‘Dit succes hadden we niet verwacht’ | Maritiem Nederland
Carriere

PortXL-directeur Mare Straetmans:


‘Dit succes hadden we niet verwacht’John Ekkelboom | maandag 19 september 2016
Maritieme Cluster, Havens, Havenbedrijf Rotterdam

Twaalf havengerelateerde startups hebben onlangs de kans gekregen om met hulp van het programma PortXL hun innovatieve ideeën uit te werken tot praktijkgerichte pilots. Binnen drie maanden leverde deze aanpak maar liefst vijf contracten op met het bedrijfsleven. “Dit is geweldig en veel meer dan we hadden verwacht”, constateert PortXL-directeur Mare Straetmans.

Op de twaalfde etage van het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam is PortXL gehuisvest. Het ruime lichte kantoor van deze zogenaamde accelerator biedt mooi uitzicht op de nabijgelegen Merwehaven. Directeur Mare Straetmans merkt meteen op dat het geen flitsend kantoor is waar de fietsen bij wijze van spreken aan de muur hangen. “Tevoren had ik verwacht dat hier allemaal hippe jongelui zouden komen te zitten, maar dat is niet zo. De gemiddelde leeftijd is 39,8 jaar. Het zijn serieuze mensen die al tien of twintig jaar werken en in de praktijk problemen zijn tegengekomen die ze willen oplossen met hun ideeën.”

‘Zonder klant ben en blijf je iemand met alleen een idee en word je minder serieus genomen’

De mensen over wie Straetmans spreekt, zijn de uitverkorenen die van PortXL drie maanden ondersteuning hebben gekregen bij het uitwerken van hun innovatieve havengerelateerde ideeën. “Via organisaties en internet zijn we wereldwijd gaan zoeken naar interessante startups. We vonden er zevenhonderd. Daarvan hebben we er honderdvijftig benaderd en gesproken en uiteindelijk negentien uitgenodigd voor de selectiedagen hier in Rotterdam. Deze zijn door honderdvijftig mentoren uit de maritieme wereld geïnterviewd, waarna er ten slotte twaalf overbleven. De overgebleven startups hebben we hier kantoorruimte en testfaciliteiten op het RDM aangeboden en geholpen bij hun financierings- en businessmodel, de marketing en het binnenhalen van klanten uit ons uitgebreide netwerk. Want zonder klant ben en blijf je iemand met alleen een idee en word je minder serieus genomen.”

Extra push

PortXL is het geesteskind van Straetmans, die zelf vier jaar hoofd innovatie was van het Rotterdamse Havenbedrijf. Daar ontwikkelde hij onder meer investeringsfondsen voor innovatieve bedrijven. Een voorbeeld daarvan is het First Dutch Port Fund met een kapitaal van 40 miljoen euro. Maar Straetmans wilde ook graag startups een helpende hand bieden door hen te begeleiden en de extra push te geven die nodig is om een idee marktrijp te maken. Hij vond partners in het bedrijfsleven en de academische wereld om gezamenlijk zijn doel te realiseren. Daarmee was PortXL geboren.

De directeur beschouwt de accelerator als een aanwinst voor de haven van Rotterdam. “De Rotterdamse haven is mondiaal niet meer de grootste, maar we hebben volgens het World Economic Forum de afgelopen vier jaar wel de beste haveninfrastructuur ter wereld. Om die plek te behouden, zijn innovaties nodig. PortXL kan daar een belangrijke steen aan bijdragen.”

Straetmans is er trots op dat de startups uit de hele wereld afkomstig zijn: uit Nederland, Brazilië, Colombia, Zuid-Afrika, Kroatië, Griekenland, Portugal en de Verenigde Staten. Bijzonder vindt hij dat er maar liefst drie uit Amerika deelnemen, een startup-minded land dat zelf voldoende geld heeft om projecten te ondersteunen. Bij navraag merkte hij dat alle deelnemers bewust voor Rotterdam hebben gekozen vanwege de fameuze status van de haven. Dat de begeleiding van PortXL - samen met de mentoren van de partners en andere bedrijven - hen geen windeieren heeft gelegd, blijkt uit de resultaten. Binnen drie maanden hadden vijf startups al een contract met een bedrijf, variërend van 5000 tot 150.000 euro. De overige hebben diverse leads en zijn in onderhandeling met potentiële klanten. Straetmans was zeer verbaasd. “Dit is uiteraard een geweldig resultaat dat ik nooit had verwacht. Sommige startups zijn al bezig om zich definitief in Rotterdam te vestigen. Uiteraard hoop ik dat ze allemaal hier blijven.”

Revolutie

De PortXL-directeur geeft enkele voorbeelden van innovaties waaraan de startups werken. “Een willekeurige greep, want ze zijn allemaal interessant”, benadrukt hij. Zo heeft de Amerikaanse startup StaffaIPI het Universal Container Locker System ontwikkeld. Normaal gebeurt het onderling bevestigen en ontkoppelen van containers op schepen en treinen met de hand. Dit is niet alleen tijdrovend en duur maar ook gevaarlijk. Straetmans: “Het vernuftige Amerikaanse lockersysteem op alle hoeken van een container werkt daarentegen volledig automatisch. Een pilot moet nu aantonen of dit ook op grotere schaal in de praktijk lukt, wat een revolutie zou betekenen in het transport van containers. Daarvan worden er wereldwijd jaarlijks miljoenen aantallen vervoerd.”

Als twee vergelijkbare projecten noemt Straetmans de Waste Shark van het Zuid-Afrikaanse RanMarine en de AquaDrone van het Nederlandse AquaSmartXL. De overeenkomst is dat het in beide gevallen om drijvende drones gaat. De Waste Shark is een onbemand vaartuig ter grootte van een personenauto dat met sensoren drijvend plastic afval opspeurt en met zijn ‘mond’ opslurpt. Het kan maximaal 500 kilo meetorsen en die lading voor verwerking naar de wal brengen om daarna zijn zoektocht te vervolgen. RanMarine heeft een contract met het Havenbedrijf, waarvoor het de komende zes maanden het dobberende plastic in de haven van Rotterdam op proef gaat schoonzuigen. De AquaDrone is juist een heel klein bootje voorzien van GPS en bovenop een camera. Deze drone wordt op afstand bestuurd om real time moeilijk bereikbare plekken te inspecteren, zoals pijpleidingen onder steigers.

Zeer uiteenlopend

Om aan te geven dat de projecten zeer uiteenlopend zijn, geeft Straetmans als laatste voorbeeld het softwareprogramma Complete Credential Management van de Amerikaanse startup Pingle. Via een slim algoritme kunnen de olie-, gas- en maritieme industrie met dit programma online checken wie welke trainingen heeft gevolgd en wanneer de geldigheid ervan verloopt. Zo is het mogelijk de kennis en kunde van het personeel optimaal te houden en wanneer nodig bij te spijkeren.

Straetmans vertelt dat de twaalf startups na de ondersteuning van PortXL nu allemaal zelfstandig verder moeten. “Natuurlijk kunnen ze nog met vragen bij ons terecht en zullen de onbezoldigde mentoren hen blijven helpen. Wij bereiden ons alweer voor op een volgende groep startups die we volgend jaar selecteren en ondersteunen. In een haven waar digitalisering steeds verder wordt doorgevoerd om alles efficiënter te organiseren en ruimte te besparen, kunnen we innovaties goed gebruiken. Ik ben vreselijk benieuwd welke projecten we volgend jaar op ons bordje krijgen.”

Meer informatie: www.portxl.org

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland