze continu educatie aangeboden’

 

Verder doet IHC veel om jongeren binnen het bedrijf te blijven binden. Zo bestaat binnen IHC de groep Young IHC, een groep van jongeren tot 35 jaar. “Young IHC organiseert van alles voor deze jongeren zodat ze elkaar beter leren kennen, maar ook IHC. En zo ontmoeten ze vaak ook weer andere jongeren, bijvoorbeeld die van Boskalis en Van Oord. Het is een echt een nieuwe sociale groep die elkaar ook ontmoet tijdens borrels in de kroeg.”

Inmiddels is de tweede groep van twaalf hoog opgeleide professionals gestart met het Young Executive Programma. Een 16 maanden durend development programma dat in samenwerking met het TIAS in Tilburg wordt gegeven.

Werkstages

Stagiaires zijn wat betreft Stander ook altijd welkom bij IHC. “Een meewerkstage kan ik echt iedereen aanraden. Stagiaires die dat willen en bijvoorbeeld in de zomer hier willen komen werken, zijn van harte welkom bij ons. We hebben zoveel werk dat er altijd wel wat voor ze is te doen. Ik heb het zelf ook gedaan, ik ben naar het buitenland gegaan voor de verlenging van een schip. Dat was een mooie ervaring die je altijd kan gebruiken. Ik heb toen echt gemerkt dat je blik door een werkstage wordt verruimd. Zelf heb ik op mijn afdeling eens een stagiaire werktuigbouw gehad. Hij is nu een van de beste jongens die hier rondloopt.”

Internationaal

Omdat IHC een wereldspeler is in de maritieme wereld, zijn er voor nieuwe werknemers verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. “Als je bij IHC begint is het vrijwel onmogelijk om in Nederland te blijven, zeg ik vaak”, vervolgt Stander. “We richten ons op de internationale markt en een carrière bij IHC is dan ook per definitie internationaal. We bouwen niet alleen schepen op onze twee Nederlandse vestigingen in Kinderdijk en Krimpen aan de IJssel, maar ook in onder meer Dubai, de Verenigde Staten, Uruguay en in China. Dat is niet alleen een kwestie van kosten. Lokaal bouwen wordt ook steeds vaker gevraagd door de klant, en het komt ook doordat we in Nederland helemaal vol zitten. Voor de verbouwingen aan schepen zijn we al een samenwerking aangegaan met de Rotterdam Offshore Group (ROG), want hier in Kinderdijk hebben we alle capaciteit nodig voor nieuwbouw.”

In september start IHC met een nieuwe groep van trainees die in de eerste twee jaar ook de mogelijkheid krijgen om een project in het buitenland te doen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland