Techniek&Innovatie

Alexander Buchmann, CEO Hanseaticsoft:


Wie maakt de digitale inhaalslag?

Branche: Toeleveranciers | Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Advertorial

Om de uitdagingen van deze tijd te overwinnen, moet je als reder meegaan met de slimste cloud-based softwareoplossingen. Tijdrovende processen van data-uitwisseling behoren tot het verleden.

Het technisch management wil weten wanneer een schip binnen moet komen voor onderhoud en hoeveel brandstof het schip gebruikt, een bevrachter wil weten wanneer de terminal de containers van een belangrijke klant overslaat, en de crewingafdeling wil efficiënt bemanningszaken regelen. Wanneer een schip een terminal aandoet, dreigt een cascade aan telefoongesprekken en mailwisselingen. “Dat kan anders, dat kan slimmer”, zegt Alexander Buchmann, oprichter en CEO van Hanseaticsoft. “De iPhone, tablets, laptops en veilige cloud-omgevingen voor data-uitwisseling maken het voor reders mogelijk om grote efficiëntieslagen door te voeren in hun bedrijfsprocessen.”

Specialistische schepen

Buchmann studeerde informatica, ervoer vervolgens bij twee scheepvaartbedrijven uit Hamburg de dagelijkse praktijk van scheepsmanagement en is nu van mening dat reders de modernste cloud-based software moeten omarmen om schepen zo efficiënt mogelijk in de vaart te houden. Hij startte in 2009 Hanseaticsoft. “Toen brak de crisis uit en samen met mijn eerste klanten keken we toen naar wat voor ICT-oplossingen de kosten van ship management kunnen reduceren.” Dat leidde uiteindelijk tot het Cloud Fleet Manager softwarepakket, dat alle betrokken partijen bij een reis van een schip op verschillende apparaten inzicht geeft in bijvoorbeeld bemanningszaken, technische gegevens van het schip en verwachte aankomsttijden.

‘Reders kunnen snel overstappen naar de modernste cloud-based softwaresystemen’

Hanseaticsoft heeft momenteel bijna 25 klanten. Het zijn voornamelijk reders van tankers en containerschepen die de innovatieve software gebruiken. Buchmann is niet bang dat de software niet past bij de veelal specialistische schepen waar Nederlandse reders mee varen, zoals offshore schepen en baggervaartuigen. “Het is één softwarepakket waarin we alle typen schepen kunnen configureren. Sinds kort maken havensleepdiensten en crewtenders voor de offshore windindustrie gebruik van onze software.”

Per 1 januari 2018 gaat nieuwe IMO-regelgeving in die reders verplicht stelt gedetailleerde gegevens over brandstofverbruik en CO2-uitstoot te registreren. Met Cloud Fleet Manager kan een reder gemakkelijk voldoen aan de aanstaande MRV-regelgeving van de IMO. 

Techniek omarmen

Wat Buchmann verder merkte is dat het updaten van software aan boord doorgaans lastig gaat. Er wordt een cd opgestuurd, die moet mee aan boord en die raakt in veel gevallen kwijt. “Zodoende duurt het soms een halfjaar om de software van de gehele vloot van een reder te actualiseren. Dat kan echt niet meer anno 2017.” Hanseaticsoft ontwikkelde daarom een manier om de software te updaten via bestandjes van 200 tot 400 kb, die in de buurt van de kust of in havens gemakkelijk via e-mail naar het schip gezonden kunnen worden.

Buchmann probeert het gebruikersgemak van consumentenelektronica en bijbehorende besturingssystemen te vertalen naar de scheepvaart. “Wij krijgen zo snel een goede feedback van onze klanten, daar gaan onze ontwikkelaars direct mee aan de slag, en wij zorgen zo’n twee keer per week voor een volledig geautomatiseerde update aan boord van de schepen. Er kan zo veel meer als je alle technologie die andere sectoren omarmen, geschikt maakt voor de maritieme sector.”

Uitbreiden

Met 32 werknemers en een groot aantal freelance programmeurs is het bedrijf nu klaar om de maritieme wereld te veroveren, op zoek naar scheepvaartondernemers die de digitale inhaalslag willen maken. Buchmann belt met de redactie van Maritiem Nederland vanuit zijn kantoor op enkele minuten lopen van de Elbe, dicht bij een van de grote containerhavens in Europa. Buchmann: “Naast Hamburg hebben we klanten in Singapore en Denemarken. Binnenkort openen we daar kantoren. We willen groeien, daar zijn wij en de maritieme sector klaar voor.”

‘Als een schip aanmeert, dreigt een cascade aan mailwisselingen, dat kan slimmer’

De ICT-specialist baseert zich daarbij op zijn ervaringen tijdens zijn bezoeken aan de maritieme vakbeurs SMM in Hamburg. “In 2012 moest ik uitleggen wat ik deed, in 2014 pikte de markt mijn ideeën over software en elektronica in de maritieme sector op. En afgelopen jaar kreeg ik van zowel bestaande als potentiële klanten te horen dat dit de weg van de toekomst is.” 

Gebruiksgemak

Tegenwoordig wordt gezegd dat je door op de milliseconde nauwkeurig te meten hoe snel een hydraulische cilinder uitschuift, je kan bepalen wanneer dat onderdeel onderhoud nodig heeft. Volgens Buchmann moet je daar voorzichtig mee zijn. “Aan boord van schepen en op managementkantoren werkt doorgaans goed gekwalificeerd personeel, maar het zijn geen analisten die complexe data kunnen interpreteren. Wij richten ons echt op bruikbare data voor alle werknemers die met een varend schip te maken hebben.

ICT veranderingen in het bedrijfsleven gaan vaak moeizaam en vaak blijft een bedrijf dan hangen bij de software die ze altijd al gebruikten. “Overstappen naar Cloud Fleet Manager gaat heel gemakkelijk. De modules voor verschillende typen werknemers werken intuïtief, waardoor geen scholing nodig is. Ook is de software gemakkelijk te installeren. De tijd waarin nieuwe bedrijfssoftware implementeren een jaar duurt is voorbij. Wij zorgen ervoor dat reders snel en gemakkelijk over kunnen stappen naar de modernste cloud-based softwaresystemen.” 

Is cyberveiligheid nog een issue? Hanseaticsoft werkt via bestaande professionele cloud oplossingen van grote softwaregiganten als Microsoft, en die hebben hun beveiliging volledig op orde. Het is net als dataopslag van consumenten, dat gebeurt steeds vaker via Onedrive, dropbox of iCloud. Dataopslag op die systemen is veiliger dan op een ratelende harde schijf of potentieel zoekrakende USB-stick. Buchmann: “Wij zorgen voor veiligere dataopslag dan in veel bedrijfspanden mogelijk is. Ook zorgen we dat alle werknemers en partners van rederijen gemakkelijk en snel op apparaten naar keuze bij de voor hen relevante data kunnen. Wie ziet hoe onze software werkt, verliest alle twijfel over of dit de weg van de 21e eeuw is.”

Onderwerpen
Deel deze pagina
Hanseaticsoft

Hanseaticsoft is opgericht in 2009. Oprichter Alexander Buchmann en zijn team hebben jarenlange ervaring op de softwareafdelingen van middelgrote rederijen. Hanseaticsoft wil het scheepsmanagement optimaliseren door het ontwikkelen van intuïtieve software die draait op gebruiksvriendelijke elektronica. Iedereen moet de voor hem relevante data altijd en overal kunnen opvragen.

Cloud Fleet Manager

De Cloud Fleet Manager is de cloud-based software oplossing van Hanseaticsoft. De werking ervan spreekt voor zich en scholing is niet nodig. Het systeem maakt betrouwbaar teamwork tussen bevrachters, terminals, bemanning en kantoorpersoneel mogelijk. Cloud Fleet Manager kent verschillende modules voor werknemers met verschillende taken, zoals een module voor bemanningszaken, voor het technisch management, planning en de recent ontwikkelde app die real-time te volgen scheepsinspecties via smartphone of tablet mogelijk maakt. 

Meer informatie:

Hanseaticsoft
Frankenstrasse 12
D-20097 Hamburg
Duitsland

T +49 (0) 40 180 377 47
E info@Hanseaticsoft.com
I www.hanseaticsoft.com

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland