Flinter bouwt aan de beste bemanningen | Maritiem Nederland
Carriere
Foto: Ries van Wendel de Joode

Flinter bouwt aan de beste bemanningen

Antoon Oosting | dinsdag 15 september 2015
Zeevaart, Scheepsbouw

Als rederij kun je nog zulke mooie schepen laten bouwen maar als de bemanning daar slecht mee omgaat, blijven inkomsten tegenvallen. Volgens crewing director Monica Milcoveanu van Flinter is betrokkenheid bij het schip en een goede sfeer aan boord cruciaal. Investeren in nieuwe schepen blijft even uit door de lage tarieven, maar een goede bemanning kan het verschil maken.

Reders moeten zich met de aanhoudend lage vrachtprijzen momenteel inhouden met het bestellen van nieuwe schepen. Daarom heeft rederij Flinter besloten flink te investeren in de opbouw van de beste bemanning voor de 45 eenheden tellende vloot van multipurpose schepen en containerfeeders.

CEO Bart Otto van de in Barendrecht gevestigde rederij is lid van Grensverleggers, een netwerk opgezet door MVO Nederland, waarbij MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze organisatie wil van Nederland het wereldvoorbeeld maken op het gebied van inclusieve en circulaire economie. MVO Nederland gaat voor een wereld die in 2040 voor de volle 100 procent klimaatneutraal is met gelijke rechten voor iedereen. En Grensverleggers zijn ondernemers die MVO Nederland bij het waarmaken van die ambitie willen helpen.

Ook Bart Otto streeft voor zijn rederij naar een vloot die zo groen mogelijk is en dus bijvoorbeeld zo weinig mogelijk CO2 uitstoot. Zolang varen op wind en/of zonne-energie echter niet een reëel alternatief is, zullen er fossiele brandstoffen gestookt worden. Maar dan wel zo milieubewust mogelijk. Ook wil rederij Flinter grensverleggend zijn in de manier waarop zij met haar zeevarenden omgaat. Een prettige werkomgeving leidt tot een grotere loyaliteit onder de bemanning en een hogere productiviteit.

Computertechnologie

Om aan al die ambities vorm te geven heeft Flinter als crewing director de Roemeense Monica Milcoveanu (38) aangetrokken. Afgestudeerd in Engels en Frans aan de universiteit in Boekarest heeft zij inmiddels bijna vijftien jaar ervaring in bemanningszaken opgedaan in verschillende crewingbureaus en rederijen in Roemenië en Duitsland.

‘Het begint allemaal met de basisprincipes van goede werkverhoudingen, respect voor collega’s en gelijke promotiekansen zonder onderscheid van nationaliteit’

Totdat zij begin vorig jaar een aanbod kreeg om de bemanningszaken van rederij Flinter te gaan managen. Dat doet ze met vijf crewing operators en drie salarisadministrateurs. “Mijn kracht is dat ik zowel het werk als de uitdagingen van een crewing agency en rederij begrijp”, zegt Milcoveanu.

De belangrijkste hulpmiddelen in het creëren van een goede werkomgeving voor de zeevarenden van Flinter zijn persoonlijke zorg en de computertechnologie, iets waar Flinter volgens Milcoveanu veel in investeert. Flinter heeft een in eigen huis ontwikkeld Flinter Management Systeem (FMS) waarop ook de crewing agenten kunnen inloggen. In FMS worden alle data over schip, lading en bemanning verzameld. Wat het schip zelf aangaat betreft dat alle data over de technische staat van het schip, de onderhoudsplanningen, inspecties en de procedures voor het up-to-date houden van de certificeringen. Er is ook een applicatie voor de planning van de bemanning waarin de kapitein kan bijhouden wie wanneer dienst deed.

Veilig varen

Om met FMS te kunnen omgaan krijgen de kapiteins van de eigen ICT-afdeling een training. Omdat het systeem webbased is, hoeft er niet voortdurend over en weer over elke wijziging te worden gemaild. De crewing director verzekert dat alle applicaties gemakkelijk te bedienen zijn en de data eenvoudig zijn in te vullen. “Door onze zeevarenden en ook anderen te helpen het zo eenvoudig mogelijk te houden, helpen we uiteindelijk ook onszelf. We hebben dan altijd een goed voorbereid schip dat veilig vaart”, zegt Milcoveanu.

Momenteel wordt gewerkt aan uitbreiding van FMS met een E-learning systeem waarmee de bemanning tijdens het varen cursussen kan doen of anderszins kennis kan bijspijkeren. De cursussen zijn ook beschikbaar voor walpersoneel en zijn via internet overal toegankelijk. De senior-officieren is gevraagd om suggesties te doen voor onderwerpen waarover zij meer willen weten. Alles is erop gericht het werk beter en makkelijker te maken. “Dat is goed voor de motivatie en door je bemanning erbij te betrekken toon je ook waardering en betrokkenheid bij je bemanning”, aldus de crewing director.

Tijdelijke thuis

Flinter heeft zo’n tachtig mensen op het kantoor langs de A29 op het Barendrechtse bedrijventerrein Vaanpark. Aan zeevarenden telt Flinter in totaal 700 waarvan 430 op de schepen, de rest is met verlof. De rederij heeft vijftig Nederlandse officieren, de meeste zijn senior-officer wat wil zeggen gezagvoerder, eerste stuurman en senior of tweede werktuigkundige. Om de betrokkenheid van de bemanning bij het schip waarop ze varen te verhogen, streeft Flinter ernaar op z’n minst de senior officers zo veel mogelijk op een en hetzelfde schip te houden.

Milcoveanu: “Een vaste bemanning onder een team van terugkerende vaste officieren behandelt het schip eerder als haar eigen schip, als haar tijdelijke thuis. Dat komt de sfeer op het schip ten goede. Je ziet nu al dat matrozen aangeven dat ze na hun verlof graag weer bij dezelfde kapitein op dat schip willen.”

Inmiddels is het gelukt om in 84 procent van de vaartijd van de schepen dezelfde kapitein op een schip te hebben. Gezagvoerders varen in een flexibel schema. “We moedigen ze aan goed samen te werken en hun aflossing in goed overleg te regelen. In hun aflossing zit enige speling om bijvoorbeeld bij een trouwpartij te kunnen zijn. Met gecontroleerde vrijheid creëren we zo ook betrokkenheid”, vertelt de crewing director.

Uiteindelijk wil Milcoveanu ook de werktuigkundigen aan een schip binden. Op dit moment lukt dat in 65 procent van de gevallen, tot haar eigen tevredenheid is dat al veel beter dan vorig jaar maar dat cijfer moet verder omhoog omdat ook dit de betrokkenheid bij het schip en zijn bemanning verhoogt. De werktuigkundigen zijn natuurlijk niet alleen cruciaal voor het goed functioneren van de motor maar ook voor heel veel andere apparatuur aan boord.

Stabiliteit

De uitdaging is dat scheepswerktuigkundigen heel erg gewild zijn in de markt en vaak worden weggekocht. Daarom investeert Flinter ook zelf in de opleiding van matrozen tot ‘next generation scheepswerktuigkundigen’ die hopelijk wat langer voor de rederij zijn te behouden. Als zij met goed gevolg hun opleiding doorlopen en voor Flinter blijven varen, kunnen zij na vijf jaar bij Flinter promotie maken tot senior werktuigkundige. “Op die manier creëer je stabiliteit in je vloot”, zegt Milcoveanu.

De ervaring leert dat deze aanpak vooral scoort bij Filippino’s omdat die volgens de crewing director hechten aan stabiliteit. West-Europese officieren zijn sneller geneigd van rederij te wisselen. De matrozen bij Flinter zijn vooral afkomstig uit de Filippijnen en Indonesië. Officieren zijn voor een kleine 10 procent Nederlands en voor de rest Indonesisch (circa 10 procent), Filipijns (circa 20 procent) en vooral Russisch (circa 60 procent). Dat betekent dat er op een schip altijd een multicultureel samengestelde bemanning zit.

Dat kan soms een uitdaging zijn maar het is volgens Milcoveanu zeker niet onmogelijk. “Het begint allemaal met de basisprincipes van goede werkverhoudingen, respect voor collega’s en gelijke promotiekansen zonder onderscheid van nationaliteit. Het gaat om je prestaties en hoe je het verschil kan maken voor het schip.”

Het zelf regelen van je bemanningszaken is volgens Milcoveanu voor een rederij goedkoper. “Zelf doen is goedkoper omdat je meer controle over je bemanning hebt en beter kunt selecteren op kwaliteit. En je kunt met je eigen bemanning ook beter werken aan verbetering van die kwaliteit waar nodig”, zegt ze. Ze is tevreden met de vooruitgang die er inmiddels op dat gebied bij Flinter is geboekt: “We hebben nog een lange weg te gaan maar we gaan de goede kant op.” 

Partners Maritiem Nederland