‘De focus ligt op vakbekwaamheid’ | Maritiem Nederland
Carriere
Bij Falck wordt onder meer geoefend hoe je vanaf een windmolen veilig naar beneden kunt komen. Foto: Falck

Opleiden voor ‘enorme vraag’ naar personeel offshore wind


‘De focus ligt op vakbekwaamheid’Erik van Huizen | donderdag 15 juni 2017
Offshore Wind, Arbeidsmarkt

Om Nederland aan de klimaatdoelstellingen te laten voldoen, verrijzen steeds meer offshore windmolenparken op zee. Begin mei werd al het grootste offshore windmolenpark van Nederland geopend en de komende jaren worden nog vijf parken gebouwd. Maar de windmolens in die parken moeten wel worden onderhouden en zo nodig gerepareerd. En daar is goed opgeleid technisch personeel voor nodig.

De 150 windmolens in het park Gemini op bijna 85 kilometer uit de kust van Groningen hebben een capaciteit van 600 megawatt. En in opdracht van het Nederlandse kabinet worden de komende jaren nog twee windparken voor de Zeeuwse kust bij Borssele gebouwd, en drie parken voor de kust van Noord- en Zuid-Holland. Die windmolens moeten worden onderhouden en gerepareerd door goed opgeleide technische mensen.

‘Inhoudelijk weten wat de turbine technisch allemaal doet is leuk, maar daar mag je toch niet aankomen’

Om aan de stijgende vraag naar personeel te kunnen voldoen, namen de bedrijven Falck Safety Services en Quercus Technical Services samen met de Stichting Leer Werken in de Techniek (LWT) en het Nova College uit IJmuiden het initiatief om cursussen en trainingen aan te bieden voor de offshore windindustrie. Het Nova College verzorgt hierbij het reguliere onderwijs waar leerlingen op mbo-niveau worden opgeleid voor het werken in de techniek, waaronder de offshore windindustrie. Falck verzorgt de veiligheidstrainingen, Quercus ontwikkelt het deel waarin onder meer de technische aspecten van de opleiding aan bod komen.

Steeds moderner

Afhankelijk van de modules die de leerlingen volgen, komen ze terecht bij de cursussen of trainingen van Quercus of Falck. “Leerlingen komen voor de onderdelen over veiligheid bij ons”, vertelt Paul Boumans, commercieel directeur van Falck Safety Services. “Het gaat er hierbij onder meer om dat ze leren hoe ze veilig naar boven kunnen klimmen, wat ze moeten doen als er iets gebeurt op de windmolen, hoe ze veilig op hoogte en in kleine ruimtes kunnen werken en hoe ze weer veilig aan dek of op de grond kunnen komen.” En ook het trainen van de veiligheid gebeurt steeds moderner. Boumans ziet nu al dat volledige windmolens in virtual reality worden nagebouwd.

Uniformiteit

Met de stijgende vraag naar personeel in de offshore windindustrie, dreigt volgens Quercus-directeur Koop wel wildgroei te ontstaan in de opleidingen. Om uniformiteit in de markt te krijgen, schreef hij een visiedocument waarbij de focus ligt op vakbekwaamheid. “De vraag is hoe je ervoor gaat zorgen dat de mensen allemaal dezelfde competenties hebben, niet alleen nationaal, maar ook internationaal. En hoe overbrug je de kloof tussen de opleiding en de praktijk. Want je kan wel goed opgeleid zijn op het gebied van veiligheid, maar dat betekent nog niet dat je ook een schroevendraaier kan vasthouden. Je moet daarom leren over hoog- en laagspanning, hydrauliek en rotating equipment. Het gaat om eerstelijns onderhoud en reparatie. Inhoudelijk weten wat de turbine technisch allemaal doet is leuk, maar daar mag je toch niet aankomen. Dan moet je een opleiding bij de leveranciers van windturbines volgen.”

Om de leerlingen zo snel mogelijk in te kunnen zetten, wordt gewerkt met cursussen waarvoor de leerlingen deelcertificaten krijgen. Het Nova College gaat deze cursussen integreren in de opleiding MyTec Wind. Dit brede onderwijsprogramma, dat technisch specialisten opleidt, werd samen met LWT ontwikkeld. Het Nova College gaat de cursussen vanaf het nieuwe schooljaar in september van dit jaar aanbieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland