Startups Bunker Connect en Tow-Botic op Smart Maritime Technology | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Gary Vaz: ‘Naar verwachting vooral vraag vanuit de logistieke sector.’ Foto: Tow-Botic

Startups Bunker Connect en Tow-Botic op Smart Maritime Technology


Startups Bunker Connect en Tow-Botic op Smart Maritime Technology

Marie-Claire Aarts | dinsdag 4 juni 2019
Smart Maritime Technology

Overal knagen startups aan de verdienmodellen van de gevestigde orde. Traditionele bedrijven staan onder druk van de Willie Wortels die in schuurtjes nieuwe oplossingen bedenken voor oude problemen. Hippe startups zijn ook in de maritieme sector te vinden. Onderstaande disruptors gaat u tegenkomen op het Smart Maritime Technology event op 13 juni

Het heeft even geduurd, maar ook de maritieme sector is inmiddels in de ban van nieuwe technologieën. Dat is ook niet vreemd, want de sector kampt met hardnekkige problemen die een innovatieve oplossing nodig hebben.

>>> Ontmoet Mounir Bendouch (Bunker Connect) en Gary Vaz (Tow-Botic) op het Smart Maritime Technology Event op 13 juni in Rotterdam. Vergroot uw netwerk, wissel kennis uit en creëer leads voor duurzame business.

Er is een aantal overeenkomsten tussen al die innovaties: meestal wordt er een efficiëntieslag gemaakt en alles wordt transparanter. Vaak wordt de kostenverhogende ‘middleman’ ertussenuit gesneden, bijvoorbeeld in de inkoopketen. Dat is mogelijk, omdat direct contact wordt gefaciliteerd tussen partijen die voorheen de expertise van een tussenpartij nodig hadden. In een transparantere keten worden ook de marges en de toegevoegde waarde van iedere schakel zichtbaar. Het resultaat is dan ook vaak: alles wordt goedkoper.

Uiteindelijk hebben vrijwel alle innovaties ook een positieve impact op het milieu. Zo is in een transparante keten meteen ook duidelijk wat de vervuilende schakels zijn. Tegelijkertijd zullen schepen door een efficiënter logistiek proces hun motoren vaak minder lang te hoeven laten draaien.

Vliegwieleffect

Dergelijke duurzame gevolgen waren er natuurlijk in het verleden wel vaker, maar verduurzaming is nu een verkoopargument. Positieve effecten worden daarom specifiek vermeld, wat concurrenten ook weer stimuleert om eens kritisch naar hun eigen processen en communicatie te kijken. Hierdoor ontstaat een vliegwieleffect, waarbij de ene duurzame ontwikkeling weer andere in werking zet. Voor de planeet is dat goed nieuws.

Een minder leuk effect is dat hierdoor meestal ergens iemand zijn baan of zijn verdienmodel verliest. Iedere tussenpersoon die wordt weggesneden, verliest ook een inkomen en arbeidsidentiteit. Transparantie brengt meestal ook een neergaande druk op de prijzen, wat voor kopers prettig is, maar voor aanbieders niet. De druk kan zo dwingend zijn dat de prijs maar net boven de kostprijs komt te liggen, wat in veel gevallen de kwaliteit van een product of dienst niet ten goede komt. 

‘Launching customer Anthony Veder wil nu alleen nog maar via Bunker Connect inkopen’

Bij innovaties is het dus een kwestie van het afwegen van belangen. Dat kan ertoe leiden dat een startup niet met open armen wordt ontvangen. Verandering is voor veel mensen bovendien moeilijk, juist vanwege de onzekerheden over de toekomst. Onbekend maakt ook nog eens onbemind: niemand voelt zich graag dom en niks is zo intimiderend als een nieuwe technologie die verder iedereen schijnt te begrijpen.

Transparantie in brandstofmarkt

Een startup die de marges van bunker traders onder druk zet is Bunker Connect. Deze disruptieve startup brengt transparantie in de brandstofmarkt met een geautomatiseerd veilingsysteem waarop buyers direct bij de fysieke leveranciers kunnen inkopen. De middleman is er tussenuit gesneden.

Het concept is simpel. Zo simpel dat je je af kunt vragen waarom het er nog niet was. “Het was er nog niet omdat niemand dacht dat het kon”, legt oprichter Mounir Bendouch uit. “De sector was sceptisch. De leveranciers zouden niet mee willen werken, de kopers zouden hun werkwijze niet willen aanpassen.”

De launching customer die het wel aandurfde was Anthony Veder. Rotterdamse rederij zegde eind 2018 toe een jaar lang exclusief via het platform te zullen inkopen in het ARA-gebied (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen). “Het bleek dat ze er al na een paar weken aan gewend waren”, aldus Bendouch. “Ze willen nu alleen nog maar via het platform inkopen.” Het hielp wellicht dat er efficiënter werd ingekocht. Volgens Bunker Connect gingen de brandstofprijzen in de testperiode met 1,4 procent omlaag.

