‘700 ton compenseren op een verre oceaan’ | Maritiem Nederland
Carriere
Aan de eerste opdracht van de Barge Master zijn vijf jaar onderzoek, ontwikkeling, bouw en tests voorafgegaan.

‘700 ton compenseren op een verre oceaan’

Jan Spoelstra | dinsdag 8 oktober 2013
Arbeidsmarkt

Binnenkort wordt het voor beweging gecompenseerde platform van Barge Master na uitgebreid testen op de Noordzee voor het eerst ingezet voor een commerciële klus. De twee directeuren spreken van het avontuur dat het opzetten van een eigen onderneming is.

Wat heb je nodig om vanuit een stukje werkervaring en een goed idee een succesvol bedrijf te realiseren? Het goede idee bestond uit een voor golven gecompenseerd platform dat aan dek gezet wordt, waarop een 400 ton kraan veilig moet kunnen werken. “Je hebt vooral de drive nodig om het tot een succes te maken en je moet er echt in geloven”, aldus Jan-Paul van den Bos, een van de twee directeuren van Barge Master. “Het is een avontuur.”

Barge Master is het brainchild van Martijn Koppert die onder andere voor BAM International heeft gewerkt in de weg- en waterbouw. Op veel afgelegen gebieden wordt vaak met kranen op pontons gewerkt. “De inzetbaarheid van die pontons is maar beperkt en het alternatief zijn dure hefeilanden”, aldus Koppert. Voordat hij zijn eigen bedrijf TWD (Temporary Works Design) oprichtte en later Barge Master, werkte Koppert bij SMIT waar hij onder andere hefeilanden verhuurde. Om een hefeiland van Rotterdam naar de Perzische Golf te mobiliseren lopen de kosten al snel richting de miljoen euro.

Alternatief

Pontons en kranen zijn overal lokaal te huur. De oplossing voor het probleem van de dure werkeilanden bestaat uit een voor golven gecompenseerd platform dat in tien ISO-gecertificeerde veertigvoetscontainers de wereld over kan.

Het platform staat op drie hydraulische cilinders van Bosch-Rexroth, een bedrijf dat echt als systeemleverancier optreedt. “Ook zo’n partij heb je nodig wanneer je een innovatief product in de markt wilt zetten”, aldus Van den Bos. Door middel van drie cilinders compenseert de Barge Master voor de roll, pitch en heave (deining, red.) van het schip. Zo compenseert het systeem drie vrijheidsgraden en daar zijn per definitie drie cilinders voor nodig.

Momenteel ontwikkelt Barge Master een gecompenseerde kraan voor het nieuwe schip dat Niestern Sander bouwt voor Wagenborg en dat offshore platforms moet bevoorraden en onderhouden. Voor die kraan zijn de cilinders anders opgesteld (zie kader).

Het systeem dat Koppert heeft uitgedacht was nieuw, innovatief en industrieel toepasbaar, zo luidde in 2009 het oordeel van het European Patent Office. “Toen het octrooi eenmaal goedgekeurd was, begonnen er twee processen synchroon te lopen”, legt Van den Bos uit. “Allereerst de financiering, daarnaast de modeltests en de bouw en het testen van het platform.”

Investeerders

Voor het rondkrijgen van de financiering keken Koppert en Van den Bos naar drie opties. Allereerst zou Barge Master bij grote investeringsfondsen aan kunnen kloppen. “Maar”, zo legt Van den Bos, die zich vooral met de financiële kant van het bedrijf bezighoudt, uit, “om een cliché te gebruiken, dan loop je het risico dat er te veel naar de volgende kwartaalcijfers gekeken wordt. Maar bij een nieuwe technologie kom je altijd tegenslagen tegen en ook je investeerders moeten daar mee om kunnen gaan.” Ook de optie om aansluiting te zoeken bij een groot bedrijf kwam ter tafel. “Maar dan loop je het risico dat je slechts onderdeel van een groot concern gaat uitmaken, en wij wilden onze eigen koers uit blijven zetten”, vult Koppert aan.

Van den Bos ontving via via de contactgegevens van Frans van Seumeren, oud-Mammoet-topman: “We hebben eigenlijk maar één persoon gebeld om investeerders te vinden. Het voordeel van Frans is dat hij met zijn bergingsverleden weet wat je met zo’n startend bedrijf aan tegenslagen kan verwachten, hij kan daar overheen stappen en vertrouwen houden voor de lange termijn.” Ondanks de crises werd Barge Master mede ondersteund door Agentschap NL en de ABN Amro.

Resonantie

“Die risico’s bleken alle alleszins mee te vallen”, vult Koppert aan. Hij is vooral bezig met de technische kant van Barge Master. “De grootste technische uitdaging was om er een werkbaar geheel van te maken. De speciale moeilijkheid daarbij was om de eigen frequenties van het ponton, ons platform, de kraan en zijn last te bepalen, en ons materiaal met een vooraf bepaalde stijfheid te bouwen, zodat er geen resonantie tijdens de uiteindelijke offshore takelklus optreedt.” Daarbij kreeg Koppert hulp van maritiem onderzoeksinstituut MARIN die daar bedreven in is. “Deze klus was zo complex voor ze dat ze dit zelf graag als voorbeeld nemen tijdens seminars voor (scheeps)technici.”

De uniciteit van de Barge Master zit verder vooral in het hele idee. Voor dynamische positionering van schepen bestaan al versnellingsmeters die versnellingen in alle zes vrijheidsgraden meten (zie kader). In de Barge Master zitten er met het oog op redundancy drie. Daarnaast is het een kwestie van slim aansturen van zware hydraulische cilinders en een stuk staal dat kan scharnieren.

Eerste klus

Na vijf jaar onderzoek, ontwikkeling, bouw en tests van de Barge Master hebben Koppert en Van den Bos dit voorjaar de eerste opdracht gekregen. De Barge Master wordt ingezet bij een klus van Boskalis in opdracht van Shell in het Malampaya gasveld bij de Filippijnen.

Het huidige gasproductieplatform wordt verbonden met een nieuw depletion compression platform, dat ervoor moet zorgen dat het gasveld langer kan blijven renderen. Boskalis moet de twee platforms verbinden met een brug waarover personeel kan lopen en waarop leidingen liggen.

De Barge Master zal geplaatst worden op het nieuwbouw DP2 multipurpose schip ‘Ndeavor’ van Boskalis. De brug die de twee platforms verbindt, wordt op de Barge Master geplaatst waardoor deze midden op zee niet zal bewegen. De Ndeavor vaart tussen de twee platforms in, waarna kranen de brug vanaf de twee vaste platforms veilig in positie kunnen hijsen.

Partners Maritiem Nederland