Het systeem is alleen toegankelijk voor geregistreerde klanten. Deze maken eerst een account aan op de website. Er wordt vervolgens doorgesproken wat de brandstofbehoefte zal zijn: om hoeveel schepen het gaat? Welke grade is er nodig? Buyers kunnen aangeven met welke leveranciers ze wel en niet willen werken en bepalen zelf bij wie een aanvraag wordt uitgezet.

Brandstofaanvragen worden meteen doorgezet naar de leveranciers. Die kunnen 30 minuten lang een quote opgeven. Alle leveranciers zien elkaars prijzen, maar niet van wie een quote afkomstig is. Het is dan nog mogelijk om de prijs omlaag bij te stellen. Er is een duidelijk verdienmodel voor Bunker Connect: ze krijgen een vaste fee van 2 dollar per geleverde ton van de brandstofleverancier.

“Ook brandstofleveranciers blijken er blij mee”, zegt Bendouch. “Traditioneel bepalen traders de markt. Nu niet meer.” Het is ook geen rakettechnologie om te bedenken waar de 1,4 procent besparing vandaan komt, al zegt hij niet precies te weten wat de trader-marges precies zijn.

De succesvolle pilot bracht ook andere bedrijven aan boord, zoals NileDutch en ChemGas. Bunker Connect kijkt inmiddels over de grens. Ze gaan met de klant mee. “We hebben straks aanwezigheid in alle havens waar onze klanten ons willen hebben.”

Willie Wortel in Westpoort

Tow-botic Systems is ook niet in een bestuurskamer bedacht, maar op de brug van een schip. Oprichter Gary Vaz was jarenlang scheepskapitein. Hij ontdekte bij het aanleggen dat tegen een touw duwen geen zin heeft, toen in 2001 een schip onder zijn commando hard tegen de kade aan voer. Dat schip reageert veel te traag omdat de sleepboot touwen gebruikt, besefte hij. Dat moet toch anders kunnen.

‘Alle informatie die ik nodig had voor Tow-Botic is in publieke bronnen aanwezig’

Hij liep lange tijd rond met het idee om autonome roerpropellers aan de onderwaterromp te bevestigen. Het brugteam zou dan zonder lijnen in een haven kunnen manoeuvreren, met behulp van de eigen scheepsmotoren ondersteund door boegschroeven, de zogenoemde Towbots.

Erkenning vond hij uiteindelijk in Nederland, waar zijn idee in 2017 bij het Delftse acceleratorprogramma YesDelft werd gehonoreerd. “Nederland is een belangrijke maritieme natie en ik kende het hier al”, aldus Vaz. “Op 17-jarige leeftijd monsterde ik voor het eerst aan op een schip – in Rotterdam!” Hij vond een plek in het Amsterdamse Prodock, de innovatiehub in Westpoort, waar hij ook zijn prototypes kon testen.

Tow-bots worden aan de onderwaterromp van een schip bevestigd en direct door het brugteam aangestuurd. Het systeem lijkt vooral voordelen te hebben: er is een 98 procent snellere reactietijd, directe controle over de stuwkracht door de ‘brug’ en daardoor minder ongelukken. De units zijn elektrisch, dus er is veel minder CO2-uitstoot dan sleepboten produceren.

De eerste modellen zullen magneten en eigen energietoevoer hebben. In een latere fase moet er een rompverbinding komen en kunnen de units gebruik maken van de energievoorziening van het schip zelf.

De Tow-Botic oprichter is een selfmade man met een droom, twee rechterhanden en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Alles wat hij weet over deze nieuwe technologie heeft hijzelf bij elkaar gesprokkeld: handleidingen, onderzoeksrapporten en YouTube video’s. “Onderwatertechnologie was lange tijd geclassificeerde militaire informatie, maar het is nu commercieel beschikbaar”, zegt Vaz. “Alle informatie die ik nodig had is in publieke bronnen aanwezig.”

“De units zullen 6 miljoen euro gaan kosten. De lease optie is vergelijkbaar met het uurtarief van de huidige 1.500 à 1.600 euro per uur. Maar daarvoor heeft de rederij dus wel ultra-wendbare schepen.” De reacties uit de markt zijn positief. Vaz voert gesprekken met verschillende bedrijven en er ligt een ondertekende intentieverklaring. “De vraag is vooral te verwachten in logistieke sector. Jachten zijn meestal al uitgerust met de nieuwste thrusters.”

Om operationeel te zijn heeft Tow-Botic vooral een grote onshore opslag nodig, met launching faciliteiten voor de units. De units zullen worden gebouwd bij de eerste klant die met de start-up in zee gaat, wat een mooie mogelijkheid biedt om dit innovatieve bedrijf ook tijdens de opschaling binnen de Nederlandse grenzen te houden.

Partners Maritiem Nederland